Skiløperen mener det er vandalisme å gå på beina i løypa
Skiløpere ergrer seg over fotgjengere i de preparerte løypene. Debatten er ikke ny, og det er kanskje heller ikke løsningen? – Det er lett å forstå at man må vise hensyn, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.
Publisert: 25.01.2021 kl 17:05
Sist oppdatert: 28.01.2021 kl 09:20
MARKA: Kathrine Daniloff går mye på ski, blant annet fra hjemmet sitt i Vestre Aker og til jobben i Nordre Aker. I helgen delte hun et innlegg sin egen profil på Facebook der hun reiser spørsmål om gående i skiløypa.
– Hva er det med folk som insisterer på å tråkke i stykker skiløypa – og som skjeller meg huden full når jeg ber om unnskyldning for å komme forbi, på skøyteski? innleder Daniloff.
– De skriker og mener seg berettiget til å gå der og blir forbannet hvis jeg høflig gjør dem oppmerksom på at skogsveien som er til gå-på-bena-formål, er få meter bortenfor.
– Vandalisme
Skiløperen skriver at det i hennes verden er vandalisme å ødelegge for andre, spesielt noe som det er brukt ressurser for å sette i stand.
– Kanskje disse også ødelegger sandslott på stranden siden det ikke er en lov som regulerer at de skal la være? Hvordan forholder slike berettigede seg til korona, tro?
Gallup
Synes du det er greit å gå til fots der det er kjørt opp skiløyper?
Landslagsløperen prøver å telle til ti
I fjor vinter skrev Nordre Aker Budstikke om landslagsløper Pål Golberg og hans forhold til gående i skiløypa.
– Jeg prøver å telle til ti når jeg møter gående i skiløypa, men det er klart noen ganger må jeg si fra. De aller fleste har forståelse for min mening, sa 30-åringen, som har vist seg som en av verdens aller beste de siste to sesongene.
Golberg har tidligere sendt en e-post til Bymiljøetaten i Oslo kommune der han gir uttrykk for at regelverket er dårlig utformet.
Seksjonssjef for Nordmarka i Bymiljøetaten, Knut Johansson, svarte på landslagsløperens e-post:
«Teksten skal tolkes slik at det er forbudt å gå i selve sporsettingen for klassisk stil, mens det i midtpartiet er lov å gå. Er dette en god løsning?? Ja for de gående, nei for skiløperne. Og slik kan vi holde på en stund.»
Ikke ulovlig
Temperaturen i debatten om gående i skiløypa har til tider vært høy. I Oslo er det stort sett kommunen selv som kjører løypene, men Skiforeningen preparerer de nordlige delene av Nordmarka og i Sørkedalen. Kommuneskogene er viktige for Oslo kommune, og det første skogsområdet ble kjøpt av kommunen tilbake i 1889.
Oslo kommune har et politisk vedtak på hvordan de skal forholde seg til hvem som kan bruke skiløypa. «Mål og retningslinjer for Oslo kommunes skoger» ble vedtatt av Oslo bystyre i 2005.
Retningslinjene sier at «Det er ikke tillatt å gå i skiløyper med et spor eller å tråkke i sporene i skiløyper med to spor».
Det er likevel lovlig å gå i skiløypene i Oslo kommunes skoger.
– Den korrekte tolkningen av dette er at det er lov å gå i de preparerte løypene i Oslo kommunes skoger, så lenge man ikke tråkker ned sporene, har Trond Enkerud, seksjonssjef for skog og eiendom i Bymiljøetaten, tidligere fortalt til Nordre Aker Budstikke.
Allemannsretten er gjeldende for hele landet og lovverket som regulerer dette. Den gjør det heller ikke ulovlig å gå i skiløypa.
Flere stiller spørsmål
I helgen skrev Nettavisen om den årlig tilbakevendende konflikten.
Kristoffer Lorentzen er klar på hva han mener:
«ENDELIG er det skispor fra Fossum så folk kan gå på beina i skiløypene... Dette gjelder selvfølgelig ingen i Eiksmarka Vel? Om så er tilfelle; Ta dere sammen, vis respekt for jobben som gjøres og legg for guds skyld spaserturen deres langt utenfor skiløypene. Dette burde være helt unødvendig å informere om...»
Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide, sier til Nettavisen at de bruker hele året for å lage skiløyper for skiløpere og at dette er ressurskrevende. Han sier som Lorentzen at gående kan gå der det er brøytet.
Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, er også intervjuet i saken i Nettavisen. På spørsmål om det å ferdes til fots eller på sykkel i skiløypene, svarer hun:
- Vi har friluftsloven og allemannsretten i Norge.
Nettavisen skriver videre at Friluftsloven og allemannsretten forteller om hvor man kan bevege seg i naturen, og at det som er interessant med allemannsretten er punktene om hvor man kan gå og sykle. Loven sier at man kan gå fritt hvor man vil i utmark, så lenge det skjer på en hensynsfull måte.
– Det er lett å forstå at man må vise hensyn, sier Lier til avisa.
Tilrettelegger for fotturer
Bymiljøetaten har i vinter vært tydelige på at de tilrettelegger egne veier for gående i marka. Tidligere i januar delte de denne posten på Facebook:
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!