Nordre Aker Budstikke

Siden 2017 har markaboere ventet på denne bussen. Nå er den her

Seniorveileder i Bydel Vestre Aker og kontakt for Aldersvennlig transport i bydelen, Cecilie Blekastad Håland (t.v) sier at det er en stor dag for bydelen at Edith Grøttumsbråten og andre eldre i Sørkedalen, Maridalen og Solemskogen også nå kan reise med rosa busser. Foto: Fredrik Eckhoff

Helt siden de rosa bussene så dagens lys i 2017, har innbyggere over 67 år i Maridalen og resten av marka ventet på at de også skal få det ettertraktede tilbudet. Nå kan de endelig juble!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2021 kl 17:32

MARKA: – Vi har jo lurt på hvorfor andre eldre i Bydel Vestre Aker har dette tilbudet og ikke vi. Vi har jo sett bussene der de står på Røa, sier Edith Grøttumsbråten til Akersposten. Hun var den aller første pensjonisten i Sørkedalen som fikk en offisiell tur med en rosa buss.

Det skjedde under den offisielle utvidelsen av tilbudet mandag 3. mai. Fra og med i dag kjører nemlig Ruter Aldersvennlig transport – de rosa bussene – også til beboere på 67 år og eldre i Sørkedalen i Vestre Aker, og Maridalen og Solemskogen i Nordre Aker.

Savnet etter et tilbudet også for markaboerne har vært stort i mange år. Nordre Aker var først ute med rosa buss i Oslo i 2017, og på den første avgangen 4. september samme år ble beboere i Maridalen invitert med. Kort tid senere fikk de imidlertid vite at avstandene til Maridalen og Solemskogen var for store, og områdene ble derfor tatt ut igjen.

– Jomfruturen gikk til Marka, og vi ble veldig fornøyde for å få et tilbud som kunne hjelpe oss å komme oss lettere til byen og eventuelt delta i andre tilbud som bydelen har, sa Sørbråten-beboer Sissel Sypriansen til Nordre Aker Budstikke i 2017, og la til:

– Da vi ville prøve tilbudet, fikk vi problemer, fordi Ruter ikke fant oss på kartet, fortalte hun.

Har vært snakket mye om

Avstander og tidsbruk har altså vært et argument for at man har ventet med å inkludere dem som bor i marka, til tross for at både Vestre Aker og Nordre Aker har hatt tilbudet i flere år. Det er til sammen 186 mennesker over 67 år som bor i Sørkedalen, Maridalen og Solemskogen, ifølge seniorveileder i Bydel Vestre Aker og kontakt for Aldersvennlig transport i bydelen, Cecilie Blekastad Håland.

En av de rosa bussene i Grefsenveien. Foto: Kristin Tufte Haga

Disse har nå altså fått et helt nytt kollektivtilbud, og mange av disse har fra før gjerne et godt stykke til nærmeste bussholdeplass. Nå kan de bestille rosa buss, betale vanlig honnørbillett og bli kjørt til butikken, legetime, seniorsenteret, til arrangementer eller til venner eller familie. Turen er bare en telefon eller en bestilling i appen unna. Avstanden gjør riktignok at tilbudet i marka er begrenset med to timer enn ellers i bydelen – her må turene foretas mellom 11 og 17 mandag til lørdag, i motsetning til 10-18.

– Dette har vi ventet på, sier Edith Grøttumsbråten. Hun forteller at temaet rosa busser har vært diskutert på flere møter på Marka mobile eldresenter.


– Vi har snakket mye om dette ja, og vi har fått høre at det var en sjanse. Nå har vi også fått rosa busser, sier hun fornøyd.

Flere utvidelser

Men det etterlengtede markatilbudet er ikke alt som er nytt med rosa busser fra 3. mai. Samtidig utvides tilbudet også til bydelene Alna og Bjerke, samt at det nå er mulig å kjøre på tvers av alle de seks bydelene. Fra før betjener rosa busser bydelene Sagene og Ullern, i tillegg til Nordre og Vestre Aker.

– Det gjøres stadig endringer. Dette er jo et prøveprosjekt, og tidligere har vi hatt ulike datasystemer. Nå har vi imidlertid ett datasystem, og da er det mulig å reise på kryss og tvers, sier seniorveileder Blekastad Håland til Akersposten.

Byråd Robert Steen (Ap) fikk høre hva som er positivt og negativt med rosa buss-tilbudet, under testtur mellom bydelene i februar 2020. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– Denne dagen har jeg virkelig gledet meg til! sier eldrebyråd Robert Steen. Han sier at han er blitt kontaktet av flere av de eldre beboerne i Marka.


– Jeg har jobbet for at beboerne i marka også skal få tilbud om rosa busser, sier Steen.

– Det er et mål at innbyggerne, uavhengig av alder, skal ha mulighet til å leve frie og meningsfulle liv, hvor de opplever tilhørighet, mestring og trygghet. Med rosa buss får du trygg reise dør til dør. Du kan ta rosa buss til vaksinesenter, til lege, til frisør, eller du kan ta den for å komme deg ut på tur, sier han.

