Mer støtte til sykehjem:
– Sårt tiltrengt, i en tid hvor eldre aldri har vært mer sårbare

Fra venstre: Espen Andreas Hasle (KrF), James Lorentzen (H) og daglig leder ved Diakonhjemmet Anita Glittum er glad for innvilget midler til Diakonhjemmene. Foto: Cecilie Sunde Lien Foto: Cecilie Sunde Lien
– At kommunene våre nå får mulighet til å gjøre det enklere med besøk, med smittevern godt ivaretatt vil være med og øke livskvaliteten for våre eldre i tida fremover, sier James Stove Lorentzen (H).
Publisert: 13.10.2020 kl 09:20
Sist oppdatert: 13.10.2020 kl 12:07
BJØLSEN /NORDBERG: Sagenehjemmet og Nordberghjemmet, som begge drives av Diakonhjemmet, er to av sykehjemmene som får tildelt midler etter RNB-forliket (revidert nasjonalbudsjett) for 2020. Midlene skal gå til tiltak for ensomhet, mer aktivitet og mer besøk.
Sammen med Ammerudlunden og Diakonhjemmet Omsorg+ får omsorgshjemmene utdelt til sammen 4,85 millioner kroner.
Eldre i en sårbar situasjon
Administrerende direktør ved Diakonhjemmet Omsorg, Helle Gjetrang, forteller at de har vært i en vanskelig situasjon for å beskytte de eldre på en god måte, de pårørende og tiltak inne på huset.
– Vi var veldig lei oss da covid-19 kom, med tanke på de eldste som er i en sårbar situasjon og som har mange diagnoser og har måtte holde seg inne.
– Det er en stor belastning for pårørende også, at de ikke kan komme eller får besøke så mye som de ønsker.
– Mange har en av sine her som man har bodd sammen med i alle år, også blir den ene av ekteparet plassert her og den andre bor utenfor. Da får de plutselig bare se sin kjære én til to ganger i uken, i en kort stund og må holde avstand.
Hvordan de eldre opplever situasjonen
Siden mars har det blitt gjort flere tiltak for de eldre og pårørende. Det har blant annet blitt holdt konserter og gudstjenester som beboerne kunne følge fra balkongene sine.
– Vi har også gitt sykehjemmene iPader for å holde kontakt med pårørende. Gjennom påsken kunne de sette iPaden på og delta i påskemiddagen og være en del av familien, sier rådgiver for samfunnskontakt Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg.
– Opplever dere at de eldre klarer å håndtere iPaden, spør James Stove Lortenzen (H).
– Både og. Noen klarer det bedre om de får det på en skjerm lenger borte. Da blir det mer som lineær-TV som de er vant med. Det kan bli skummelt å ha et menneske i fanget gjennom iPaden.
– Hvordan har dere merket på beboerne at det har vært nedstengt, spør Espen Andreas Hasle (KrF).
– Vi har ikke sett det på vekt, uro eller depresjon. Mange føler de er i et fengsel, fordi de ikke får gjøre det de pleier å gjøre. Men vi har vært mye tilstedet og gjort mye på de forskjellige gruppene, sier daglig leder på Sagenehjemmet, Anita Glittum.

Glittum, Jenvin-Steinvåg, Gjetrang, Hasle og Lorentzen i samtale om hvordan eldres situasjon kan bedres. Foto: Cecilie Sunde Lien
Fått midler til besøksvert og transport
Diakonhjemmet har fått innvilget 3.433.000 kroner for besøksverter i 100 prosent stilling.
– Vi har søkt etter besøksvert for å tilrettelegge for eldre som ikke får besøk. Det er regissert at en del pårørende ikke kommer så mye. Derfor søkte vi om penger for å tilrettelegge for de som ikke får besøk, være på de som trekker seg unna, og tilrettelegge som de som kommer, forklarer Jenvin-Steinsvåg.
Omsorgs- og sykehjemmene har også fått 720.000 kroner til leie av bil. Av smittevernhensyn får hver av diakonhjemmene egen bil.
– Man kan ikke ta kollektivtransport ute med beboere nå. Bilen kan også brukes til å hente pårørende som ikke får dratt på besøk selv. Eller gjøre drømmedager til konkrete steder, som å dra på Theatercaféen, sier Jenvin-Steinsvåg.
– Vi har også fått annet utstyr som forskjellige har ønsket seg. Særlig tepper har vært ønsket til bruk ved sykling på elektriske-sykler.

Diakonhjemmene har blant annet fått innvilget midler til besøksverter, transport og økt aktivitet for eldre. Foto: Cecilie Sunde Lien
– Jobben dere gjør er inspirerende
Espen Andreas Hasle mener det er viktig å ikke bare tenke på kultur og unge mennesker i koronakrisen, men å ivareta menneskeverdet og livsvilkårene for de eldre i samfunnet.
– Den jobben som blir gjort her er utrolig viktig og inspirerende. KrF er opptatt av menneskeverd, men jeg tenker jobben som gjøres her er det i praksis. Hvordan man i livets sluttfase skal få gode liv med gode øyeblikk. Kanskje mange ikke husker så mye, men at de husker den gangen de fikk gå på Theatercafeen og at det var et bra øyeblikk. Jeg tenker det er utrolig viktig vi legger til rette for det i denne krisesituasjonen.
Oslo bystyrereprestanter Julianne Ferskaug fra Venstre og Aina Stensersen fra Fremskriftspartiet har uttalt seg om RNB-midlene som har blitt fordelt. Det blir totalt utdelt 76 millioner kroner til tiltak for sårbare eldre i Oslo og Viken.
– Det som er imponerende er alle de flotte prosjektene kommuner, Røde Kors, frivilligsentraler og andre kommer opp med. Det kan handle om å legge til rette for felles aktiviteter mellom de unge i bygda og de gamle på heimen, sier Julianne Ferskaug bystyrerepresentant for Venstre i Oslo i pressemelding.
– Dette var en viktig seier for oss i Frp, og det er gledelig at regjeringen og fylkesmennene nå kommer med pengene i en tid hvor eldre er svært sårbare for ensomhet, sier Aina Stensersen(FrP), leder av helse og sosialutvalget i Oslo bystyre i en pressemelding.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!