Så mange har bydel Nordre Aker vaksinert nå

Bydelene i Oslo har satt opp egne vaksine stasjoner for korona - vaksine. Vaksinesenteret i Nordre Aker bydel ved Domus Atletica er operativ. Foto: Terje Pedersen / NTB
740 innbyggere vil ha fått vaksine mot covid-19 når denne uka er over, opplyser bydelen. Follo-utbruddet påvirker ikke planene, sier de.
Publisert: 26.01.2021 kl 18:45
Sist oppdatert: 26.01.2021 kl 18:57
NORDRE AKER: Tirsdag hadde 78.100 nordmenn fått koronavaksine, viser tall fra FHI. 12.154 er satt i Oslo, og bare storfylket Viken har vaksinert flere innbyggere (16.004) enn hovedstaden.
Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble den første dosen av Moderna-vaksinen satt. I Nordre Aker ble første vaksine satt 28. desember, mens vaksinasjonssenteret i Domus Athletica, der beboere utenfor institusjoner blir vaksinert, var i drift fra 14. januar.
Status i Nordre Aker
En rekke lesere har kontaktet Nordre Aker Budstikke med spørsmål om hvordan vaksineringstempoet er i bydel Nordre Aker. Og vil utbruddet av det muterte koronaviruset fra England påvirke fremdriften?
Nei, det gjør det ikke, svarer vaksinasjonskoordinator i Nordre Aker, Anja Bergenhus.
– Vaksineringen pågår som normalt. Vi følger til en hver tid gjeldende smittevernregler, skriver hun i en epost til lokalavisen.
– Hvor mange er det planlagt å vaksinere denne uka?
– Vi har mottatt om lag 240 vaksiner denne uken, svarer Bergenhus.
Hun opplyser at bydelen i utgangen av denne uken vil vi ha vaksinert cirka 740 innbyggere.
– Vi har fått henvendelser fra lesere, blant annet fra en som lurer på når hennes mor på 91 år skal vaksineres. Hun har ikke fått innkalling så langt. Hvordan ligger vaksineringen an i henhold til aldersgruppene?
– Vi ringer fortløpende alle over 85. Får vi ikke tak i de den første gangen vi ringer prøver vi igjen senere, sier vaksinekoordinatoren.
Dette er prioriteringsrekkefølgen for vaksinering per nå:
1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper
2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper
3. Alder 75-84 år
4. Alder 65-74 år OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp
5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se hvilke her)
6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
8. Alder 55-64 år
9. Alder 45-54 år
Kilde: Folkehelseinstituttet
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
– Hvordan blir de innkalt, blir de ringt opp, de over 85 år? Eller sender dere SMS? Hva hvis de ikke svarer/ikke klarer å svare på for eksempel SMS?
– Vi ringer alle over 85+. De får SMS på mobilen sin med oppsatt time for vaksine dose 1 og vaksine dose 2.
Varsler forsinkelser
Fredag ble det kjent at Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet.
– Det gjør at målet vårt om at en stor del av den voksne befolkningen kan være vaksinert til sommeren, kan bli betydelig mer usikkert. Nyheten fra AstraZeneca kan bety at målet om å tilby vaksine til store deler av den voksne befolkningen, utsettes én til to måneder, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.
FHI opplyste til VG tidligere på dagen tirsdag at dette betyr at mange i risikogruppene blir vaksinert i april og mai i stedet for februar og mars.
– Skal det være mulig med vaksine til alle voksne som ønsker det før sommeren, må vi få flere gode nyheter fra de andre produsentene de neste ukene og månedene, sier Høie til NTB.
Men helseministeren utelukker ikke at det kan komme gode nyheter fra de andre vaksineprodusentene, men sier det er stor usikkerhet.
– Vi jobber sammen med resten av EU for å få nye vurderinger og oversikt over dette.
Pfizer har satt opp prisen
Tirsdag ble det kjent at svenske myndigheter har stanset betalingen til Pfizer etter at legemiddelselskapet har skrudd opp prisen fordi det er mulig å hente ut seks doser fra hvert glass i stedet for de fem som er avtalt. Det melder NTB.
Norge kan godt betale Pfizer mer dersom vi får mer vaksine enn avtalt, slår helseminister Bent Høie (H) fast.
Det er fint å få en avklaring på dette spørsmålet, sier Høie, men tilføyer:
– Vi har ingen problemer med å betale ekstra hvis vi får ekstra.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!