Nordre Aker Budstikke

Ruskontakt om narkobruk blant ungdom: – Det er en betydelig økning

Ruskontakt og prosjektleder for bydelens Ut av tåka, Erlend Helland, ved Trikkehallen på Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Bydel Nordre Akers ruskontakt bekrefter at flere unge trenger hjelp med rusmisbruk. Rektor ved Blindern videregående skole vil ha synlig politi, og forteller at skolen har tett dialog med politiet. 

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2017 kl 15:39

NORDRE AKER: Politiførstebetjent Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon fortalte nylig i Nordre Aker Budstikke om hvordan de opplever rusbruken blant ungdom i Oslo vest.

– Omfanget er urovekkende, sa Benitez. Ungdomsavsnittet på Majorstuen har ansvar for bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner.

For kort tid siden skrev Nordre Aker Budstikke om narkotikaomsetning i tilknytning til et ungdomsmiljø ved Tåsen, som også var under kartlegging og oppfølging av politiet og Bydel Nordre Aker.

Men dette er langt fra unikt, ifølge politiet, som mener den stadig tilbakevendende legaliseringsdebatten har deler av skylden.

– Dessverre lener nok mange unge seg på de som får slippe til i media og populærkulturen, som ufarliggjør bruken av hasj og marihuana. Vår etterforskning avdekker at det er urovekkende mye mye hasj- og marihuanabruk blant unge i Oslo, også i skoletiden ved de videregående skolene. Skolene har blitt fristeder for bruk, kjøp og salg av narkotika, sa Benitez.


Johan Benitez ved ungdomsavvsnittet på Majorstuen politistasjon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Terskelen for å prøve har blitt mye lavere

Prosjektleder for «Ut av tåka», og ruskonsulent for barn og unge i Bydel Nordre Aker, Erlend Helland, bekrefter at det politiet forteller om, er noe av det han hører om i møte med ungdom i Nordre Aker.

– Antallet for dem jeg hjelper med rusproblematikk stiger for hvert år, det er en betydelig økning. Og vi merker at det har skjedd noe med terskelen for å prøve hasj og marihuana, den har blitt mye lavere.

Ifølge politiet forgår bruk, kjøp og salg av narkotika også i skoletida. Dette hører også Helland om i samtale med ungdommer.

– Mer normalisert

– Men jeg jobber jo direkte med ungdom som er brukere, og de er naturlig i et brukermiljø – med generelt flere rundt dem som også bruker narkotika. Men også unge som ikke ruser seg, forteller selv, til meg, at de også opplever at det er flere som prøver cannabis, og flere som fortsetter med det. Slik jeg erfarer gjennom mitt arbeid og kontakt direkte med ungdom, er røyking av cannabis og hasj blitt mer normalisert blant de unge, og i større grad sosialt akseptert enn tidligere, sier Helland.
 
Han jobber mest med og opp mot brukere som er i alderen 15-22 år, de fleste 16- til 18-åringer. Men har også yngre brukere, ned i 14-årsalderen.
 
– Vi prøver å få de unge til å tenke nøye gjennom de valgene de tar. Å utvikle et rusproblem i ung alder kan ha svært uheldige konsekvenser for de unges liv og fremtid.


– Når man snakker om dette er det likevel viktig å ikke dra all ungdom over ett. Det er jo ikke slik at alle ungdommer ruser seg eller utvikler et problem med rus. Men at det er en økning i bruk blant unge, og at de som prøver er yngre enn før, er min opplevelse basert på antall ungdom jeg hjelper og i samtale med ungdom selv, sier Helland.

LES OGSÅ: Gutt (17): – Uten Ut av Tåka og Erlend hadde jeg sikkert røyka fortsatt. Jeg ga faen og brydde meg ikke

NOVA-undersøkelsen Ung i Oslo fra 2015 viste at 24 prosent av 3. klassingene på videregående i Nordre Aker hadde prøvd hasj eller marihuana. Der gikk det også fram at bruken av cannabis var høyere i de vestlige bydelene enn den var i Oslo øst. 2015-tallene er imidlertid allerede gamle, nye Ungdata-tall er etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til klare i 2018.

