Nordre Aker Budstikke

Se opp for hageelgen

Blikkontakt mellom elg og hund i hagen på Grefsen mandag. Foto: Liv Lønskog (leserfoto)

Denne elgen slo seg ned i en hage på nedre Grefsen i mange timer mandag formiddag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.02.2018 kl 17:28

GREFSEN: Liv Lønskog har sendt oss disse bildene av en elg, tatt i hennes egen hage mandag morgen.

– Den var i her i tre timer og har nettopp gått ned til Kapellveien, sier Lønskog, når Nordre Aker Budstikke er i kontakt med henne i halv tolv-tiden mandag. Hun bor i Morells vei, like ovenfor Morellbakken skole.

Hun vil advare folk i nabolaget om at elgen vandrer gatelangs, slik at den ikke blir skadet.

I tre timer holdt elgen til i hagen i Morells vei, forteller Liv. Foto: Liv Lønskog (leserfoto)

– Har du hatt elg i hagen før, eller sett elg i boligområdet der tidligere?


– Nei, elg har vi ikke hatt, men rådyr og grevling har vi hatt flere ganger, sier Lønskog.

LES OGSÅ: På grunn av snøen er det nå ekstraordinær båndtvang i Oslo

I Morells vei. Foto: Liv Lønskog (leserfoto)

Helge-elg på Tåsen

Fredag ettermiddag fortalte vi om elgen som hadde kommet inn i hagen til Henning Stene på Tåsen. Henning Stene fortalte at han stadig har besøk av rådyr i hagen i Tirilveien, nesten hver dag hele året kikker de firbente innom, men at elgen kommer inn til boligområdet er ikke vanlig.

Tåsen-elgen i Henning Stenes hage på fredag. Foto: HENNING STENE


I januar har vi også skrevet om elg i boliggatene på Korsvoll (se video).

Elg som sklir og faller

Og i begynnelsen av året gikk videoen av en elg som sklir på rumpa over Maridalsveien viralt etter at Tom Sæland fra Korsvoll fikk fanget den spesielle hendelsen med kamera.

Se videoen her!

Den store elgen likner mer på Bambi på isen i det den prøver å krysse Maridalsveien. (Skjermdump fra leservideo.)


(Foto: Tom Sæland)

I forrige uke falt en elg fra en bro og ned i t-banesporet på Gjønnes stasjon i Bærum. Elgen døde som følge av fallet.

Hva skjer med elgen nå?

I helgen spurte Aftenposten zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, Petter Bøckman, om hvorfor elgen oppsøker mennesker, og gjør rare ting.

Han forklarer at den uvanlig kalde og snørike vinteren gjør det tungt for elgen å gå i skogen, og at det er vanskeligere for den å få tak i mat.

– Den er nødt til bruke mye energi på å holde seg varm. Og elgen lever av det som stikker opp av snøen; nå er det stort sett pinner. Da er energibudsjettet vanskelig å få til å gå opp. Og da er det ikke så rart at den trekker ned mot mer opptråkkede områder, der det også er varmere. Det er ikke noe moro å være stort pattedyr om vinteren, sier Bøckman til Aftenposten.

Han oppfordrer folk som møter elg i urbane strøk om å la dyret være i fred. Som regel vil elgen trekke seg unna når den oppdager mennesker, men føler den seg truet, kan den gå til angrep. Les rådene fra Bøckman hos Aftenposten.


LES OGSÅ: I januar gikk en elg gjennom isen på Maridalsvannet

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...