En natt i et tre:
Så enkelt kan du våkne med denne utsikten
Villmarksopplevelsen er bare 45 minutter unna.
Publisert: 19.07.2018 kl 08:25
Sist oppdatert: 03.07.2019 kl 12:30
NB! Denne reportasjen ble publisert i juli 2018.
Men villmarksopplevelsen kan du enkelt og greit oppsøke helt selv. Du trenger ikke reise så langt heller. Du finner mye flott og tilgjengelig natur innenfor Oslomarkas grenser.
En natt i en hengekøye
Hengekøye-overnattinger er populært om dagen, du har sikkert sett liknende skrytebilder som vi har lagt inn her i sosiale medier. Og det er det en god grunn til. En natt mellom to trær, i frisk skogsluft, kan virkelig anbefales. Det selges hengekøyer i alle fasonger, utforminger og prisklasser en rekke steder.
Er du kreativ kan du enkelt lage deg din egen av litt tau eller stoff (gjør et Google-søk, eller se denne videoen fra Lyngdals Avis). Dette reisefølget fant noen enkle og lette nettinghengekøyer for under hundrelappen i en sportsbutikkkjede.
LES OGSÅ: Tursøstrene fra Nordre Aker anbefaler flere hengekøyeturer
Middag med ildforbud
Denne sommeren har gjort det ekstremt tørt i skogen, og det er forbudt med all bruk av ild i Oslomarka. Det er alltid bålforbud mellom 15. april og 15. september, men i år er det heller ikke lov å bruke de ellers godkjente bålplassene i marka. Du kan heller ikke bruke kokeutstyr som primus eller stormkjøkken.
Dermed må du gjøre matforberedelsene før du reiser, og ikke belage deg på å måtte steke eller varme opp maten på leirstedet. Hva med å lage klart en god tapasmiddag og ta med på tur?
Morgenkaffen kan inntas på en markastue, eller fyll opp varmt vann i en god termos. Dermed kan du blande en kopp pulverkaffe, eller lage deg te, neste morgen.
Avgang fra Sognsvann
Dette turfølget valgte Lille Åklungen som overnattingssted. Et vann som ligger snaut tre kilometer fra Sognsvann. Turen går langs skiltet grusvei ved Sognsvanns vestside.
Ved demningen i sørenden av Lille Åklungen kan du følge stien langs vannets østside. Her er det mange fine leirplasser der du kan nyte kveldssola. På flere av oddene kan du også få morgensola når den dukker opp over tretoppene i øst. Går du enda lenger, er det også fine muligheter på den vestlige bredden av Store Åklungen.
Sove under åpen himmel
Finn to trær med passe stor avstand, og sett opp hengekøya. Nå er nattens overnattingssted klart.
Det tørre sommerværet gjør det helt uproblematisk å sove under åpen himmel, og det er fantastisk å våkne til en blå himmel rett over deg. Er du litt mindre optimistisk, eller værmeldingen gir utsikter for noen nattlige dråper fra oven, kan det være lurt å slå opp et oversegl over køyene. Her duger alt fra en enkel presenning til mer avansert tarp (duk).

Det er mange idylliske steder som passer perfekt som leirplass langs Lille Åklungen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Selv om temperaturen er høy på dagtid, husk at det blir litt kjøling når sola går ned. Å ha på ullundertøy inne i soveposen er å anbefale.
Villmarka i Oslo
En natt ved Lille eller Store Åklungen byr på en stillhet uten bystøyen mange av oss lever i hver dag. Her er ingen lyder av biler, t-baner, trikker, eller annen byståk. Fuglekvitter og vind i trekronene akkopagnerer natta.
Og så komer du tett på dyrelivet. Vi fikk besøk av en svært sosial svarttrost, og i sivet plasket en fisk. Litt insekter kommer du ikke utenfom. Myggolje i sekken, og myggnetting til å ha over hodet gjennom natta, vil du ikke angre på.
Når natta er over ligger mulighetene for et forfriskende morgenbad rett foran deg.
Hjemtur via Ullevålseter
Du kan enten spasere ned igjen til Sognsvann, eller gjøre som oss, og fortsette turen opp langs Store Åklungen.

Også ved Store Åklungen er det det mange fine leirsteder. Og de er i bruk. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Følg merket sti mot Ullevålseter. Den er er cirka tre kilometer fra Lille Åklungen. På veien passerer du Lynhytta, med flott utsikt over Store Åklungen.
I enden av Store Åklungen ligger Ullevålseter sportsstue og venter på deg. Der har de både kaffe og frokost, om du ikke allerede har inntatt det ved leirplassen. Kanskje frister det med en avkjølende is?
I sommer åpner Ullevålseter allerede klokken ni (NB! Husk at de holder stengt på mandager).
Fra Ullevålseter har du flere muligheter for hjemturen. Du kan gå oppover mot t-banen på Frognerseteren, eller nedover mot Sognsvann, langs Store Åklungens østside. Begge turene går på grusvei og er i overkant av seks kilometer.
Vi valgte imidlertid å legge turen ned mot Skjærsjøen, og følge Rondane- og Jotunheimstien langs Skjærsjøelva til Hammeren i Maridalen (følg skilting mot Hammeren). Turen er ca. 3,5 kilometer lang, og er en perfekt avslutning på turen.
Husk å sjekke busstidene fra Hammeren - den går på det "verste" bare én gang i timen. Orker du ikke vente, og vil se mer av Maridalens kulturlandskap, er turveien fra Hammeren til Brekkekrysset ca. 4 kilometer lang.
God tur!
Les flere gode turtips nedenfor! Har du et fint turtips du vil dele med flere? Fortell om det i kommentarfeltet under!
Her kan du se flere bilder fra turen: