GAUSTAD: Beboere i nærområdet til Rikshospitalet på Gaustad, blant annet fra Slemdalsveien, samler seg om vern av «Krokodillebukta», som er et friområde med bålplass, gapahuk og en stor krokodilleskulptur, derav navnet.
Området ligger ved Sognsvannsbekken, vest for dagens Rikshospital. Helse Sør-Østs planer for fremtidens sykehusstruktur i Oslo er omstridt. Et flertall av partiene i bystyret ønsker ikke å legge ned Ullevål sykehus, og bydelsutvalget i Nordre Aker har tverrpolitisk gått mot utbyggingsplanene på Gaustad, fordi de mener området ikke er egnet. I forslaget til statsbudsjett har likevel regjeringen lagt inn en låneramme på 29 milliarder kroner for å realisere Helse Sør-Østs utbygging på Gaustad og Aker sykehus, som etter planen skal stå ferdig i 2030.
Aksjonsgruppe
I Facebook-gruppa «Redd Krokodillebukta», skriver aksjonsgruppa:
«Sykehusprosjektet på Gaustad planlegger å sette opp store brakkerigger nedenfor bålplassen i «Krokodillebukta». Byggeprosjektet er planlagt å vare i åtte år. Vi frykter at både anleggstrafikk og brakkeriggene vil ødelegge friområdene vest for Sognsvannsbekken og inngangen til Marka slik vi kjenner den i mange, mange år. Planområdet for utbyggingen er på ca 400 mål.
Allikevel foreslår prosjektet å plassere brakkerigger på sletta nedenfor bålplassen. Dersom dette skjer, vil fri- og lekearealene i området reduseres til en brøkdel av hva det er i dag. I tillegg mister «Krokodillebukta» mange av sine kvaliteter dersom anleggsområdet kommer tett på. Barn og unge har rett til å bli hørt. De utgjør en berørt gruppe som ikke selv kan forsvare sine rettigheter. Det er derfor viktig at det tas særskilt hensyn til barn og unge i bygg- og plansaker. Dette er nedfelt i nasjonale mål og rikspolitiske retningslinjer for å styrke barn og unges interesser i planleggingen. «Redd Krokodillebukta», mener at alle friarealene vest for Sognsvannsbekken må bevares i sin helhet, også gjennom hele byggeprosessen.»
– Ikke et isolert område
En av initiativtagerne til aksjonsgruppa er Eirik Jacobsen. Han oppfordrer støttespillere til å like og følge med på Facebook-siden til aksjonsgruppa.
– Dersom den åpne sletten nedenfor bålplassen beslaglegges til brakkerigg, så vil lekearealenes reduseres til en brøkdel av hva det har vært. Man kan derfor ikke se på «Krokodillebukta» som et isolert lekeområde, kvaliteten på området henger sammen med arealene rundt og den fine adkomsten fra alle kanter. Det er også flere ubesvarte spørsmål. For eksempel hvor skal det være parkering for de som jobber og holder til ved brakkeriggen? sier han til Nordre Aker Budstikke.
De samler seg, felles agenda er å redde friarealet fra å bli anleggsområde, når storsykehuset skal bygges. Foto: PRIVAT
Hensynet til barna
Han understreker at barn og unge har rett til å bli hørt.
– Dette er i tråd med nasjonale mål for barn og unges oppvekstmiljø og formålet med de rikspolitiske retningslinjene for å styrke barn og unges interesser i planleggingen. Dette er et prosjekt som vil få store konsekvenser for oss nærmeste naboer både som sykehus i drift, men kanskje også spesielt i anleggsfasen som er estimert til åtte år, som er fase 1.
Jacobsen forteller at omfanget av arbeidene gradvis har gått opp for naboene, i takt med at detaljene i byggeplanene blir kjent.
– Konsekvensene ble enda tydeligere da vi den 10. oktober ble informert om at det mest sannsynlig vil etableres en brakkerigg i det nevnte åpne kulturlandskapet og slåttemarka nord for vårt boligområde, et område som er regulert til friareal, og som er et særdeles populært turmål for barn i nærområdet, skoler og barnehager. Der det nå er regulerte friområder, akebakke, slåttemark og bålplass, vil det i mange år være anleggs- og riggområde samt anleggstrafikk. For våre barn vil denne perioden i praksis vare hele deres barndom, legger Jacobsen til.
Naboene har sendt bekymringsmelding til Plan- og bygningsetaten i saken.
Nylig ble referatat fra dialogmøte mellom Plan- og bygningsetaten (PBE) og tiltakshaver publisert på etatens side for saksinnsyn. Der står det blant annet at PBE ikke støtter forslaget om brakkerigg vest for Sognsvannsbekken. Her kan du lese referatet (ekstern lenke).
Hele saken kan du følge i saksinnsynet hos PBE.
Nordre Aker Budstikke har vært i konakt med Helse Sør-Øst - les her hva de svarer i saken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!