Helland presenterer bydelens tall over ungdom som har vært innom Ut av Tåka:

  • I 2016 mottok 35 ungdommer hjelp gjennom prosjektet. Av disse fikk 21 oppfølging over tid.
  • I 2017 er det per dags dato 56 ungdommer som har mottatt eller mottar hjelp gjennom prosjektet. Av disse mottar 36 oppfølging over tid.
  • 16 ungdommer overlapper fra 2016 til 2017. Noen av ungdommene er ikke bydelsungdom, men går på bydelens videregående skoler.

 

Vært tilfeller ved skolen

Rektor Hege Haugland ved ved Blindern videregående skole, en av de videregående skolene i Oslo vest, som samarbeider med politiet på Majorstuen, forteller at det har vært tilfeller av mistanke om bruk av hasj i skoletiden.


Blindern videregående skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV

– Det har vært et par hendelser denne høsten. I disse tilfellene er politiet varslet. Skole og politi har tett dialog. Tilkalling ved konkret mistanke er én ting, men også det å ha synlig politi i området er viktig, sier hun og viser til at det er mange elever i området på Ullevål.

Foruten Bindern vgs., ligger også Etterstad vgs. avdeling Ullevål i Sognsveien 80, og på Ullevaal stadion holder Heltberg private gymnas til.

Haugland understreker at skolen tar rusproblematikken i bydelen alvorlig.

– Den er omfattende, og den berører våre ungdommer. Som skole skal vi jobbe forebyggende for å fremme god og sunn ungdomstid. Skolen har en egen handlingsplan for rusforebyggende arbeid. Den er nylig revidert i henhold til de erfaringene vi får fra politi, ruskonsulent, Skolehelsetjenesten, SaLTo, rådgivere, og miljøarbeider.

LES OGSÅ: «Petter»: – Lettere å få tak i hasj, enn alkohol: Mange utrolig naive foreldre der ute

Rus-utfordring inn i relevante fag

Hun forteller videre at den nye reviderte handlingsplanen også legger opp til at rus, sammen med andre alvorlige utfordringer ungdom møter, tas inn i relevante fag.

– For slik å bevisstgjøre ungdom, og styrke holdninger og mot til å si nei. Vi vurderer hele tiden nye og bedre måter å nå ut til elever og foreldre på. Vi hadde senest 21. oktober et større temamøte på skolen, åpent foreldremøte, om ungdomstid og skole. Her ble skolens arbeid med ungdom presentert, ruskonsulent i bydelen og Skolehelsetjenesten var til stede og redegjorde for sitt arbeid og sine møter med ungdommen, sier rektoren.

Skolen har også en plan for forebyggende informasjon til alle elever – klassevis og i enkelt-samtaler – plan for informasjon i foreldremøter og på skolens hjemmeside.

– Foreldre er også et viktig tiltak. Også vi som skole ser at arbeidet med foreldre stadig må bli bedre og tettere angående utfordringer knyttet til rus. Foreldre må bevisstgjøres med tanke på egen ungdom, og foreldre må varsle skolen umiddelbart ved mistanke, oppfordrer rektoren.  

Haugland forteller også at skolen jobber systematisk med relevante data som gir innsikt i de unges liv. Slik som den årlige Elevundersøkelsen, NOVAs store ungdomsundersøkelse Ung i Oslo, Folkehelseinstituttets data og videre til skolens erfaringer og tilhørende instanser – som Skolehelsetjenesten, SaLTo, bydelen og ruskonsulenten.

SaLTo

SaLTo er Oslopolitiet og Oslo kommunes samarbeidsorgan for å forebygge rusbruk blant barn og unge. Nordre Akers SaLTo-kordinator, Pia Fossum, skriver i en mail til Nordre Aker Budstikke at det de erfarer gjennom SaLTo-nettverket, bekrefter noe av det politiet sier.

Det jobbes kontinuerlig med å ha fokus på tematikken, gjennom kompetanseheving, foredrag, informasjon om de ulike tiltakene, og hvordan man kan jobbe forebyggende med dette, ifølge Fossum.

Videre at holdningsarbeid er viktig i dette arbeidet, og snakke med barnet om rus, enten du er en fagperson, foreldrer eller en trygg voksen.

LES OGSÅ: Kommentar: «Legaliseringsbølge som ikke kan forebygges»

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...