Nordre Aker Budstikke

Skjerven mister demenstilbud: – Må være et arbeidsuhell

Tori og Jon Ivar Bakke (t.h.), sammen med Arne Westgaard, pårørende til en tidligere IPT-bruker på Skjerven, i BU torsdag. – Sykehjemsetaten diskvalifiserer den eneste kandidaten i Oslo, sier Westgaard om de nye kravene i anbudet.

– Her er det noe som ikke henger på greip, sa BU-leder Per H. Christiansen (H) da Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke fortalte hvorfor han ikke lenger kan legge inn anbud på å drive fem Inn på tunet-plasser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2018 kl 10:28

MARIDALEN: Det var i 2009 at ekteparet på Skjerven gård, Jon Ivar og Tori Bakke, startet med Inn på tunet (IPT), dagaktivitetstilbud for yngre personer med demens, i samarbeid med Kirkens bymisjon.

Tilbudet beskrives slik:

«Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. IPT-tilbudet skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der.»

Tapte anbudsrunde

Oslo kommune har tidligere kjøpt Inn på tunet-plasser på Skjerven (7 stk.) og Faldalen virksomhetssenter i Fet kommune (7 stk.). Da nytt anbud ble utlyst i fjor, tapte Skjerven, og avtalen mellom Oslo kommune og Bymijsonen, som har vært ansvarlige for tilbudet på Skjerven, ble lagt ned i mars i år. Alle de 15 plassene i anbudet ble tildelt Faldalen.

Det skapte sterke reaksjoner, og Tone Tellevik Dahl (Ap), byrådet for eldre, helse og arbeid, endte med å be Sykehjemsetaten om å utlyse en ny anbudsrunde på fem plasser. Tilsynelatende skreddersydd for Skjerven gård og Kirkens bymisjon.


– Vi har over 8000 mennesker med demens i Oslo og det vil bli flere etter hvert som vi lever lenger og blir flere eldre i Oslo. Jeg frykter at mange er inaktive, ensomme – og en del også redde. Derfor er flere dagaktivitetstilbud for mennesker med demens en viktig del av byrådets eldrereform, sa Tellevik Dahl den gangen.

Nye krav

Da anbudet omsider ble utlyst tidligere i juni, er imidlertid kriteriene endret. Etter det Nordre Aker Budstikke erfarer, må total reisetid for brukerne være 35 minutter, fra de hentes til de er på gården. I den forrige anbudsrunden måtte gården ligge innenfor 40 minutters kjøretid fra Oslo rådhus.

I tillegg kreved det at en person med minst 3-årig helsefaglig utdannelse og spesialisering i demens, skal være til stede kontinuerlig når brukerne er på gården. I tidligere anbud var kravet minst én med helsefagutdannelse og erfaring med Inn på tunet.

– Hvor mange bønder har en lang helsefaglig utdannelse og hvorfor har man stilt et slikt krav når det gjelder Oslo kommune der det er kort avstand til offentlig helsevesen? skriver Aud Lilly Krook, på vegne av Venner av Skjerven gårds IPS, i et åpent brev til byråd og bystyre. Du kan lese hele brevet her.

Vist frem som godt eksempel

Jon Ivar Bakke snakket for lokalpolitikerne i bydelsutvalget 14. juni. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


En del av Inn på tunet-tilbudet er at bonden selv henter og bringer brukerne. Dette skaper stabilitet og trygghet.

– Med fem brukere har jeg ingen sjanse til å hente alle på 35 minutter, sa Jon Ivar Bakke, da han tok ordet under Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet 14. juni.

– Med de skjerpede kravene har ikke jeg mulighet til å legge inn anbud på dette, slik det nå foreligger.

Tori Bakke, som tok helsefagarbeiderutdannelse i 2015, mener bydelen burde være stolte av dagaktivitetstilbudet som har blitt drevet på Skjerven siden 2009 med totalt 35 brukere, som et godt bidrag til demensomsorgen i bydelen og Oslo forøvrig.

