Nordre Aker Budstikke

Rødt slo knockout på motstanderne i skolevalg

Jor Hjulstad Tvedt slo knockout på samtlige debattmotstandere, skal vi tro elevene som var tilhørere. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Morellbakken-elevene stemmer helt forskjellig fra foreldrene sine.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2017 kl 09:48

GREFSEN: Mandag, bare tre dager før sommerferien, gjorde Morellbakken skole på Grefsen noe ganske vågalt, skrev Nordre Aker Budstikke tidligere denne uka.

Mens andre elever teller ned til ferien med rolige ryddedager, inviterte elevrådet skolens 400 ungsomtrinnelever til politisk debatt i storsalen på Chateau Neuf.

Chateau Neuf på mandag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mer elevmedvirkning

– Vi fikk resultatene av elevundersøkelsen, som sa at vi er gode på elevmedvirkning på Morellbakken. Men vi skjønner ikke hva vi medvirker til, sa elevrådsleder Jørgen Bjelkerud, om bakgrunnen for arrangementet.

Initiativet til debatten ble tatt av elevrådet for å styrke elevenes demokratiforståelse. Og alle skolens elever fikk foreslå spørsmål til ungdomspolitikerne.


Elevrådspanelet med Isak Enk, Lone Devik, Jørgen Bjelkerud og Aurora Lodgaard.

Rektor Siv Lande kjenner ikke til at det har blitt arrangert en slik politisk debatt for ungdomstrinnet før. Debatt med ungdomspartiene er vanlig på videregående, men for ungdomstrinnelevene tok den en litt annen form.

LES OGSÅ: Slik stemte Nordre Aker-elevene i 2015: Både Høyre og Ap taper og vinner – Venstre gjør et brakvalg

– Vi som satt i panelet er litt eldre enn elevene, og med et yngre publikum må vi gå foran som gode forbilder og vise at politikk er, og skal være, interessant. Det ble ikke bare propaganda, sa AUF-representant Fawzi Warsame etter debatten, og la til at det ble mindre sprell og skittkasting enn i videregående-debattene.

Les mer om debatten her!

Et spøkelse gjennom Nordre Aker

På vei ut etter debatten skulle Morellbakken-elevene avgi en stemme på det partiet de helst ville stemt på.

Nå er resultatet klart, og det er ganske oppsiktsvekkende:

Rødt (Rød Ungdom) fikk hele 44,6 prosent av stemmene!

– Jeg har et forslag til tittel på saken: «Det går et spøkelse gjennom Nordre Aker», humrer Jor Hjulstad Tvedt, med referanse første setning i Det kommunistiske manifest, på telefon med Nordre Aker Budstikke etter at resultatet er klart.


Tvedt representerte Rød Ungdom i debatten.

– Jeg synes det er gledelig, og veldig morsomt. Det sier noe om at Rødts skolepolitikk, antikrigspolitikk og jobben for å redusere sosiale forskjeller slår an blant ungdomsskoleelever. Det at også SV gjør det bra viser at en omfordelende velferds- og sosialpolitikk er noe ungdom er opptatt av.

– Men aller først vil jeg gi honnør til elevene på Morellbakken som holdt ut i to timer med poltiisk debatt inne i en mørk sal, mens det var sol og varmt ute. Det tror jeg ikke alle hadde gjort, sier han.

Navn og lapper stemte ikke helt: Jor, Solveig, Fawzi, Emily, Ole Kristian og Håkon. FpU og KrfU var invitert, men stilte ikke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Slik stemte Morellbakken-elevene:

  • Rødt (Rød Ungdom) – 44,6 % (152 stemmer)
  • SV (Sosialistisk Ungdom) – 18,2 % (62 stemmer)
  • Høyre (Unge Høyre) – 13,8 % (47 stemmer)
  • Arbeiderpartiet (AUF) – 9,4 % (33 stemmer)
  • Fremskrittspartiet (FpU) – 5,9 % (20 stemmer)
  • Miljøpartiet de Grønne (Grønn Ungdom) - 4,1 % (14 stemmer)
  • Venstre (Unge Venstre) – 2,4 % (8 stemmer)
  • Kristelig Folkeparti (KrFU) – 0,6 % (2 stemmer)
  • Blanke stemmer – 0,9 % (3 stemmer)

Opprør mot foreldrene?

