Nordre Aker Budstikke

Protesterer mot nedleggelse av Ullevål sykehus

Ordstyrer Lise Askvik med den røde NEI-lappen, viste at det politiske panelet ønsker å beholde Ullevål sykehus. De to største partiene, Arbeiderpartiet og Høyre, deltok imidlertid ikke, til tross for invitasjon, ifølge arrangøren. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Helse Sør-Østs vedtak om nytt gigantsykehus på Gaustad – som innebærer at dagens Ullevål sykehus nedlegges, møter kraftige protester. Sykehus-ansatte, Oslo legeforening, andre fagfolk, politikere og en nystartet aksjonsgruppe advarer – og krever utredning av et nytt Ullevål-alternativ.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2018 kl 10:13

ULLEVÅL: – Når vi er ute på stand og forteller at Ullevål sykehus skal legges ned, er reaksjonen fra folk «Nei, det kan ikke være sant?». Jeg har opplevd at folk gråter når de blir klar over hva planene til Oslo Universitetssykehus innebærer, sier Lene Haug.

Hun er en av initiativtakerne bak aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus, som startet opp 6. april, og nestleder i det også ganske ferske Helsepartiet.

Lene Haug (nr. 2 f.v.) i Helsepartiet og Redd Ullevål sykehus. Lise Askvik, ordstyrer og leder i Helsepartiet, helt til venstre. Bjørg Sandkjær (Sp) og Seher Aydar (R) til høyre for Haug. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Har bestemt seg for storsykehus på Gaustad

Helse Sør-Øst vedtok i 2016 at det skal bygges et nytt storsykehus på Gaustad, der Rikshospitalet ligger i dag. Den nye sykehusstrukturen de ønsker i Oslo vil da bli slik:

Alle pasienter i Oslo samles på tre sykehus – et utvidet Rikshospital på Gaustad, et nytt lokalsykehus på Aker sykehus-tomten, og dagens Radiumhospital, der alt av kreft-virksomhet skal samles.


Dermed legges Ullevål sykehus ned. Eiendommen er foreslått brukt til byutvikling.

Reguleringsarbeidet for det nye sykehusanlegget på Gaustad er i gang. Les mer om planene her: Starter planlegging av nytt gigantsykehus på Gaustad.

Sterk protest

Overlege og foretakstillitsvalgt for overlegeforeningen i OUS, Aasmund Bredeli, foran et fullsatt auditorium. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mandag denne uken fylte Redd Ullevål sykehus grønt auditorium i Lab-bygget på Ullevål sykehus, da de inviterte til åpent møte med tittelen «Visste du at Ullevål sykehus er planlagt nedlagt?».

Det har nemlig ikke folk flest i Oslo fått med seg, mener aksjonsgruppa, som samler bred støtte for sin protest mot Oslo Universitetssykehus' (OUS) planer for fremtidens sykehustilbud i Oslo.


Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus vil:

  • Ha en konseptfaseutvikling av en gradvis utbygging av regions- og lokalsykehus på Ullevål-tomten
  • Sette Gaustad-planene på vent inntil Ullevål-alternativet er skikkelig utredet
  • At OUS og Helse Sør-Øst skal prioritere gjenoppbyggingen av Aker som lokalsykehus for Groruddalen
  • Ha en realistisk plan med hensyn på sykehusbehov for hele Osloregionen frem mot 2040 – som tar høyde for befolkningsvekst og en aldrende befolkning med økt sykelighet.

Politisk enighet om Ullevål

Arkitekt Tor Wisnes plukket fra hverandre begrunnelsen for å bygge nytt sykehus på Gaustad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Under debattmøtet mandag ettermiddag stilte en lang rekke talere seg bak kravet om at det er feil å legge ned Ullevål, og at planene for et gigantsykehus på Gaustad er urealistiske. Gaustad-området er ikke godt nok egnet, verken i størrelse eller utbyggingsmuligheter – blant annet på grunn av verneinteresser og kulturminner. Tilbudet til Oslos befolkning vil bli redusert, og fagmiljøer i verdensklasse står i fare for å bli ødelagt, hevder de.

Traumeavdelingen ved Ullevål nyter internasjonal anseelse, regnes som en av Europas beste – og spilte en avgjørende rolle under behandling av ofrene etter 22. juli 2011, ble det påpekt.


Blant talerne var overlege og foretakstillitsvalgt for overlegeforeningen i OUS, Aasmund Bredeli, sivilarkitekt og sykehusplanlegger Tor Winsnes og arkitekt og planleggingsrådgiver Dag Hovland, leder Maren Rismyhr i Aker Sykehus Venner, overlege og kirurg Steinar Solberg ved thoraxkirurgisk avdeling ved Rikshospitalet, professor dr. Rune Slagstad, og leder Kristin Hovland i Oslo Legeforening.

