Nordre Aker Budstikke

Sinober jubler for sykkelvei

Siden 1998 har Ellen Sønsteby drevet Sinober – helt nord i Lillomarka.

- Dette har jeg ventet på lenge, sier drifter av Sinober Markastue, Ellen Sønsteby.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sinober: I Oslomarka finnes det mange små og store stuer for turfolket. Men få har så dårlig fremkommelighet som idylliske Sinober helt nord i Lillomarka. Bortsett fra en bratt grusvei fra Kjul i Nittedal, er det dårlig med sykkelvei og barnevognvei til den flotte markastua.

- Jeg setter stor pris på at bedre sykkelmuligheter til Sinober nå står på bystyrets agenda. Ved å legge til rette for flere sykkelveier hit, vil det også gi et langt bedre underlag for løypepreparering vinterstid. Lettere tilgjengelighet er positivt både for drift og turfolk, sier Ellen Sønsteby, som har drevet markastua siden 1998.

Urter, geiter og barnehage

- Det var mye å ta tak i da jeg overtok for snart 10 år siden. Men nå har vi på plass urte- og grønnsakshage. Geiter og sauer er her, samt høner og kaniner.

- I 2000 startet jeg barnehage for 25 unger fra Nittedal og Hakadal. Barnehagen holder liv i Sinober på hverdagene, i tillegg til noe selskapsdrift. Men ellers er stua åpen for turfolket hver lørdag og søndag, og her er det plass til mange på besøk, forteller hun.

Flere muligheter

Allerede for to år siden begynte jobben med å få gjennomslag for bedre fremkommelighet til Sinober.

- Uavhengig av bystyrevedtaket før sommeren, har vi - Friluftsetaten, grunneiere, og andre markainteressenter – diskutert muligheten for flere sykkelveier til Sinober. Flott med vei fra Snippen, men også alternativer som fra Lilloseter, via gamle Sørskogen, Sinober og ned til Burås, er fine løsninger, mener Sønsteby.

Gammel seter

Sinober er opprinnelig en gammel seter fra 1821 – under Skøien Hovedgård. I 1951 solgte Sigurd Sinober stedet til Nittedal kommune for 41 000 kroner.

I dag eies markastua av Oslo kommune, men ligger på grunnen til Nittedal. Fra Kjul i Nittedal opp grusveien, er det cirka tre kilometer til Sinober. Og det er ikke så langt gjennom skogen til oslosiden heller, rundt 9,5 km til Ammerud, til Solemskogen er det 8 km, og til Lilloseter og Movatn er det henholdsvis 4 og 2,5 kilometer.

Flere ut i skogen- Vi lever i en helt annen tid enn for 10 – 20 år siden. Enda flere vil ut i marka – også med barnevogn og på sykkel. Jeg er sikker på at flere sykkelveier og bedre skiløyper, vil gjøre godt for besøkstallene til Sinober, sier Sønsteby.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...