– I stedet føler vi at det er helt stille etter at Skjerven ble lagt ned, fagmiljøet er helt fraværende. Hva sier dette; har Sykehjemsetaten så stor makt at man er redd for å uttale seg? spør hun.


Jon Ivar og Tori fotografert i 2014, da de ble IPT-sertifisert av daværende landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Etter det ekteparet Bakke kjenner til, er de den eneste IPT-sertifiserte gården i Oslo. De kan derfor vanskelig skjønne at noen andre vil være kvalifisert til å søke, slik kriteriene nå ligger.

– Vi har i disse årene vært besøkt av utallige byråder og fagmiljøer i inn og utland som har rost oss og Kirkens bymisjon for dette tiltaket. Vi har til og med hatt besøk av den danske helseministeren. Etterpå fikk vi en håndskrevet takk for gjestfrihet og et foregangstiltak for lignende i Danmark, legger hun til.

Da regjeringen i 2015 la frem sin Demensplan 2020, ble Skjerven gård brukt som eksempel på hvordan tilbudet burde legges opp. I 2014 fikk de Bygdeutviklingsprisen.

Fra regjeringens lanssering av Demensplan 2020 i 2015: Byrådssekretær Mette Kolsrud (SV), Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke, daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Inn på tunet-bruker Knut, helseminister Bent Høye (H) og Skjerven-bonde Tori Bakke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Henger ikke på greip

– Her er det noe som ikke henger på greip, sa BU-leder Per H. Christiansen (H) etter å ha hørt Jon Ivar Bakke fortelle under bydelsutvalgsmøtet torsdag.

– Dette må være et arbeidsuhell fra byråden, sa en forundret SV-representant Heidi Rømming.

Tori og Jon Ivar Bakke fikk BU-lederens garanti for at bydelsutvalget skal gjøre hva de kan for å gjøre noe med situasjonen, uten at dette er noe BU eller bydelen forøvrig har noen direkte innvirkning over.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Bente M. Larsen, fortalte at hun hadde vært i kontakt med eldrebyråden, som på grunn av at anbudsrunden ikke er avsluttet, ikke kjenner til hvem som så langt har søkt.

– Men hun er klar på at hun har bestilt fem plasser, og det må Sykehjemsetaten levere, sa Larsen.

Byråden: Skal ha fem plasser

Tone Tellevik Dahl (Ap) er byråd for eldre, helse og arbeid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dette ble senere tordag kveld bekreftet fra eldrebyråd Tone Tellevik Dahl i en e-post til Nordre Aker Budstikke:

– Jeg har gitt klar beskjed om at vi skal ha flere tilbud som «Inn på tunet» for Oslos innbyggere. Fremover vil vi bli flere eldre i Oslo, og flere med demenssykdom. For at eldre skal kunne være sjef i eget liv, og gis mulighet for å kunne bo hjemme, er det særdeles viktig at vi har varierte dagaktivitetstilbud, både for at brukerne skal ha meningsfulle aktiviteter, og for at de pårørende skal få avlastning, skriver Tellevik Dahl.

– Det pågår nå en anbudskonkurranse om ytterligere fem «Inn på tunet-plasser». Siden dette er en konkurranse som ikke er ferdig, er informasjon om tilbydere unntatt offentlighet, og jeg kan ikke kommentere hvor mange som eventuelt har lagt inn tilbud. Hvis det er slik at det ikke kommer inn tilbud som tilfredsstiller minimumskravene som er satt, må Sykehjemsetaten lyse ut en ny konkurranse som det er mulig for leverandører å levere på, avslutter byråden.

Anbudet, som er lagt ut på portalen Doffin, har søknadsfrist 16. juli, med oppstart 1. oktober 2018. Varigheten er 4+1 år, og har en totalverdi på 12,5 millioner kroner, ifølge utlysningsteksten.

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Sykehjemsetaten med spørsmål om de nye kriteriene, men har foreløpig ikke mottatt svar.

LES DET ÅPNE BREVET: Aud Lilly Krook, Venner av Skjerven gård: Inn på tunet står likevel i fare for nedleggelse: – Vi jublet helt til vi så noen av de nye kravene

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...