Nordre Aker Budstikke

Starter nytt og nært pilotprosjekt:

Fra rusutfordring til et sunnere og aktivt liv

Teamleder Anette Jokstad, byråd Rina Mariann Hansen, BU-leder Bente M. Larsen i Bydel Nordre Aker, erfaringskonsulent i Bydel Frogner Vidar Mattson, Julie Schiøtz Løken, fysioterapeut i Bydel Frogner, og erfaringskonsulent i Nordre Aker Martine Michelsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg har tro på at dette prosjektet kan styrke den stemmen inni deg, den som så gjerne vil, og som jeg vet veldig mange har. På sikt kan dette gi den enkelte styrke til å klare og starte en endringsprosess.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2021 kl 09:53

TÅSEN: Det sa erfaringskonsulent Martine Michelsen, da bydelene Nordre Aker og Frogners pilot Rusprosjekt i Frisklivssentralen ble sparket i gang onsdag ettermiddag. Martine har selv vært deltaker hos Frisklivssentralen og er nå utdannet erfaringskonsulent gjennom erfaringsskolen i regi av Helseetaten, innen psykisk helse og avhengighet.

Med sin bakgrunn og erfaring skal hun være en støtte for prosjektdeltakerne, hjelpe dem med å redusere dørstokkmila som kan føles både lang og skremmende for dem som vil ut av et mønster, og starte på en liv med en bedre helse, både fysisk og psykisk.

Erfaringskonsulent Martine Michelsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Frisklivssentralen

Den nye satsingen ble lansert med en kickoff i hagen til nærmiljøhuset Rachel Grepp i Maridalsveien, der både Frisklivssentralen i Nordre Aker og utlånsordningen BUA holder til.

Frisklivssentralen har siden åpningen i 2019 tilbudt oppfølging og trening for personer med ulike type utfordringer i livet, som ønsker å endre livsstil. Det tilbys en rekke kurs, i alt fra søvn og kosthold, snus- og røykeslutt, til kurs i mestring av belastning og mestring av depresjoner, i samarbeid med Rask psykisk helsehjelp. Felles er at deltakerne får hjelp til å endre levevaner i retning av et sunnere kosthold, med mer fysisk aktivitet og mindre røyking.


Deltakerne har alle typer bakgrunner og motivasjoner. Fra rehabilitering etter sykdom, fysiske eller psykiske helseplager, til et ønske om å leve sunnere – men kanskje ikke helt finner oppskriften selv.

I deltakerens tempo

Det nye pilotprosjektet springer ut fra det samme, men har et større fokus på mestring for personer med rusproblemer. Målgruppen for Rusprosjekt i Frisklivssentralen, er personer fra 16 år og oppover, som har utfordringer knyttet til rus, og som vil ha nytte av å delta i et systematisk og strukturert frisklivstilbud. Men hvordan skal et frikslivsstilbud legges opp for en som har rusrelaterte utfordringer? Det er det dette pilotprosjektet skal høste erfaringer fra. Deretter er planen at resultatene skal implementeres i frisklivstilbudet til rusavhengige i hele Oslo, og videre ut i resten av landet.

Anette Jokstad er teamleder ved Frisklivssentralen i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi har ikke fokus på diagnose, vi fokuserer på motivasjon, mestring og livsstilsendring. Frisklivssentralen er en helsetjeneste som hjelper de som trenger det til å endre levevaner og mestre helseutfordringer, tilbudet er gratis. Vi har fokus på personens ressurser og det å skape mestringsopplevelser, sier Anette Jokstad. Hun er teamleder for de fem ansatte, som har utdannelse innen fysioterapi, psykologi, ernæring, erfaringsskolen og idrettsfag.


Deltakere med rusutfordringer vil på Frisklivssentralen få bli med på en oppstartssamtale for å kartlegge ønsker og behov, og motiverende intervju. Selve frisklivsperioden varer i 12 uker, der deltakeren blant annet kan delta på to treninger i uka, temaundervisning innen ulike levevaneområder annenhver uke, oppfølgingssamtaler etter behov samt kurs.

Støtte, og hjelp på veien videre

Frisklivssentralen har tett samarbeid med NAV, spesialisthelsetjenesten, rusteamet i bydelen, fastleger, og flere.

