Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Redde for å bli kjørt ned på gangveien

Fra Disen Borettslag, Jan Piela og May Sundgården. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Syklister i 52,8 km/t, og det er på nærmest flata. Flere i borettslaget tør rett og slett ikke gå her, ifølge Jan Piela i Disen Borettslag med flere hundre leiligheter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2016 kl 11:08

DISEN: Den er flott, gang- og sykkelveien som går langs Riksvei 4, fra Groruddalen og ned forbi Tonsenhagen og Disen Borettslag, mot Muselunden.

Siste strekke ned mot Muselunden er merket opp med hvor syklister skal rulle, og hvor gående skal ha trasé.

Ikke oppmerket

Lenger opp er det derimot ikke merket opp noe som helst.

– Vi har fått flere henvendelser til styret, fra flere beboere i borettslaget som rett og slett ikke tør å gå på gangveien her. Alternativet er å gå på gresset. Men når det er sagt, denne turveien er jo også for de gående. Stien blir jo også gjørmete og glatt ved nedbør, sier nestleder i styret, Jan Piela, om gang- og sykkelveien i asfalt, i flukt med Riksvei 4.

Og en del av syklistene sykler veldig fort, selv på flata.

Har målt 52,8 km/t

– Vi målte i dag tidlig (journ. anm. tirsdag), farten. Den raskeste var helt oppe i rundt 52,8 km/t, med racer. Og det var her, nesten flatt, ifølge Piela og viser hvilket strekket som ble mål opp, og regnet ut hastighet etter kalkulator på nett.

Herfra og ned mot Muselunden er det merket hvor det skal sykles, og hvor det skal gås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Da kan man jo bare tenke seg farten langs gang- og sykkelveien lenger oppe i området her og ned mot Muselunden. Der er det mye mer nedoverbakke, legger han til.

Til sammenligning så er fartsgrensen 40 km/t for biler i Kjelsåsveien.

Og det er en del syklister som feier ned mot sentrum.

– Flere enn 500 sykler var registrert ved Linderud tellestasjon klokken 12.00 i dag, mange av de har vel passert her, tror Piela.

LES OGSÅ: Da politiet kontrollerte skolveien var det ikke høy fart som ga flest bøter

Fartsreduserende tiltak?

Styret og borettslaget håper nå at Statens vegvesen, som har ansvaret for denne sykkel- og gangveien mot sentrum, gjør noe med situasjonen, før det går veldig galt langs turveien.

– Små skolebarn kommer jo rett ut fra blokkene her, og inn på veien mot Årvoll skole. Å bli truffet av en sykkel i 50-60 km/t kan jo bli alvorlig. Enten må det tegnes opp adskilt gang- og sykkeltrasé, ellers må det gjøres andre tiltak som reduserer farten. Dette er ikke trygt, sier Piela, og fortsetter:

– Det er jo spesielt å være redd for å bli kjørt ned på en gangvei. Vi er på ingen måte i mot sykling. Selv er jeg ivrig syklist med flere hundre mil på setet i løpet av året. Men slik det er nå kan ikke fortsette. Vi ser jo stadig at syklister i høy fart selv velter og blir skadet her!

Syklister og gående om hverandre forbi Disen Borettslag, på vei opp og ned til sentrum. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hovedsykkelrute

Strekningen Årvoll skole–Muselunden er en del av Statens vegvesenets hovedsykkelrute langs Riksvei 4 Trondheimsveien og har ansvaret for ruten.

– Når det gjelder de utfordringer som blir videreformidlet fra beboere i området, er dette noe vi erkjenner. Vi har tidligere utbedret deler av strekningen, og i Plan for nytt sykkelnett i Oslo ligger det planer for utbedring av hele strekingen mot 2025, ifølge Christian Claussen, sykkelkontakt i Oslo for Statens Vegvesen.

Han fortsetter.

– Vi starter nå en undersøkelse av tiltak vi kan gjennomføre på kortere sikt. Per dags dato søker vi om penger til utbedring av traséen langs Årvoll skole. Hvilke tiltak dette vil være, kan vi ikke konkludere med i dag. Men vi er klar over flere utfordringer langs denne ruten på nevnte strekning, og vil ta hensyn til dette i arbeidet videre.

LES OGSÅ: Er skoleveien utrygg? Slik kan elevene selv gjøre den tryggere!

Flere syklister, ikke flere ulykker

Statens vegvesens vil øke sykkelandelen, samtidig med en nullvisjon på ulykker.

– Statens vegvesen har som mål å øke sykkelandelen fra dagens nivå på 4,5% til 8% på landsbasis. Det vil si at de store byene skal øke sykkelandelen til 12-16% fra dagens 5,7% i Oslo, forteller Claussen videre.

Flerbrukshall

Statens vegvesen måler hele reiser med sykkel og ikke reiser med bruk av blandet transportmiddel. I motsetning til Oslo kommune, som beregner bruk av sykkel på blandede reiser.

– Dette handler ikke om en prioriteringssak, men hvor langt vi har kommet i de forskjellige prosessene. Årvoll skole-delen er et resultat av at det skal bygges en ny flerbrukshall der, sier Claussen.

LES OGSÅ: Jenter – hvem har sagt at dette er greit? Om rulleski i Maridalen

Ta kontakt

Claussen oppfordrer:

– Fotgjengere har rett å bruke gangveien. Ved fare for farlige hendelser ta kontakt med vegeier.

Som da er Statens Vegvesen.

Claussen viser videre til Vegtrafikkloven §3:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

Mens det er i Vegtrafikkloven ikke er satt noe konkret fartshastighet for gangveier.

I tillegg viser han til følgende utdyping av trafikkreglene i henhold til Statens vegvesen.

Liten gangtrafikk

– Gjeldende regel er at sykling på gangveg er tillat når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller hindrer gående. Hvis syklingen ikke skal medføre fare så må hastigheten være relativt lav. Passering av gående skal skje i god avstand og i tilnærmet gangfart, ifølge Claussen i Statens vegvesen.

Han legger til:

– Det kan sikkert føles utrygt å gå her når syklistene suser forbi, men det er altså syklistene som må vise hensyn. Gående skal ikke behøve å gå på gresset.

LES FLERE SAKER I NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...