Til sammenlikning var Høyre det største partiet i valgkretsen til Morellbakken skole under kommunevalget for to år siden, med 39,6 prosent av stemmene. Rødt var i den andre enden av skalaen, og det minste partiet i valgkretsen, med 4 prosent. (Se alle valgresultatene i Nordre Aker fra 2015 her).

– Er dette tegn på et aldri så lite Grefsen-opprør mot foreldrene?

– Det tør ikke jeg å si noe om, ler kontaktlærer for elevrådet, Marit Valen-Sendstad.

– Men det er jo ikke uvanlig at ungdom er mer radikale, og lenger ut på venstresiden, for så å bevege seg i det poltiske landskapet etterhvert, legger hun til.

Hun bekrefter at det er endel elever som til vanlig nok deler politisk ståsted med Rødt, men gir også Rød Ungdom-representant Tvedt mye av æren for valgskredet.

– Måten han appellerte til elevene på tror jeg slo an. Han fikk dem med, og for meg som satt i salen virket det som om han fikk mest respons. Han var en god retoriker som traff elevene, tror Valen-Sendstad.

Hun legger til at venstresiden var sterkest representert i debatten, og at det også kan være en faktor i stemmegivningen.

– Både FpU og KrfU var inviterte og skulle komme, men ble forhindret.

LES OGSÅ: Bydelen flytter ungdomsklubben, men nå tar disse saken i egne hender for å lage kulturhus på Ullevål

Jor Hjulstad Tvedt, ytterst til venstre, men mest populær etter debatten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ikke så morsom

Jor Hjulstad Tvedt er usikker på om det var ham selv som var utslagsgivende i stemmingen.

– Jeg syns det var litt overraskende. Jeg vil ikke si at jeg overforenklet budskapet for å nå aldersgruppen, og jeg vil heller ikke si at jeg i utgangspunktet er så veldig morsom. Jeg opplevde at det var modne elever som fikk med seg politiske poenger, sier ungdomspolitikeren.

Første møte med poltikk

Lærer Marit Valen-Sendstad forteller at elevrådet og skoleledelsen var spente på hvordan elevene skulle ta imot det politiske stuntet, helt på tammpen av skoleåret.

Tenk sjæl, sto det på stemmeseddelen Morellbakken-elevene fikk. – Det viser resultatet at elevene har gjort, og at de ikke bare har stemt som mamma og pappa, sier kontaktlærer for elevrådet, Marit Valen-Sendstad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Men mitt inntrykk er at dette ble noe elevene snakker om. De sier at de forstår mer av hva de politiske partiene står for enn før debatten. Samtidig var mange overrasket over at de var såpass enige i mange saker. For mange av elvene var dette også det første ordentlige møtet med politikk, så det kan ha sådd noen frø, sier hun.

Flere har også fortalt at de gikk hjem og snakket politikk med foreldrene sine ved middagsbordet, for første gang.

– Det må være musikk i ørene til en politiker – Tror du debattene rundt middagsbordene vil påvirke hvordan foreldrene på Grefsen stemmer i stortingsvalget til høsten?

– Jeg har ingen illusjoner om at dette resultatet skal likne på resultatet av valget til høsten. Men meningsmålingene viser at flere og flere får øynene opp for rødt. Nå skal vi jobbe for å få ett eller to mandater fra Oslo inn på Stortinget, sier Tvedt.

Han tror ungdom ikke er like bundet til vaner og forhåndsoppfatninger av de politiske partiene, som det de voksne er, og at det gjorde det enklere for dem å stemme Rødt.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...