Siden oppstarten i 2017 i Nordre Aker, er det totalt fortatt 116.793 turer med rosa buss, av i alt 3193 unike kunder i de fire bydelene som så langt har vært med. Som reisende kan man også ha med seg en venn, som ikke trenger å være over 67 år. Siden starten har 15.898 venner vært med på tur. I Nordre Aker er det i tillegg kjørt 308 turer med rosa buss til og fra vaksinesenteret i Domus Athletica.

Bussene kan også bestilles til vaksinesenteret. Ragnhild var den første hjemmeboende som fikk koronavaksine i Nordre Aker, og ankom Ullevål i rosa buss. Foto: Bydel Nordre Aker

Trives med endringene

Rosa buss-sjåfør Gunnar Sagen syns det er helt naturlig at de nå kan kjøre fritt på kryss og tvers mellom bydelene som har rosa busser.


– Dette begynte egentlig for en stund siden, men det er først i dag det er offisielt. Nå fungerer det egentlig omtrent som en drosje-app, sier Sagen, som forteller at det til sammen er 16 rosa busser som trafikkerer de seks bydelene.

Nå kan man kjøre rosa buss over hele dette området, på tvers av seks bydeler.

Når de henter passasjerene på avtalt sted, har de i utgangspunktet et vindu på et kvarter som «slingringsmonn» – fra fem minutter før avtalt tid til 10 minutter etter.

– Og de reisende er flinke til å være klare til avtalt tid?

– Ja, de er nok flinkere enn det vi er til å holde ruta! smiler sjåføren, som syns det er veldig ålreit å kjøre rosa buss.

Sagen understreker at de følger smittevernrestriksjonene nøye. For tiden er det derfor en begrensning på inntil fire passasjerer samtidig, om ikke flere er innenfor samme kohort.

Det er nå også mulig å bestille tur basert på både hente- og ankomsttidspunkt. Dette kan kundene benytte seg av dersom de skal rekke en legetime eller for eksempel en frisøravtale. Det er også mulig å bestille tur i sanntid og opp mot en uke i forveien. Dersom kunden bestiller i sanntid, vil bussen dukke opp så fort som mulig basert på tilgjengelig kapasitet. Kunden vil fortsatt få oppgitt estimert hentetid.

Ruter Aldersvennlig transport – Rosa buss

Aldersvennlig transport er en dør-til-dør-bestillingstransport med fleksibilitet rundt reisetidspunktet. Transporten er tilgjengelig for kunder fra 67 år og oppover og er spesielt tilpasset personer som har utfordringer med å benytte ordinært kollektivtilbud. Piloten startet i Nordre Aker i 2017 og ble senere utvidet til Vestre Aker (2018), Sagene (2019) og Ullern (2020). 3. mai 2021 utvides tilbudet til Alna og Bjerke. Det er over 3000 personer som har testet ut tilbudet, og det er utført over 115.000 reiser med Aldersvennlig transport siden oppstart i 2017.

Slik fungerer det:

  • Tilbudet gjelder mandag til lørdag kl. 10–18.
  • Turen bestilles via app eller ved å ringe inn til 23 24 28 50. Reisen kan bestilles når kunden trenger den, eller opp mot en uke i forveien. Telefonmottaket er åpent mandag til lørdag kl. 9–17.
  • Turen koster en honnørbillett (kr. 19). Billetten kjøpes gjennom appen RuterBillett eller som reisekort. TT-kort eller kontantbetaling på bussen kan dessverre ikke benyttes.
  • Aldersvennlig transport er under test og kontinuerlig utvikling. Det kan derfor komme endringer i tjenestetilbudet underveis i pilotperioden.
  • Kundene er alltid sikret en sitteplass på den aktuelle turen de har bestilt, og sjåførene vil bistå ved på- og avstigning.

Hvor kan du reise?
Nytt fra 3. mai er at alle kunder vil kunne reise fritt på tvers av bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Sagene, Ullern, Alna og Bjerke. I tillegg åpnes tilbudet opp til delene av Nordmarka som tilhører Nordre Aker og Vestre Aker.

Reiser til og fra Maridalen, Sørkedalen eller Solemskogen:
På grunn av lange kjøreavstander inn og ut av Nordmarka er åpningstidene til disse områdene mellom kl. 11-17 mandag til lørdag. Dersom kunden bor bak en bom til privat vei, vil disse få opplyst at de må bli hentet og levert på nærmeste stoppested.

  • Bussene har vært i bruk under pandemien, men med smitterestriksjoner i tråd med smittevernreglene. I det siste har det kun vært tillatt med fire passasjerer i bussen samtidig for å kunne holde avstand.
  • Transportøkonomisk institutt har undersøkt tilbudet og har slått fast at ca.70 % av brukerne mener at Ruter aldersvennlig transport har bidratt til at de har kommet seg ut oftere enn dersom de ikke hadde tilbudet.
  • Nesten 80 % av brukerne opplevde å få bedre livskvalitet som følge av tilbudet. Videre sier ca. 45 % at de mente de hadde fått bedre helse etter at de tok i bruk Ruter aldersvennlig transport. Dette er svært gledelig. Dette er denne type nyheter vi trenger nå.

Her finner du mer informasjon om rosa busser.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...