Nordre Aker Budstikke

Raymond fikk høre om suksess og bekymring i Nordre Aker

Raymond Johansen fikk høre vakker sang, og suksesshistorier fra rusprogrammet Ut av tåka, da han fredag besøkte Nordre Aker. Samtidig ble han informert om at antallet unge som trenger hjelp med rusproblemer øker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: – Det bekymrer meg at rusbruken blant unge er i vekst. At det er lett å bli introdusert til rus, og at terskelen for å prøve er lav, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Ut av Tåka

Det er fredag ettermiddag, og han har nettopp blitt presentert for arbeidet til ruskonsulent Erlend Helland. Prosjektet Ut av Tåka, som handler om å hjelpe ungdom som røyker hasj og marihuana, startet opp i Nordre Aker for to år siden. Og det har vært en suksess.

Erlend Helland og Raymond Johansen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I fjor var det 33 registrerte brukere i programmet. De er både i ungdomsskole- og videregåendealder. Ifølge Helland har 9 av 10 unge som har vært gjennom Ut av Tåka-programmet endret sin rusbruk i positiv forstand, eller blitt rusfrie.

Oppskriften er tilsynelatende enkel. Ut av Tåka er et lavterskeltilbud. Tiltaket har vist at tidlig innsats nytter i arbeid med ungdom som står i fare for å utvikle rusproblemer.


Tilbudet må være på plass når det trengs, og der det trengs. Derfor er Helland gjennom uka tilgjengelig for ungdommene der de er – ute på skolene, på helsestasjonen og fritidsklubbene. Og det er ungdommene som selv oppsøker tilbudet, ingen tvinges til deltakelse.

LES OGSÅ: Ungdom i Nordre Aker ønsker seg utekino og bedre seksualundervisning

Flere henvendelser

Helland er nå faste dager på Nydalen og Blindern videregående skoler, og på Heltberg private gymnas. Ungdommene kontakter ham om alt fra eget rusbruk, rus blant venner og familie, til spørsmål rundt festing og russefeiring.

– Vi har avdekket et behov, sa han til en engasjert, lyttende byrådsleder på besøk i Trikkehallen på Kjelsås.

Erlend Helland. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Det siste året har det nemlig vært en stor økning i henvendelser til Helland.

– Hvorfor er det sånn? Er det bare fordi tilbudet har blitt bedre kjent? Kanskje, men jeg tror også det er mer rusbruk enn tidligere, og at de som begynner er yngre enn før. De er helt nede i ungdomsskolealder.

I følge Helland er det i deler av ungdomsmiljøet blitt normalisert å røyke hasj.

– Deres bilde er at cannabis er normalt, sier han.

LES OGSÅ: I 2015 møtte vi Petter, som etter å ha røyket hasj siden ungdomsskolen kom seg ut av avhengigheten gjennom bydelens hasjavvenningsprogram

Farlig legaliseringsdebatt

Byrådslederen lot seg engasjere av det Helland fortalte.

– Vi skal være varsom med måten vi snakker om cannabis og andre rusmidler på. Hele legaliseringsdebatten er med på å ufarliggjøre disse rusmidlene, sier Johansen.

Han mener det er viktig å ta tak i utfordringene, også på vestkanten.

– I øst er det gjerne mer forbundet med gjenger, og lettere å få oversikt over omfanget. Vi gjør hverandre en bjørnetjeneste om vi ikke tar tak i det på denne kanten av byen også, sier han.


Så langt er det Nordre Aker, Østensjø og Alna som har satt i gang Ut av Tåka. Johansen mener erfaringene bør overføres til resten av byen.

Følte seg dum

– Ja, vi må helt klart sette inn mer ressurser på dette området, sier byrdsledere, som også fikk treffe en ung gutt som hadde vært gjennom programmet.

Han prøvde hasj første gang i 7. klasse, og røyket fast fra 9. klasse. Nå, som elev i 2. klasse på videreående, har han vært rusfri over godt over et halvt år.

– Uten Ut av Tåka og Erlend hadde jeg sikkert røyka fortsatt, sier han, og legger til:

– Jeg ga faen og brydde meg ikke. Men nå er det skole som gjelder.

Raymond Johansen spurte om hvordan kontakten med kompisene han røyket hasj med er i dag.

– De har jeg kuttet helt kontakten med. Vi var bare i en tåke når vi var sammen, høye hele tiden. Da blir samtalene på en helt annen måte. Jeg har blitt mer moden etter at jeg sluttet. Jeg prøvde å være sammen med dem når jeg ikke var høy, men da så jeg at vi egentlig ikke hadde noe annet til felles enn å røyke sammen, sier han og tenker seg om.

– Vi var bare dumme sammen. Men jeg er ikke dum, jeg vil noe mer med liver mitt.

Musikalske innslag

Allegro Allude underholdt på Trikkehallen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Under besøket i Nordre Aker fikk Johansen også høre vakker sang fra kvartetten Allegro Allude, med Nordre Aker-jentene Karin Gjørv, Marie Hovdum Lind, Hilja Løvvik og Vera Sonne. De fire musikkeelevene fra Edvard Munch vgs. sang både folketoner og David Bowie.

17 år gamle Alexander Ranbø spilte Beatles' Let it be, og fikk byrådslederen til å synge med.

Byrådslederen sang med da 17 år gamle Aleksander spilte Let it be.

– Jeg skal på konsert med Bob Dylan snart. Dette er jo samme tidsepoke, og min musikk. Du var skikkelig flink! skrøt Johansen etter Alexanders opptreden.

Flyktninger på Rønningen

Fra Trikkehallen gikk turen videre til Rønningen Folkehøgskole.

Der fikk byrådslederen høre om samarbeid mellom skolen og Bydel Nordre Aker, som har resultert i at seks enslige mindreårige fra Eritrea har fått plass på Rønningen Folkehøyskole, i samarbeid med barneverntjenesten i bydelen.

Nordre Aker Budstikke var med da statsrådene Sylvi Listhaug og Torbjørn Røe Isaksen besøkte de eritreiske flyktnigene på Rønningen i fjor.

På Rønningen gis det norskopplæring, praktisk trening i å bo alene, i tillegg til at ungdommene har fått et studietilbud basert på interesser og talent. Ungdommene får erfaring med blant annet hyttetur og ferie gjennom besøksfamilier.

Bydelen og Rønningen har samarbeid om andre ting også, blant annet rullatorløpet og utvikling av kulturtilbud.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...