Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Ser på gamle damer med rullator som et lett bytte

Dag Eriksen fra forebyggende avdeling på Stovner politistasjon i samtale med Elisabeth Byrkjeland, som var kommet for å høre mer om «Føre var»-arbeidet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mange ganger hver dag blir eldre i 70-, 80- og 90-årene i Oslo forsøkt svindlet, sier Dag Eriksen i Oslopolitiet. – Det spesielle er at plutselig står de rett foran deg. De er fremmede som vil gjøre business med deg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2015 kl 17:55

TÅSEN/OSLO: «Teppeselgere», falske hjemmehjelpere eller noen som «bare» vil ha et glass vann. Vi har lest om det mange ganger. Eldre mennesker som har blitt frastjålet penger, smykker og andre verdisaker i sine eget hjem.

LES OGSÅ: Eldre kvinne fikk «medisinsk undersøkelse» av falsk hjemmehjelper

– Gjerningsmennene virker hyggelige. De er høflige og pene i tøyet. Men de er svært pågående. Og de er bare skuespillere; banditter som vil avlede oppmerksomheten din og robbe deg, advarer Dag Eriksen ved forebyggende avdeling på Stovner politistasjon.

Den siste måneden har Eriksen besøkt seniorsentrene i Nordre Aker for å fortelle om «Føre var», et forebyggende konsept i Oslopolitiet som han har vært med på å utvikle.

Bakgrunnen er stadig flere svindelforsøk mot eldre i Oslo. I fjor ble det registrert 175 tilfeller av svindel av eldre over 75 år i Stovner politistasjons område (Groruddalen) alene.

– Dette er en kriminalitetsform som er veldig stigende i Oslo. Vi har sett eksempler på at fem damer flokker seg rundt et eldre offer, avleder oppmerksomheten og robber henne. Det er brutalt og en ny form for kriminalitet som vi tidligere ikke har sett mye av i Norge, sier han.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Jo svakere ofre, jo mer fristende

– Vi liker å tenke at eldre mennesker er noen alle respekterer. De har kanskje dårlig helse, er krokryggede og har dårlig syn. For disse kriminelle ses en gammel dame med rullator på som et lett bytte. De tenker omvendt av samfunnet ellers, sier Eriksen.

I fjor ble det tatt 130 lommetyver i Oslo. 95 prosent var romfolk eller andre sørøsteuropeere. Politiet har ingen tilsvarende statistikk på at det samme gjelder dem som forsøker å svindle eldre. Eriksen forteller at eldreranerne har ulik bakgrunn, men politiets erfaring viser at romfolk er høyt representert også der, sier han.

– De er gutter og jenter, 20, 30, 40 år gamle. De er yngre enn ofrene sine. Jo svakere og mer ensomme ofrene oppfattes, jo mer fristende blir det, sier han.

Teknikken er å avlede offerets oppmerksomhet, mens en medhjelper utfører tyveriet.

LES OGSÅ: Vil kjøre Disen-trikken til Kjelsås

Er det naturlig?

– De kan si at de er en ny sjef i hjemmetjenesten, at de kommer fra tv-selskapet, borettslaget eller skal selge deg tepper, og vil inn i leiligheten din. Men det er viktig å spørre seg om situasjonen er naturlig. Skal de gi deg service på noe du ikke har bestilt, så si nei. Skal de selge deg tepper, så si nei. Tepper kjøper vi i møbelforretninger, ikke på døra, sier Eriksen.

«Føre var»-programmet gir en rekke tips til eldre om hvordan de skal unngå å bli svindlernes ofre: Ta godt vare på personlige opplysninger som identitet, bankkort og koder. Ikke slipp fremmede inn i huset. Ikke handle med fremmede på gata. Oppleves situasjonen som unaturlig, er den gjerne det. Ha en god dialog med familie og nettverk om hvem du slipper innpå deg.

Skape trygghet

– Trygghet er noe du lager eller gjør selv. Du kan ikke få den levert fra andre. Trygghet er ferskvare og lages hvert minutt. Og trygghet oppfattes ulikt fra person til person, sier Eriksen.

– Si nei, beklager, jeg vil ikke, liker ikke, kan ikke. Møt banditten med et nei. De prøver seg kanskje på ti stykker i løpet av en dag, og får napp hos én til to, sier Eriksen, som oppfordrer også eldre som opplever svindelforsøk, ikke bare dem som blir robbet, om å melde fra til politiet:

– Slik kan vi bedre danne oss et bilde av hvem de er, slik at vi kan stoppe dem.

LES OGSÅ: Erik Fjeld på Kringsjå: En vaskekte, fjerdegenerasjons kjøpmann!

Trygge på Tåsen

For tilhørerne til foredraget på Tåsen seniorsenter nylig, var foredraget fra politimannen en vekker.

– Jeg ble mer skeptisk enn jeg var. Jeg føler at jeg fikk det nærmere meg, og har ikke tenkt på hvor alvorlig det kan være, sier Nelly Nysterud.

Bjørg Antonsen forteller at en nabo ble slått ned og ranet ved Østhorn. Slike hendelser er skremmende, men de som er samlet rundt bordet på Tåsen seniorsenter etter foredraget er enige om at det ikke skal ta trygghetsfølelsen fra dem. Flere av de fremmøtte kan fortelle om liknende situasjoner der fremmede, med de de har opplevd å være uærlige hensikter, har prøvd å komme seg inn i boligen til folk de kjenner.

– Men her på Tåsen er det stille og rolig har jeg inntrykk av. Jeg tror vi er veldig heldige.

LES OGSÅ: Denne lille karen får egen reguleringsplan i Bergskogen

Tas på alvor av bydelen

For bydelen og de kommunale tjenestene er pågående kriminelle en utfordring, sier seniorveileder Kirsten Beck-Olsen i Bydel Nordre Aker.

– Alle fra bydelen som er ute på hjemmebesøk snakker om det når de eldre tar det opp. Vi oppfordrer brukerne til å ikke være for godtroene og spørre seg «stemmer dette?». Alle i bydelens hjemmetjeneste skal vise id-kort uoppfordret, sier hun.

Innspillene fra politiet vil hun ta med inn i forarbeidet til prosjektgruppa som jobber med Nordre Aker som alders- og demensvennlig bydel.

Seksjonsleder for hjemmetjenesten i Nordre Aker, Espen Gøranson har tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke:

– All oppførsel som avviker fra det normale er det grunn til å være skeptisk til. Da bør brukerne ringe oss og høre om det er en reell henvendelse fra hjemmetjenesten, sier han, og legger til:

– Er man usikker er det bedre å ikke slippe inn når noe avviker fra det normale.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...