Nordre Aker Budstikke

Hvordan kurere å være mørkredd?

Skal sove alene i skogen i tre dager

Synne Haakenstuen (20) fra Grefsen alene på vei ut i Marka, onsdag. Der skal hun etter planen bli i tre dager. Ikke minst skal hun også lage en personlig dokumentar om oppholdet, men også overvinne det å være mørkredd. Foto: PRIVAT

Synne Haakenstuen (20) er en kreativ sjel. Da hun fikk skoleoppgave om å lage en personlig dokumentar, dro hun alene til skogs i tre dager. Så kunne hun jo kurere det å være mørkredd i samme slengen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2015 kl 11:40

GREFSEN: Synne Haakenstuen fra Grefsen (20) er elev ved Westerdals skole i Oslo, og går andre året for en bachelor i Film og TV. Da hun fikk i skoleoppgave å lage en personlig dokumentar, bestemte hun seg for at den virkelig skulle bli personlig. Som å dra ut i skogen alene i tre dager, kun mobil og litt 3G til å dekke det aller mest nødvendige.

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Mye påvirkning

– Jeg tenkte at i hverdagen er jeg jo påvirket av veldig mye - og mye forskjellig. Ting som tar mye av min oppmerksomhet. Sitter på trikken, hører på musikk, surfer rundt på nettet og oppdaterer meg på sosiale medier. Jeg gjør alltid noe. Så kom jeg på ideen om å la alt dette bli igjen, pakke sekken og gå ut alene i skogen og naturen i tre dager, forteller Synne, i skrivende stund onsdag på vei ut i Marka.

Hun fortsetter.

– Nå blir det bare meg Synne og Marka i tre dager. Helt personlig, og jeg får tid og ro til å føle på hvordan det er å være helt alene - uten andre mennesker - langt inne i Marka.

Aldri alene

For noen så kan det kanskje ikke virke som noe særlig spesielt å campe i Marka. Men for Synne, som verken er speider eller noen gang har vært spesielt opptatt av å ligge ute hverken i telt eller gapahuk, så er dette helt nytt.

– Jeg har aldri ligget i telt alene før, og hvertfall aldri alene i Marka i tre dager. Jeg liker jo å være skogen, men dette er jo et annerledes prosjekt. Egentlig har jeg jo ikke peiling på hva jeg går til. Jeg tenkte ikke så mye rundt dette. Bare at dette gjør jeg, pakket sekken og dro. Men hva skjer når det blir helt mørkt, og jeg sitter der alene ved teltet?

Mørkredd

For for Synne, så er turen også en måte og terapi for å prøve å overvinne det å være mørkredd og alene i mørket.

– Jeg vil nå oppleve og virkelig kjenne på den skumle følelsen med mørket, og overvinne den følelsen. Jeg tenker jo at jeg kommer til å bli redd. Men uansett så er det jo ingen vei tilbake - er vel ikke mer fristende å løpe hjemover i mørket i skogen heller? Alt ved turen skal uansett dokumenteres, jeg har selvfølgelig med et lite filmkamera, forteller Synne.


Som forteller at hun så langt underveis til der hun bestemmer seg for å sove gjennom natten, har plukket litt blåbær.

Ferdigmat og fiskestang

– Jeg har med ferdigmat i sekken, blant annet lapsskaus på boks, som jeg skal varme på bålet. I tillegg har jeg tatt med fiskestang, men er vel ikke akkurat noen proff fisker, så vi får se hvordan det går, ler Synne.

Eksponeringsterapi

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen fra bydel Nordre Aker, skriver innemellom i Nordre Aker Budstikke. Han har lest om Synne, og forteller at det å eksponere seg eller konfrontere det man er redd regnes som en effektiv måte å kvitte seg med noe man er redd for på - såkalt eksponeringsterapi.

– Man oppsøker situasjonene man er redd for og holder ut ubehaget til ubehaget går over, fordi man erfarer at det faktisk ikke er farlig. I tillegg har selvfølgelig moderne psykologi måter å forberede de man prøver å hjelpe og lære de forskjellige teknikker underveis for å holde ut ubehaget til det går over, forteller psykologen.

Men eksponeringsmetoden er som alt annet ikke 100 prosent sikker.

– En modig ung kvinne

– Forskningsresultater jeg har lest, viser at effekten varierer fra 55 - 65 prosent, opptil 90 prosent får redusert angsten. Men dette er en modig ung kvinne, som drar på tur alene til skogs uten særlig mye erfaring. Det er jo også bra vær om dagen så dette blir bra, tror psykologen, som har råd til Synne.

– Hvis Synne skulle føle ubehag, så handler det om å stå idet observere det som skjer på innsiden, se på fantasiene, registrere de fantastiske, men ikke uventede ideene om de farlige tingene som lager de forskjellige lydene på utsiden. I tillegg å huske på at de uhyrene man som barn trodde bodde under sengen de er man ikke redd lenger, så roer det seg etter hvert, mener Skaun Knutsen.

Han avslutter.

– Ingen skam å snu

– Der hun er i natt kan hun sove godt. Det gjelder å bruke sin viljestyrke til å holde fast ved det. Huske på de faktiske forhold. Det er mye å lære av å stå i angst. Men siden ingenting virker 100 prosent, så er det absolutt heller ingen skam å snu, understreker psykologen.


Nordre Aker Budstikke oppdaterer hvordan det går med Synne dokumentarprosjektet - på tur alene i Marka i tre dager.

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...