Nordre Aker Budstikke

Sier nei til parkeringsforbud for tunge kjøretøyer i Grefsenveien

To renovasjonsbiler parkert i Grefsenveien i desember i fjor. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Bymiljøetaten vil ikke høre på bydelsutvalget i Nordre Aker, som ønsker parkeringsforbud for tungtransporten i Grefsenveien. Parkeringen er ikke til hinder for fremkommeligheten, konkluderer etaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN: I desember vedtok bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker å sende en henstilling til Bymiljøetaten om å innføre parkeringsforbud for tunge kjøretøyer i Grefsenveien fra Disen trikkeholdeplass og oppover.

Det er Bymiljøetaten som er skiltmyndighet i Oslo kommune.

Vedtaket i BU kom etter en rekke innspill fra lokalmiljøet – de siste årene har stadig flere lastebiler, renovasjonsbiler, store hengere, anleggsmaskiner og andre store og tunge kjøretøyer brukt veien som parkeringsplass. Gjennom hele 2017 har Nordre Aker Budstikke skrevet om problematikken, og mange har skrevet leserinnlegg.

Grefsenveien høsten 2017. (Arkivfoto)

BAKGRUNN:


Stadig flere lastebiler, hengere og annet står parkert i Grefsenveien

Nå kan det bli slutt på parkering av tungtransport i Grefsenveien

Ber om parkeringsforbud i Grefsenveien – men det kan bli sykkelfelt

– Fare for alvorlige ulykker

I vedtaket fra desember uttalte BU:

«Bydel Nordre Aker mener at dagens situasjon i Grefsenveien mellom Disen og Glads vei holdeplasser er uholdbar. Fremmedparkering av tungtransport hører ikke hjemme i en sterkt trafikkert gate der fotgjengere, syklister, kollektivtransport og biler må konkurrere om plassen. Dagens parkeringssituasjon hindrer sikt og øker faren for alvorlige ulykker.»


Bydelsutvalget ba derfor om at Grefsenveien mellom Disen og Glads vei holdeplasser reguleres med skilt som begrenser parkeringen i begge kjøreretninger, slik at bare personbiler kan parkere i området.

Grefsenveien i desember 2017. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Bymiljøetaten: Bred vei

Bymiljøetaten har svart skriftlig på henvendelsen fra Bydel Nordre Aker. Etaten skriver at de har vært på befaring som følge av henvendelsen, men også flere ganger tidligere: Grefsenveien har på bakgrunn av «henvendelser fra publikum vært gjenstand for gjentatte befaringer og grundige vurderinger over lengre tid.»

Det vises til at Grefsenveien har veibredde på ca. 13 meter, har god sikt, og fortau på begge sider av veien.

«Det vises til at hver enkelt trafikant har et ansvar for å ferdes slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrres, jf. vegtrafikkloven § 3. Dette gjelder alle som ferdes i trafikken. Det må utvises gjensidig respekt mellom alle trafikanter slik at ferdsel foregår på en trygg måte. Parkering som gjør det ufremkommelig eller er unødig hindrer eller forstyrrer annen trafikk, rammes av vegtrafikkloven § 3, selv om kjøretøyet ikke står i/for nære vegkryss eller i strid med skilt,» skriver Bymiljøetaten i svaret til bydelen.


Fakta Vegtrafikkloven

§ 3.Grunnregler for trafikk.

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

– Ingen klager fra Sporveien

Etaten forteller videre fra sin befaring at de observerte flere tyngre kjøretøy på begge sider av Grefsenveien mellom Disen og Glads vei:

«Etaten observerte videre at samtlige parkeringer var inntil fortauskant slik at det var ca. 1 meter avstand til trikkeskinnene samt at trafikk i veien ble avviklet på en trafikksikker måte. Etaten har ikke mottatt klager fra Sporveien vedrørende fremkommeligheten,» skriver de.

Bymiljøetaten konkluderer derfor med at at parkeringen ikke var til hinder for fremkommelighet, og finner derfor ikke grunnlag for å kunne innføre ytterligere parkeringsregulering i veien.

De legger videre til at dersom det observeres parkering som kan være til hinder for andre biler eller kan skape farlige situasjoner, kan Bymiljøetatens døgnåpne vaktsentral kontaktes på telefon 23 48 21 50.


Grefsenveien i januar 2017. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kan bli sykkelfelt

Under bydelsutvalgsmøtet 8. februar ble BU enige om ikke å slippe saken helt, til tross for Bymiljøetaens avvisning. De ønsker å se på saken fra en annen vinkel, kanskje i forbindelse med arbeidene som skal gjøres lenger ned i Grefsenveien (strekket Storo-Disen).

I et debattinnlegg i Nordre Aker Budstikke mandag denne uken, bekrefter Sporveien at det er planer om sykkelfelt også ovenfor Disen:

«Det skal også bli sykkelfelt overfor Disen vendesløyfe, hvor Bymiljøetaten har igangsatt planer for etablering av sykkelfelt fra Disen til Midtoddveien. Dette vil effektivt hindre de såkalte «monsterparkeringene» som artikkelen henviser til,» skriver Sporveiens kommunikasjonssjef Cato Asperud.

På spørsmål fra Nordre Aker Budstikke i desember, om kommunens sykkelfeltplaner i Grefsenveien fra Disen og oppover, svarte Hanna Borge i Sykkelprosjektet (Bymiljøetaten) følgende:

– Det stemmer at BYM (Bymiljøetaten, journ.anm.) vurderer mulighetene for sykkelfelt langs denne strekning. Det er derimot for tidlig å si noe om når dette eventuelt vil kunne gjennomføres. Vi ønsker å ha en dialog med Bydel Nordre Aker for å diskutere løsningsforslag og videre arbeid.

NB! I vedtaket fra desember i fjor ber Bydel Nordre Aker også om at det tilrettelegges for parkering av tunge biler på bedre egnede plasser i byen «slik at ikke problemet forflyttes til andre veier som er like lite egnet.»

Gallup

Bør det bli forbud mot parkering for tungtransport i Grefsenveien fra Disen holdeplass og oppover?

Vis resultat

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...