Nordre Aker Budstikke

Skal ikke etterforske skogbrannene

Brannvesenet brukte drone for å skaffe oversikt over omfanget. Foto: Nedre Romerike brann og redning / Christian Fredrik Borg

Bane Nor sa onsdag at politiet etterforsket brannene langs Gjøvikbanen. Selv sier politiet at de ikke gjør det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MARIDALEN: Brannvesenet måtte slukke i mange timer etter at det begynte å brenne to steder ved Sandermosen i Maridalen fredag for en uke siden. Rundt tolv mål skog brant, ifølge Oslo 110-sentral.

Brannvesenet, politiet og Bane Nor har alle opplyst at de mener brannen kan skyldes gnister fra et tog. Jernbaneselskapet har tidligere uttalt at et godstog passerte i forkant av brannene.

– Mye tyder på at årsaken var gnister fra et tog. Det var svært tørt i området og skogbrannfare på oransje nivå, ifølge Meteorologisk institutt, skrev kommunikasjonsansvarlig i område øst for Bane Nor, Britt-Johanne Wang, i en e-post til Nordre Aker Budstikke tidligere denne uken.

Hun opplyste også at politiet etterforsket brannen.

Bisto brannvesenet

I en e-post fredag skriver imidlertid Oslo politidistrikt at de ikke vil etterforske saken. Leder for operasjonssentralen, Runar Skarnes, og etterforskningsseksjonen i Enhet vest, Linn Rosenlund, skriver i uttalelsen at de fikk melding om brann i gress og lyng i 18-tiden fredag 23. juli. De oppgir at politiet raskt var på stedet med flere ressurser.

– Politiet bisto brannvesenet på stedet i rundt tre timer før brannvesenet fikk kontroll, og oppdraget ble avsluttet fra politiets side, skriver de.

– Det er per nå ikke registrert sak på dette, herunder ingen videre etterforskning i politiet.

Seksjonsleder ved seksjon for operasjonssentral og sentralbord i Oslo-politiet, Runar Skarnes. Foto: Oslo politidistrikt


Oslo politidistrikt har så langt ikke besvart Nordre Aker Budstikkes oppfølgingsspørsmål.

Vil ikke gjøre mer

Nordre Aker Budstikke har spurt Bane Nor hvorfor de opplyste at politiet etterforsket brannene.

– Politiet har en selvstendig rolle på slike skadesteder. Vårt svar henviste til at politiet har et etterforskningsansvar på generelt grunnlag.

– Har Bane Nor henstilt politiet til å ikke etterforske saken?

– Nei, det er ikke noe vi verken kan eller ønsker å gjøre, skriver presseavdelingen i en e-post.


Brannvesenet hentet vann fra Maridalsvannet for å bruke i slukkearbeidet. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hva synes Bane Nor om at politiet ikke skal etterforske brannene?

– Det er politiets beslutning, og det forholder vi oss til.

På spørsmål om hva selskapet nå vil gjøre for å kartlegge årsaken til brannene, skriver Bane Nor at de ikke har mer å tilføre hendelsen.

– Hvor sannsynlig er det at gnister fra et tog antente brannen?


– Vi kan ikke være hundre prosent sikre på årsak, men erfaringsmessig kan det være det som er tilfelle.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...