Nordre Aker Budstikke

Rett fra Blindern videregående til University of Oxford

TOPPKARAKTERER: Dag Magnus Ingelsrud Vestheim (t.v.), Miranda Iyer og Sheheryar Zaidi er alle tre klare for studier ved prestisjefylte engelske universiteter etter IB Diploma-programmet på Blindern vgs. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kun en håndfull tenåringer i verden kan vise til et like godt vitnemål som Sheh (18). Nå har den tidligere IB-eleven fra Blindern videregående kommet inn på et av verdens mest prestisjefylte universiteter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2015 kl 09:35

SOGN/BLINDERN: – Disse elevene er ganske unike, sier Michael J. Watters, avdelingsleder for IB-linja (International Baccalaureate) på Blindern vgs. i Oslo.

I september fikk årets IB-elever besøk av tre 18-åringer som ble uteksaminert fra Blindern vgs. i mai. Sheheryar «Sheh» Zaidi, Miranda Iyer og Dag Magnus Ingelsrud Vestheim.

De har alle tre kommet inn på prestisjefylte engelske universiteter. Tidligere i oktober startet Sheh og Miranda på Oxford University, mens Dag Magnus begynte på Imperial College i London. Sheh og Dag Magnus skal studere matte, mens Miranda starter på juss.

Denne uken ble det klart at Blindern utvider IB-programmet med to år fra høsten 2016!

Best i verden

Sheh, Dag Magnus og Miranda tilbake på Blindern og forteller IB Diploma-elevene om hva som venter dem ute i verden etter endt skolegang. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Felles for de tre er at de har knekt IB-koden, i den forstand at vitnemålene deres var eksepsjonelt gode. Best var Sheh, som gikk ut av Blinderns IB-linje med 45 av 45 mulige poeng.

– Hadde du ventet deg at det skulle gå så bra før semesteret var over?

– Nei, jeg hadde nok forventet 43 eller 44 poeng, men ikke 45, smiler Sheh.

Og prestasjonen hans er virkelig utenom det vanlige.

– Det er bare om lag 200 elever som oppnår den poengsummen årlig, på verdensbasis, sier lærer Watters.


For å sette det i perspektiv: Det er i dag rundt 2500 skoler som underviser IB-programmet i verden.

– På Berg vgs., og nå Blindern, har vi elever som oppnår det bare hvert tredje, fjerde eller femte år. Gjennomsnittet er 34 poeng. Det viser at vi er en solid og sterk skole, faglig sett, fortsetter Watters.

LES OGSÅ: Ungdom er snillere enn før, men forventningspresset gjør at flere sliter psykisk

Ett år på å søke seg til Oxford

Dag Magnus, Miranda og Sheh sammen med IB-koordinator Michael J. Watters ved Blindern vgs. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Også Miranda og Dag Magnus fikk over 40 poeng i sine vitnemål. Veien fram til plass på et prestisjeuniversitet som Oxford har vært lang. Nærmere bestemt et år.


– Jeg hadde sett meg ut Oxford helt siden jeg begynte på IB, sier Sheh. Derfor startet søknadsprosessen allerede i fjor høst, med søknadsskriving, tilbakemeldinger fra lærere og medelever, finpussing på tekst og ordlyd før søknaden ble sendt inn. Deretter fulgte intervjuer i England og opptaksprøver, før bekreftelsen om plass kom.

– Men fem år med matematikk på Oxford, du er ikke redd for at du på et punkt går lei?

– Nei, jeg blir ikke lei av det. På IB har det vært litt slitsomt med andre fag, men nå gleder jeg meg veldig til å starte studiene og konsentrere meg om matte på Oxford, sier Sheh.

Engelsk undervisning og internasjonalt preg

I og med at all undervisning på IB skjer på engelsk, må elever som starter på dette utdanningsløpet kunne engelsk «godt nok» før de starter, mener de tre elevene.

Og man må ha evnen til å kunne gjøre mye samtidig. Fordi fagløpet er lagt opp etter internasjonal standard stiller det større krav til elevene enn vanlig norsk studiespesialiserende linje, tror de. Premien er at vitnemålet er internasjonalt og forstås av utenlandske universiteter.


Uten at det betyr at alle IB-elever sikter seg til utenlandsstudier.

– 30-40 prosent av vennene mine har søkt seg til norske universiteter. Men de har valgt IB fordi de liker engelsk, sier Sheh, som selv har bodd i Norge i fem år, da han kom flyttende fra Saudi-Arabia.

– Men jeg er fra Pakistan, forklarer han.

Blindern videregående ligger i Sognsveien 80, der Sogn vgs. tidligere holdt til. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

IB-familie

Og omtrent halvparten av Blinderns IB-elever har ikke norsk som morsmål. Elevene kan ha gått på internasjonale skoler før videregående, eller kommet flyttende til Norge og vil fortsette den samme skolegangen de har hatt i utlandet her.

Miranda er fra Oslo, men har bodd noen år og gått på skole i England. Dermed ble IB et naturlig valg. Dag Magnus derimot er egentlig fra Hedmark, men valgte å flytte til Oslo for å starte på IB.

– Jeg lette etter et godt fagtilbud, og fant et høyere faglig nivå her. I tillegg til gode muligheter til videre studier i utlandet, sier han.

De tre mener IB passer for en viss type elever. De selvstendige som liker å bli utfordret. Klassemiljøet blir som sin egen lille verden på skolen, mener de.

– Vi ble som en familie, men mange er med i det som skjer ellers på skolen, som revyen for eksempel, forteller Sheh.

I møte med årets IB-kull kunne de blant annet avsløre gode studietips og gi førstehåndskunnskap om søknadsprosessen til utenlandske universiteter.

– Disse tidligere elevene som kommer inn og forteller om sine erfaringer gir en helt annen troverdighet enn meg, sier Watters.

LES OGSÅ: Wang vurderte Sognsveien 80 som Oslos første idrettsungdomsskole. Her er avgjørelsen de landet på

Første IB-grunnskole i Norge

Tidligere Berg vgs, og nå Blindern, har i flere år jobbet for å få på plass en IB-ungdomsskole. Denne uken ble det klart at Blindern får tilby IB-programmet til 10. klassinger og Vg1 fra høsten 2016.

I byrådets budsjettforslag planlegges det at Manglerud skole blir IB-grunnskole.

Det er første gang i Norge at det tilbys et fullstendig IB-skoleløp i regi av det offentlige.

– Dette er selvfølgelig veldig stort og spennende for oss. Det gir oss mulighet til å gi et bredere tilbud og møte elevene enda tidligere i utdanningsløpet, sier Michael J. Watters, IB-koordinator på Blindern vgs.

Blindern har i dag 103 elever på IB Diploma-programmet. I første omgang utvides tilbudet med én klasse for hvert trinn på 10. klasse- og Vg1-nivå, med kapasitet for til sammen 50 elever.

LES HELE SAKEN OM DET UTVIDEDE IB-TILBUDET I OSLO HER!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...