Se hvordan parken skal bli
Godalsparken er i ferd med å bli rustet opp, og skal også få ny lekeplass. Her kan du se hva som skal skje.
Publisert: 11.06.2019 kl 16:00
Sist oppdatert: 11.06.2019 kl 16:29
BAKKEHAUGEN: Godalsparken ligger mellom Godals vei og Hauges vei på Bakkehaugen/Tåsen. Den tilhørte en gang Bakkehaugen gård, eid av boktrykker Carl Grøndahl. Han ga bort store deler av eiendommen til Vestre Aker menighet på 1930-tallet, i form av et kirkelegat. Formålet var at arealet skulle reguleres som kirketomt og villatomter for salg. Inntektene fra salg av villatomtene skulle gå til oppføringen av en kirke for strøket. Bakkehaugen kirke sto ferdig i 1959.
Tomten der Godalsparken ligger er regulert til friområde. Godalsparken brukes som leke- og rekreasjonsområde hele året for barn og voksne, med ballspill, lek, tur, aking, ski og skøyter.
Tidligere lå det en gang en liten barnepark her, og det skapte ikke rent lite oppstandelse da kommunen ønsket å erstatte den med en stor barnehage i 2006. Bakkehaugen Vel og Naturvernforbundet kjempet tappert imot, og forekomstene av den rødlistede planten dragehode, førte til slutt til at planene ble skrinlagt.
Ny lekeplass
Nå er det igjen aktivitet i Godalsparken. Flere beboere i området har stilt spørsmål om hva som skjer. Lederen i Bakkehaugen Vel, Margit Damsgaard Vånar, forteller Nordre Aker Budstikke at vellet vet at det skal utføres arbeider på lekeplassen, men at de har fått svært lite informasjon om hva, og hvordan det skal bli, til tross for henvendelser til kommunen.
Vi henvender oss derfor til Bymiljøetaten, hvor vi får vite at de på bestilling fra byrådsavdelingen, utfører rehabilitering av lekeplasser i byen, basert på en kartlegging av vedlikeholdsetterslep.
– I Godalsparken vil vi først oppgradere ballbanen med nytt gjerde, og så vil vi begynne på lekeplassen. Lekeapparatene kommer i slutten av juni, og lekeplassen blir derfor etter planen ferdigstilt i månedsskiftet juni/juli, skriver pressekontakt Monica T. Olsen i en e-post.
De nye lekeapparatene skal plasseres slik:
– I tillegg til apparatene og benker vil det bli plantet noen le-busker som grenser av lekeplassen mot Godals vei og i skråningen som går nedover på nord-siden av lekeplassen. Det vil også bli lagt ut en gruset sti/turvei (i subbus) frem til lekeplassen som ikke vises i vedlagte kartskisse. Plassering av stien er enda ikke endelig bestemt. Det skal også settes ut avfallsbeholder, opplyser Olsen.
Kostnadsrammen for arbeidene i Godalspaken er ca. 700.000 kroner, ifølge Bymiljøetaten.
Navnet Godalsparken
Ifølge Sogn kultur- og historielag var det lite parkaktivitet i Godalsparken fram til 1940. Da lå de ubebygde tomtene brakke. Ved inngangen til andre verdenskrig ble disse områdene pløyd opp og fordelt som dyrkingsjord til de som ikke hadde hage, og parkarealene ble forvandlet til en velstelt grønnsakshage i fem år.
Etter krigen ble grønnsakshagene nedlagt, og området ble tatt i bruk som naturlekeplass av lokal barn. Oslo kommune overtok Godalsparken i 1942, og etterhvert ble parken rustet opp til en ordentlig park med gressplener og busker og trær. Det ble anlagt en liten idrettsbane med is om vinteren, og en barnepark. Fotball- og håndballmål, bord og benker, og tennisbanene, kom på plass.
Men ifølge Historielaget hadde parken ikke noe navn. Det var i forbindelse med utbyggingsforslaget at tidlig på 2000-tallet at den planlagte barnehagen ble omtalt som Godalsparken og Godalsbarnehagen i pressen, på grunn av den nærmeste veien. Dermed ble parken «døpt» Godalsparken og mange begynte å kalle den det.
Godal skal imidlertid aldri ha hatt noe med parken å gjøre, og i rettferdighetens navn burde det kanskje heller vært mannen som tross alt ga bort eiendommen, Carl Grøndahl, som hadde fått den oppkalt etter seg?

Om vinteren er det skøytebane i Godalsparken. Det ødelagte gjerdet er nå skiftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!