Nordre Aker Budstikke

Har ventet i fire år på dette:

– Det er helt suverent! Verden åpner seg på en annen måte

I fire år har markabeboerne på 67+ ventet på et busstilbud på lik linje med sine jevnaldrene som bor mer sentralt i Nordre Aker. – Vi er jo tålmodige her oppe, sier Sissel Sypriansen. Og godt er det, får vi kanskje si.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2021 kl 10:08

SØRBRÅTEN: – Jeg var på julelunsj hos Marka mobile eldresenter i Maridalen i 2019. Og det var én ting de etterspurte der: Rosa buss, sier lederen av bydelsutvalget i Nordre Aker, Bente M. Larsen (Ap) fra setet på andre siden av midtgangen.

En onsdag formiddag i mai humper Nordre Aker Budstikke i vei innover Maridalen i en av de etter hver 16 (!) rosa bussene i Oslo, sammen med Bente, og Heidi Karsrud Nordal – de rosa bussenes «mor» – sjefen for seksjon Lavterskel i Nordre Aker.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rosa Buss, eller Ruter Aldersvennlig transport, som er det offisielle navnet, er en transporttjeneste i Nordre Aker, Sagene, Vestre Aker, Ullern, og fra mai i år også Alna og Bjerke. Den frakter dem på 67+ fra dør til dør, og på kryss og tvers, mellom de seks bydelene for prisen av en honnørbillett fra Ruter. Og det var denne bussen beboerne i Maridalen minnet BU-leder Bente på at de manglet, da hun spiste julelunsj hos eldresenteret i skogen for halvannet år siden.

Kaospilot?

De rosa bussene så dagens lys i 2017, i kjølvannet av pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by i Bydel Nordre Aker, under ledelse av daværende prosjektleder Heidi Karsrud Nordal. Ett av de viktigste oppgavene til prosjektet var å gjøre det enklere å bli gammel, og kanskje litt glemsk, i Oslo kommune – og likevel leve godt og selvstendig. Det ble arrangert folkemøter og tenketanker, og når de som Heidi kaller resirkulert ungdom eller evigunge fikk spørsmålet om hva de savnet mest, var det ett svar som gikk igjen: Bedre måter å komme seg rundt på. Uten mobilitet kan du heller ikke klare deg sjæl.

Selv om vi ikke skal skrive så mye om det her, var det nok en vanvittig mengde planlegging på bakrommet, før den første rosa bussturen kunne foretas i september 2017. Reisemålet den gangen var Ullevål Hageby seniorsenter, der Ruter-sjefer, byråder i flertall, bydelsdirektører og -politikere ventet og kastet glans.

Flere Nordre Aker-seniorer var også plukket opp på veien. Blant dem Inger Thaugland i Maridalen. Hun kjører ikke bil selv og er ikke akkurat bortskjemt med togavganger fra Movann stasjon, og så derfor på denne rosa minibussen som et kjærkomment tilskudd. Men skuffelsen skulle bli stor.

– Da vi prøvde å bestille busstur etter den første jomfruturen fikk vi beskjed fra operatøren hos Ruter at vi bodde i «bydel ukjent», sier Thaugland i dag.

– Følte på å være lite verdt

Tilbake i 2021 har vi i mellomtiden ankommet Sørbråten velhus, der Marka mobile eldresenter har base denne dagen. Og på trappa står nevnte Inger, sammen med Sissel Sypriansen og Inger Lise Lørenskogen. For fra rosa bussglede i 2017 ble det raskt mørk skuffelse da «bydel ukjent» viste seg å bli slutten for et busseventyr for de resirkulerte reisende i marka. Avstandene var for lange, Rosa buss kunne ikke kjøre lenger enn til Brekke.

Marka mobile eldresenter fikk den rosa bussen på besøk – endelig! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Helt stille i båten (for buss hadde de jo ikke hatt) har imidlertid ikke seniorene i marka sittet. Sissel Sypriansen har hevet stemmen både i passende forsamlinger og i media flere ganger. Med krav om at bydelens beboere i marka skal behandles på lik linje med andre bydelsbeboere.

– Likevel fikk vi i møter med Ruter og Oslo kommune høre at «dere har jo selv valgt å bosette dere der ute».


Sissel snøfter, og blir provosert bare av å tenkte tilbake på det.

– Da kjente jeg på hvor lite verdt vi er, vi som bor her oppe. Jeg innrømmer at skuffelsen var enorm.

– Sissel er en av dem som har vært med på å løfte fram dette. En sterk stemme som har hatt betydning, sier BU-leder Bente M. Larsen.

BU-leder Bente M. Larsen i samtale med Sissel Sypriansen og Inger Lise Lørenskogen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi trenger at folk sier sin mening – og Sissel har vært bestemt, men hatt litt humor i det også, legger hun til.


– Så det at de rosa bussene endelig nå også er i marka, er stort for alle innbyggere i Nordre Aker. Ikke bare for at de som bor her skal kunne reise til tjenester og tilbud mer sentralt i bydelen, men også for at andre skal kunne reise ut i marka. Vi har mange flotte turmuligheter rundt oss her i Nordre Aker! Dessuten skal ingen av beboerne i Nordre Aker føle at de ikke hører til i bydelen, sier BU-lederen.

