ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Rødt sørger for flertall for mistillit mot Lan Marie Berg etter reservevann-sprekken

Der er flertall for mistillitssforslaget fra Frp mot byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG). Foto: Christian Fredrik Borg

Rødt støtter mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo etter budsjettskandalen og sørger dermed for flertall. Berg forsvarer håndteringen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2021 kl 14:32

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Rødt anmoder byråden for miljø og samferdsel om å trekke seg fra sin post, og konkluderer med at vi ikke lenger har tillit til Lan Marie Berg som byråd for miljø og samferdsel, sa gruppeleder Eivor Evenrud for Rødt i Oslo bystyre til pressen foran Oslo rådhus tirsdag.

Gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, holder pressekonferanse der partiet kunngjør sitt standpunkt i mistillitssaken mot byråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

– Må ledes av noen vi har tillit til

Lan Marie Berg har fått massiv kritikk for å ha ventet for lenge med å informere bystyret om milliardsprekken.

– Oslo skal bruke flere milliarder på ny vannforsyning, og det prosjektet må styres, ledes og informeres om av en byråd som vi har tillit til. For Rødt er åpenhet og informasjon helt sentralt i politikken, sa Evenrud, som er sterkt kritisk til Bergs håndtering av saken. Rødts konklusjon er å be Berg trekke seg som byråd.

Evenrud begrunner mistilliten med at Rødt mener Berg har brutt opplysningsplikten til de folkevalgte ved ikke å informere om kostnadssprekken så tidlig som mulig.

ANNONSE

– Byråden har heller ikke fulgt opp bystyrets pålegg om å rapportere jevnlig om prosjektet, sier hun.

Usikker vei videre

Mistillitsforslaget ble fremmet av Fremskrittspartiet. Forslaget fikk etter hvert støtte fra seks partier med til sammen 27 av 59 representanter. Tungen på vektskålen var Rødts fire representanter.

Rødt opererer til vanlig som byrådets støtteparti i Oslo.

Det er imidlertid usikkert hva som nå skjer videre, og hvordan byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil håndtere mistilliten mot sin egen byråd.

Berg kan velge å trekke seg, men byrådslederen kan også stille et såkalt kabinettsspørsmål, som betyr at hele byrådet går av sammen med Berg. Det finnes også en mulighet for at MDG velger å tre ut av byrådssamarbeidet.

ANNONSE

Politisk pris

– Hva er den politiske prisen Rødt kan ende opp med å betale dersom konsekvensen blir at det rødgrønne byrådet bli felt?

– Vi har konkludert med at vi har mistillit til en enkelt byråd og har ingen vurderinger utover det, sier Evenrud.

– Konsekvensen utover det blir det opp til Raymond Johansen å vurdere, føyer hun til.

På spørsmål fra pressen om Rødt vil stemme for mistillitsforslaget dersom byrådslederen stiller kabinettsspørsmål, svarer Evenrud:

ANNONSE

– Det kommenterer jeg ikke nå. Det kan jeg verken avkrefte eller bekrefte.

– Har bare gjort jobben min

På Facebook skrev Berg tirsdag at hun mener hun har håndtert saken på en god måte. Hun mener at kostnadssprekken verken skyldes dårlig styring eller manglende kontroll over prosjektet, uforutsette økte priser i markedet. At hun har brutt informasjonsplikten er hun ikke enig i.

– Det jeg har gjort, er det som er jobben min: å sørge for at hver stein er snudd før jeg går til bystyret og ber om mer penger, og overlater til bystyret om de mener det er verdt prisen, skriver byråden.

Rødt-lederen tar avgjørelsen til etterretning

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han tar til etterretning at Rødt i Oslo stiller seg bak mistillitsforslaget mot Berg.

– Jeg tar dette til etterretning og stoler på at Oslo har gjort en grundig vurdering, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG etter at det ble kjent at Rødt i Oslo støtter mistillitsforslaget mot Berg.

ANNONSE

Han sier saken ikke har vært på hans bord, og at dette er en beslutning Rødt i Oslo har tatt alene.

Oslo Høyre: Ikke overrasket

Oslo Høyre er fornøyd med at Rødt går inn for mistillit mot MDG-byråd Lan Marie Berg.

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, sier til VG at hun ikke er overrasket over at Rødt går inn for mistillit mot Berg.

– I denne saken har Berg ved gjentatte anledninger ikke bare unnlatt å informere bystyret om eskalerende utgifter i Oslo kommunes største enkeltinvestering noensinne, men holdt tilbake informasjon.

– Det kan en byråd rett og slett ikke gjøre, og det burde hun ha skjønt etter snart seks år i jobben, opplyser Rygg til avisen.

Fakta om mistillit mot Lan Marie Berg

  • Torsdag 20. mai legger Oslo kommer fram revidert budsjett. Der fremgår det at Oslos nye reservevannløsning, som bygges på Huseby i Oslo, vil koste 17,7 milliarder kroner – 5,2 milliarder dyrere enn tidligere anslått.
  • Opposisjonen går raskt ut med hard kritikk av milliardsprekken, som de omtaler som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. De reagerer imidlertid mest på at det tok for lang tid før Berg informerte bystyret om dette. Bystyret fikk først vite om budsjettsprekken 20. mai.
  • Berg svarer på sin side at det ikke var mulig å vite at det ville bli en kostnadsøkning i markedet på det tidspunktet bystyret gjorde sin beslutning. Hun peker også på at bystyret har fått kvalitetssikret informasjon i saken.
  • Opposisjonen kaller Berg inn til høring 2. juni, for å få en redegjørelse for prosessen i saken. Samme dag som høringen varsler Frp mistillitsforslag mot Berg.
  • Frps mistillitsforslag får støtte fra seks partier, og Rødt blir tungen på vektskålen.
  • Tirsdag 15. juni ble det klart at Rødt støtter forslaget, og partiet ber også Berg trekke seg som byråd.

(NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE