Nordre Aker Budstikke

Skal sørge for at humla suser i skolehagen

Et skikkelig humlelag og kreftene bak den nye skolehagen ved Grefsen skole: Honorata Gajda, fra Norsk botanisk forening er ekspert på etablering av enger og slåttemark, Ingvild Asmervik, økolog og leder i faggruppa La humla suse, Eivind Nitter, økolog i landskapsperspektiv, Bjørn André Kildalen, Grefsen skole Birthe Biermann, Grefsen skole, Tore Falle, skolehageansvarlig i Utdanningsetaten og Marthe Bjerkåsholmen. Foto: Undervisningsbygg

Og det skal blomstre: – Dette skal bli byens fineste skolehage, sier skolens kontorleder Birthe Biermann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2018 kl 15:36

GREFSEN:– Humlevennlige skoler, merk deg begrepet. Når Oslo blir miljøhovedstad i 2019, skal skolene i Oslo for lengst ha sørget for gode levevilkår for humlene i byen for å øke det biologiske mangfoldet, ifølge pressemelding og Undervisningsbygg.

Skolehagen på Grefsen skole blir pilot i prosjektet: Humlevennlige skoler.

– Her skal skolehagen rustes opp med vanntilførsel, nye vekstkasser, dyrkningsfelt og blomstereng. Dette blir en oase for byens pollinerende insekter og lærerne og aktivitetsskolen (AKS) kan bruke skolehagen i undervisning, står det videre.

Skolehagen har ligget brakk de siste to årene etter at plassen ble benyttet til anleggsrigg. Nå er kreftene i Undervisningsbygg, skolen og foreningene La humla suse og Norsk Botanisk forening forente, og klare for forbedring.

Energi og miljøingeniør Marthe Bjerkåsholmen gleder seg til skolehagen på Grefsen blomstrer igjen. Foto: Undervisningsbygg

Skal bli fineste

– Målet er klart. Dette skal bli byens fineste skolehage, sier skolens kontorleder Birthe Biermann.

Bakgrunnen for engasjementet i skolehagen på Grefsen er Undervisningsbyggs energi og miljøstrategi, som sier at det skal legges til rette for humlevennlig beplantning.

– Dette vi gjør her er konkrete tiltak for å øke biologisk mangfold ved skolene til Undervisningsbygg, sier energi og miljøingeniør Marthe Bjerkåsholmen.

Sammen med Eivind Nitter som er økolog i landskapsperspektiv og Ingvild Asmervik, økolog og leder i faggruppa La humla suse, ser Bjerkåsholmen på tiltak for å øke det biologiske mangfoldet.

Egen blomstereng

Honorata Gajda fra Norsk botanisk forening er ekspert på etablering av enger og slåttemark bidrar med innspill for å lage en egen blomstereng ved skolen.

Marthe Bjerkåsholmen får også god hjelp fra skolehageansvarlig i Utdanningsetaten Tore Faller, Birthe Biermann på Grefsen skole og hennes kollega Bjørn André Kildalen som er baseleder i aktivitetsskolen. De ønsker at Grefsen skolehage skal skinne sommeren 2019, og grunnlaget legger de allerede i år.

Så da er vel bare å la humla suse på Grefsen.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...