– Vi er et skritt på veien, en hjelp til å komme i gang, og så er målet at deltakerne skal fortsette med de endringene man får til. Derfor har vi laget en aktivitetsovertsikt over lavterskelaktiviteter for alle i bydelen. Nå har vi også utarbeidet en som er spesifikk for rusmålgruppen. Samarbeid med lokale lag og foreninger er viktig for oss slik at vi kan hjelpe deltakeren over i det når de er ferdige hos oss, eller også parallellt. Alt etter hva deltakerne ønsker, sier Anette.

Daglig leder i Lyn Ski, Annik Bjørndal, og daglig leder i Idretten Skaper Sjanser, Morten Nyborg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ett slikt samarbeid er med Idretten Skaper Sjanser og Lyn Ski. Hos Lyn stiller de med bred idrettskompetanse, et varmt fellesskap og en åpen dør. De ordner med nødvendig utstyr og legger til rette for at deltakeren kan bli en del av Norges største skiklubb – hvis det er det de ønsker.

Ingen pekefinger

– Min erfaring med Frisklivssentralen var å møte trygge, rause og proffe ansatte som hele tiden ga rom til at jeg kunne være meg. Nå er jeg glad for å være en av dem, sier Martine.

Hun, og erfaringskonsulent-kollega Vidar Mattson i Bydel Frogner, trekker frem at deres erfaringer og fortid er viktig i utformingen av tilbudet.

Julie Schiøtz Løken, fysioterapeut i Bydel Frogner, og erfaringskonsulent Vidar Mattson. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi vet kanskje mer om hva som fungerer, og hva som ikke gjør det. Hva som motiverer til deltakelse, og hva som gjør at man opplever det som pyton, sier Mattson.


Tilbudet preges av forutsigbarhet, med faste tider, og ingen pekefinger. Hjelp og aktiviteter legges opp etter eget nivå og tempo.

– Fra egen erfaring vet jeg at endring tar tid. Jeg vil være tilstede og en støtte for dem som trenger meg, sier erfaringskonsulent Martine.

Byråden: Tilrettelegging der folk er

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, var åpenbart begeistret for arbeidet som nå er i gang i de to bydelene.

– Frisklivssentralene har en viktig rolle i å redusere livsstilssjukdommer generelt. Derfor er det bra at vi utvider det med et tilbud til dem som trøbler med rus. Og egentlig er det litt rart at vi ikke har gjort det før, sier hun.

Byrådets russtrategi vektlegger nemlig at folk som sliter med rusproblemer skal kunne leve gode og trygge liv, påpeker hun.

– Og vi tror at det er gjennom tilbud i nærmiljøet, i bydelen, at vi bygger opp under det, og at det er gjennom de ordinære tjenestene at vi kan lykkes med dette.

Teamleder Anette Jokstad, byråd Rina Mariann Hansen, BU-leder Bente M. Larsen i Bydel Nordre Aker, erfaringskonsulent i Bydel Frogner Vidar Mattson, Julie Schiøtz Løken, fysioterapeut i Bydel Frogner, og erfaringskonsulent i Nordre Aker Martine Michelsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Byråden mener det ikke skal være sånn at det må være en «egen dør» for deg fordi du har et rusproblem. Russtrategien legger opp til at hjelpen skal være lett tilgjengelig, og mindre preget av særomsorg. Dessuten bør de ordinære tjeneste i økende grad jobbe på de arenaene der folk med rusproblemer er.

– På Frisklivssentralen er ikke rusproblemene fokuset, det er et sted der folk kommer fordi de ønsker seg bedre helse. Det kan være et sted for alternativt innhold i livet og hvor aktiviteten ikke er sentrert rundt å innta rus. Og så er det fint å være del av et fellesskap, sier Rina Mariann, og legger til:

– Cirka hver femte voksne person i Norge vil i løpet av livet møte på rus- og avhenginghetsproblemer. Det betyr at rusproblemer er veldig, veldig vanlig. Men det er fortsatt lite åpenhet og mye stigma og tabu rundt rusproblemer og rusrelaterte plager. Det er ikke sånn at det er de med rusproblemer som vi ser på gata i Oslo sentrum. De er over hele byen, og det kunne like gjerne være meg, eller noen av de som står ved siden av dere.

Tror du tilbudet ved Frisklivssentralen er noe for deg, er ikke terskelen høyere enn at det bare er å ta kontakt. Kapasiteten er god, og tilbudet er som nevnt gratis for innbyggerne.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...