NORDBERG: Pål Lyng-Laeng er sønnen til Aase Berit Laeng, en av beboerne ved Nordberghjemmet. Han fortviler over at den potensielle utskten over byen er dekket av trær.
Slik er nemlig utsikten fra fjerde etasje:
Henning Stene (H) er leder av Bydel Nordre Akers tilsynsutvalg ved Nordberghjemmet. Senest i mai i år understreket tilsynet i sin rapport på at skogen må beskjæres.
– Tilsynsutvalget tok denne saken opp første gang i sin rapport av 27. juni 2017. Utvalget hadde tidligere tatt dette opp med leder og styret på Nordberghjemmet - de oppnådde ikke resultater via sine kontakter. Jeg kjenner til at saken også er tatt opp med Bymiljøetaten, etter initiativ fra bydelen selv. Skogen syd og vest for Nordberghjemmet må beskjæres kraftig for å gi lys til beboerne på hjemmet. Det er utrolig at Oslo kommune ved Bymiljøetaten bare lar skogen vokse, sier Stene til Nordre Aker Budstikke.
Han vil igjen ta dette opp med bydelsadministrasjonen og leder av bydelsutvalget i Nordre Aker, Per Henry Christiansen (H).
LES OGSÅ: Krever at barnehageeier betaler tilbake nesten 1.6 millioner kroner
Har tynnet skogen
Bymiljøetaten svarer til Nordre Aker Budstikke at de allerede har tynnet skogen i år.
– Bymiljøetaten gjorde en tynning av dette skogsområdet i vinter med felling av noen trær for å gi mer lys til beboerne. Tidligere år har det vært gjort en fristilling av større eiketrær. Vi mener at mye er tatt, og det vil derfor ikke bli utført ytterligere tynning her i år, skriver pressekontakt Monica Thorud Olsen i en e-post.
Hun utdyper videre:
– I 2016 fjernet vi vegetasjon rundt større eiketrær, som er sikret i henhold til forskrift om utvalgt naturtype etter naturmangfoldloven.
I 2018 og 2019 ble det utført tynning i skogen der oppslag fra mindre trær, lavt hengende greiner, samt felling av risikotrær og platanlønn (fremmed art) ble fjernet. Disse naturtype er registrert (ekstern lenke)
Kartutsnitt: gulskravert område er registrert naturtype «store gamle trær», vurdert som lokalt viktig C.
– Bymiljøetaten har som oppgave å ivareta og bevare grøntområder. I henhold til våre retningslinjer for behandling av søknader fjerner Bymiljøetaten trær bare dersom de innebærer risiko eller etter vår vurdering er i strid med naboloven - Lov om rettshøve mellom grannar. Det skal være tungtveiende argumenter for at private blir gitt tillatelse til å felle eller beskjære trær på Oslo kommunes områder. Det settes strenge krav til likebehandling, skriver Thorud Olsen.
– Noe så enkelt som å se danskebåten komme og gå
Pål Lyng-Laeng, sønnen til beboeren ved Nordberghjemmet, mener graden av vegetasjon kan påvirker livskvaliteten til de som bor på hjemmet.
– Beboerne synes jo selvfølgelig at det er hyggelig med trær og grønt rundt seg, med fugler og ekorn, men de er på en måte «innesperret» bak trærne. De vet alle hva som skjuler seg bak trærne, og kunne gjerne sett litt mer ut over byen og fjorden. Dagene går ofte med til å se på TV, da kommunikasjonen mellom alle beboere ikke alltid er så enkel. Da hadde det vært god «terapi» å kunne se utover byen, med de impulser det gir, sier han.
– Noe så enkelt som å se danskebåten komme og gå, ville gitt ny input til samtaleemne. Når hun (moren, journ.anm.) og flere med henne sitter på verandaen eller i spiserommet syd i bygget, kan de ikke se verken byen eller fjorden, selv om utsikten skulle vært helt lik den fra for eksempel Havnabakken. De høye trærne er et daglig samtaleemne, og begrenser livskvaliteten deres med tanke på hva dagene kunne ha gitt av frihetsfølelse og motivasjon i ellers veldig like dager. De er bortskjemt på Nordberghjemmet med mye som skjer, men de føler seg fortsatt unødvendig innesperret.
– Mister både lys og himmel
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med ledelsen ved Nordberghjemmet. De har ingenting imot om det hugges litt, slik at det blir mer å se på ut av vinduene for de eldre.
– Nordberghjemmet får mange tilbakemeldinger fra beboere og pårørende om at det hadde vært ønskelig med både mer lys og utsikt. Mange av de eldre har stor glede av å sitte i stuen eller på terrassen og se utover, i tillegg er godt og naturlig lys viktig for våkenhet. Vi merket ikke mye til beskjæring som har blitt gjort og skulle ønske at det hadde blitt tatt mer. Også skogen på vestsiden av bygget er stor, høy og tung. Mange av beboerne har vinduer mot denne og mister derfor både lys og himmel, sier daglig leder ved Nordberghjemmet, Lisbet Sørgjerd.
Det er Diakonhjemmet som drifter Nordberghjemmet.
LES OGSÅ: – Oslo Bysykkel kjører en hard linje - med bot på 7500 kroner for stjålet sykkel
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!