Sissel Sypriansen, Inger Lise Lørenskogen og Inger Thaugland. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nesten helt optimalt «rutetilbud»

I 2020 gjorde bydelsutvalget et verbalvedtak på at også markabeboerne burde få glede av aldersvennlig transport. I den delen av marka som tilhører Nordre Aker bor det 75 mennesker som kvalifiserer til reiser med Rosa Buss. Men makten til endring ligger ikke i bydelsutvalget i Nordre Aker.

– Vi i styringspartiene (Ap, SV og MDG; journ.anm.) har i alle fall snakket med våre folk i rådhuset og byrådet, sier Bente når vi spør om hva bydelspolitikerne har gjort.

For Sissel, Inger og Inger Lise er helomvendingen nesten for god til å være sann.

– Vi fryktet at vi kunne bli avspist med et redusert tilbud én dag i uka. Men at vi faktisk får bussen hver dag, kun redusert med én time om morgen og én time om ettermiddagen, er jo helt fantastisk.

De rosa bussene kan bestilles til og fra marka mandag til fredag mellom 11 og 17, ordinær driftstid er 10-18.

– Det er helt suverent! Det er gull verdt, sier Sissel.

– Verden åpner seg på en annen måte. Nå kan vi reise til Bogstad, Sognsvann eller Grefsenkollen. Jeg har en venninne som sa at nå kan vi jo treffes på seniorsentret på Haugerud. Så dit skal jeg ta en tur.

Sissel Sypriansen har ikke vært taus om hva hun synes om mangelen på Rosa Buss til marka. Etter fire år kan endelig hun også kjøres helt hjem. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Veldig ønsket

Leder for Marka mobile eldresenter, Hege Langvæg, er ikke i tvil om at et utvidet rosabuss-tilbud vil bli tatt godt imot.

Leder for Marka mobile eldresenter, Hege Langvæg, kledd i riktig farge. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det gir jo mange nye muligheter. Nå kan beboerne her reise og oppleve andre ting enn de har gjort før, og de kan reise på tvers av våre steder, sier hun. Marka mobile eldresenter har ulike dager i Maridalen og Sørkedalen.

– Det vil nok skape enda mer aktivitet, sier hun.

– Har brukerne deres snakket om det?

– Det har vært et tema siden Rosa Buss kom i 2017. Det har vært veldig ønsket! sier Langvæg.

Enda flere utvidelser?

Sissel, Inger Lise og Inger i Rosa Buss på vei hjem fra Sørbråten velhus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Nå er det viktig at alle vi som bor i her, på Solemskogen og i Sørkedalen bruker bussen, sier Sissel, når vi har satt oss om bord igjen.

– Jeg er jo sprek og går til toget fortsett. Men vi vet jo ikke hva som skjer, vi blir jo gamle etter hvert, og da er dette mye enklere, sier Inger.

– Hvordan tror du det blir å ha denne en telefon unna?

– Vi har jo aldri hatt det før, men det åpner seg jo noen muligheter for oss her oppe nå.

Så hva er neste mål for Rosa Buss? Jo at hele Oslo skal få del i eventyret. Ikke bare de seks bydelene – og marka. Det er flere som kan få glede av dette, mener BU-leder Bente, selv om endelig hele Nordre Aker nå er med.

Inger Thaugland fikk skyss helt til Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Også til sentrum

Etter et verbalvedtak i bystyret om å ha en egen «sentrumsdag» for Rosa Buss, skal byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester (HEI) se på muligheten for det.

Verbalvedtaket lyder: «Sentrumsdag for Rosa busser: Bystyret ber byrådet vurdere å opprette en «sentrums-dag» for de rosa bussene i bydelene, slik at de eldre kan ha muligheten til å besøke sentrum i løpet av en måned.»

I denne forbindelse har byrådsavdelingen bedt bydelene som har tilbudet svare på om det er ønskelig med en dag i måneden hvor bussene skal kunne kjøre ned til sentrum.

– Av driftsmessige årsaker ønsker Ruter at sentrumsdagen gjennomføres en lørdag i måneden. Majoriteten av de som benytter tilbudet er over 80 år og benytter i liten grad eller ikke ordinær offentlig transport. Byrådsavdelingen ber bydelene høre med brukergruppen om det er et ønske å få en slik ordning en gang i måneden. Dersom de har synspunkter vedrørende valg av dag er det fint at det framkommer i tilbakemeldingen, skriver Ruter til bydelene.

Er du Rosa Buss-bruker og har synspunkter om dette, vil Bydel Nordre Aker gjerne at du sender inn en e-post til seksjon.lavterskel@bna.oslo.kommune.no og forteller dem hvilken ukedag som ville være best for et slik tilbud.

Helt opp på gårdstunet på Lørenskogen gård langt inni Sørbråten, ble Inger Lise Lørenskogen kjørt. Nærmere kan man knapt komme. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sissel Sypriansen har ikke vært taus om hva hun synes om mangelen på Rosa Buss til marka. Etter fire år kan endelig hun også kjøres helt hjem. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

--

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...