Nordre Aker Budstikke

Så raskt kan Nordre Aker ha vaksinert alle 16- og 17-åringene

Bydel Nordre Aker starter vaksinering av dem født i 2004 og 2005 i neste uke. Foto: Torstein Bøe / NTB (Illustrasjonsfoto)

Allerede neste uka kan alle 16- og 17-åringene i Nordre Aker være vaksinert med én dose. Samtidig har Oslo som mål at alle 12-15-åringer skal være ferdig vaksinert innen høstferien, opplyser byrådslederen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2021 kl 16:16

NORDRE AKER: – I Oslo er det full fart på vaksineringen. Vi har vaksinert over 100.000 på én uke og har nok vaksinedoser, men det er en betydelig logistikk, sier byrådsleder Raymond Johansen til NTB.

Til uka er den offisielle starten for vaksineringen av 16- og 17-åringene, altså de som er født i 2004 og 2005, i bydelene. Så langt har i hovedsak de som skal på utveksling fått tilbudet.

Kontakter alle født i 2004 og 2005

I Nordre Aker kontakter vaksinesenteret nå denne aldersgruppen fortløpende. Allerede er 400 av totalt 1100 innbyggere født i 2004 og 2005 satt opp til time neste uke.

Fordi mange av 16- og 17-åringene ikke kan registrere seg selv for vaksinetime fordi de ikke har Bank-id, blir de derfor kontaktet på telefon. Det er innbyggerne selv, ikke deres foresatte, som i hovedsak blir ringt opp, opplyser Faranak Nemati, teamleder for callsenteret på vaksinesenteret i Bydel Nordre Aker. For de som har fylt 16 kan bydelen også kontakte foresatt, men for dem under 16 er ikke det tillatt, forteller hun.

Fra tirsdag 7. september åpnes det for drop in-vaksinering for dem født i 2004 og 2005. Da kan også de som ikke har blitt oppringt av vaksinesenteret møte opp for å få vaksine. Her er det viktig at den enkelte har med seg gyldig legitimasjon, slik som Id-kort, pass eller fødselsattest. I tillegg må signert samtykke fra foresatt eller foresatte for dem som er født i 2005, men som ennå ikke har fylt 16 år, medbringes.


Drop in-vaksineringen for denne gruppen tilbys primært på dagtid tirsdag, torsdag og fredag kl. 09.00-11.15 og 12.00-14.00, og på kveldstid tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.30-20.30.

– Hvor raskt kan hele denne gruppa i Nordre Aker få dose 1 om alle agerer nå?

– Vi kan gjennomføre dette på én uke, sier Nemati, som har tro på at bydelen vil lykkes med dette.

Vaksinesenteret i Nydalen har kapasitet til å sette 4000 vaksinedoser i uka. Det er nå kun en liten andel av dem fra 18 år og eldre i bydelen som ikke har fått dose 2. Disse har fått tilbud om å fremskynde eller kontakte bydelen for å sette opp ny time, men har ennå ikke gjort det, ifølge Nemati.

Bydel Nordre Akers vaksinesenter har holdt til i Nydalen siden 10. august. Foto: Christian Fredrik Borg

Drop in for 16- og 17-åringer i hele byen

16- og 17-åringene kan komme til drop in-vaksinering i alle vaksinesentrene i Oslo. Nemati venter derfor at Nordre Aker i tillegg til egne ungdommer også vil vaksinere ungdom fra andre bydeler som går på skole i Nordre Aker.

– Vi har mange vaksinedoser, og nok til både egne ungdommer og andre, og har holdt av ekstra Pfizer-doser til denne gruppa, sier hun.

Det har så langt ikke vært problematisk å nå denne aldersgruppa på telefon, ifølge teamlederen. De bruker også andre kanaler, som sosiale medier, og har stand på skolene for å opplyse om at de vil bli kontaktet av vaksinesenteret.

– I dag har vi vært på Nydalen vgs. og informert og delt ut brosjyrer, og vi har også laget en qr-kode inn til informasjonen på våre nettsider. Vi opplever at ungdommene ønsker å ta vaksinen og er klare for å få time. For dem det ikke passer med tildelt time, oppfordrer vi til å komme til drop in.


Gruppen får tilbud om dose 2 om 8-12 uker, etter anbefalinger gitt fra Helseetaten. Se Bydel Nordre Akers informasjonsside om koronavaksine her.

12-15-åringene vaksinert innen høstferien

Torsdag bestemte regjeringen å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby alle barn og unge mellom 12 og 15 år én dose koronavaksine. Innkallingen kan starte så snart kommunene har kapasitet.

Bydel Nordre Aker opplyser til Nordre Aker Budstikke at de er i dialog med Helseetaten, men at det ikke kan anslås eksakt dato for oppstart og hvordan dette gjennomføres i praksis, per nå.

Til NTB opplyser byrådsleder Raymond Johansen imidlertid at alle mellom 12 og 15 år skal være ferdig vaksinert innen høstferien, som for hovedstadens del starter mandag 4. oktober. Det forutsetter at Oslo får nok doser av Pfizer-vaksinen, understreker han. FHI anbefaler at 12-15-åringer får Pfizer-vaksinen ettersom det er mer erfaring med bruk av denne på så unge personer.

I Oslo er det rundt 30.000 mellom 12 og 15 år, får NTB opplyst. Om lag 2600 av dem bor i Nordre Aker.

Johansen tror Oslo vil klare å holde vaksinetempoet oppe også i ukene som kommer.


– Jeg tror vi skal klare å vaksinere så mange så raskt fordi det gjøres en så fantastisk jobb, sier han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...