Leder i Oslo legeforening, Kristin Hovland, representerer 6500 leger i alle områder i Oslo, mener beslutningen om Gaustad ikke er av god nok kvalitet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alle var samstemte om at nedleggelse av Ullevål er feil.

Samtidig stilte et politisk panel med representanter fra Helsepartiet, Senterpartiet, Rødt, Miljøpartiet de Grønne, SV, Fremskrittspartiet og Venstre. På direkte spørsmål om de støtter en nedleggelse av Ullevål sykehus, svarte samtlige nei. Bare Venstre-representant Carl Erik Grimstad stilte seg bak et «tja» – men lovte at han som stortingspolitiker skal kjempe for at partiet hans går inn for fortsatt drift på Ullevål.

Panelet: Lise Askvik (t.v.) ledet debatten, med Lene Haug (Helsepartiet), Bjørg Sandkjær (Sp), Seher Aydar (R), Kristoffer Robin Haug (MDG), hanne Lyssand (SV), Aina Stenersen (Frp) og Carl Erik Grimstad (V). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Frykter dårligere kapasitet tross milliardutbygging

Redd Ullevål sykehus mener også at den planlagte utbyggingen på Gaustad til 20 milliarder kroner, ikke vil gi noen kapasitetsøkning i Oslo. Tvert i mot – befolkningsvekst og sammensetning vil føre til at en nedleggelse av Ullevål gir en kapasitetsreduksjon i Oslo-regionen. De viser også til at det 20-25 år frem i tid vil være behov for ytterligere et lokalsykehus med 1200 senger i Oslo-området – i tillegg til et utbygget Gaustad og Aker.

– Redd Ullevål Sykehus varsler en katastrofe for befolkningen i Osloregionen og en fare for befolkningen i hele Sør-Norge dersom OUS og Helse Sør-Øst får gå videre med sine planer om å legge ned Norges største og viktigste akuttsykehus, sier Lene Haug.

Hun mener også Aker sykehus vil lide. Med prioritering av et gigantsykehus på Gaustad, tror hun ikke det vil være penger igjen til den planlagte utbyggingen på Aker.

Ullevål sykehus, her ved sin karakteristiske fasade mot Kirkeveien. (ARKIVFOTO)

Helsebyråden kaller planen «utopisk»

Helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), har overfor VG vært svært skeptisk til beregninger i «Utviklingsplan 2035», som viser at Oslo Universitetssykehus vil få 150.000 færre overnattinger i året. Blant dem skal 48.000 døgn flyttes til Oslo kommune – noe kommunen ikke har fått beskjed om.

– Jeg er sterkt kritisk til utviklingsplanen, tallene virker helt urealistiske, sier Tellevik Dahl til VG, som kaller OUS' utbyggingsplaner for en «utopi».

Fagdirektør ved OUS, Kjell Magne Tveit, sier til VG at det ikke er OUS som har gjort disse beregningene. Han mener tvert i mot at antall liggedøgn vil øke. Samtidig sier han OUS ser utfordringene som kan komme.

– Oslo universitetssykehus ser risikoen som ligger i beregningen, med en usikkerhet knyttet til en så lang tidsperiode, sier han. Les hele Tveits uttalelse i VG.

Varsler omkamp

Aina Stenersen (t.h.) har på vegne av Frp levert et privat forslag til bystyret om å stanse Gaustad-planene. Her sammen med Kristoffer Robin Haug (MDG) og Hanne Lyssand (SV).

Fremskrittspartiet går lengst i forsvaret av Ullevål sykehus. Bystyrerepresentant Aina Stenersen har levert inn et privat forslag til bystyret, der hun foreslår at bystyret skal oppfordre regjeringen til å instruere Helse Sør-Øst til å igangsette en konseptvalgutredning med tanke på utbygging av Ullevål-tomta, samtidig som helsefortaket pålegges ikke å gå videre med Gaustad-planene før et utredningsalternativ på Ullevål er klart.

Under debattmøtet mandag ble det presentert planer som viser at storstilt utbygging er mulig på Ullevål-tomta, og at dette i tillegg vil bevare de fasilitetene som er bygget opp for flere milliarder kroner de siste årene.

I forslaget til bystyret skriver Stenersen også at hun forventer at arbeidet med gjenoppbygging av Aker sykehus prioriteres først, slik at Aker ikke blir satt på sidelinjen på grunn av høye kostnader ved utbygging andre steder.

– Nå ønsker vi en omkamp om Ullevål sykehus. Frp vil beholde Ullevål sykehus, og mener Gaustad-planene er basert på en manglende konsekvensanalyse. På Ullevål er det gode fagmiljøer det er meningsløst å ødelegge. Summen av dette blir et dårligere sykehustilbud, til Oslos befolkning.

Saken skal etter planen behandles av bystyret 15. mai. Redd Ullevål sykehus skal gå i 1. mai-toget i Oslo sentrum med sine paroler.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...