Nordre Aker Budstikke

– Skolene er fristedet for bruk, kjøp og salg av narkotika

Politiførstebetjent Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Politiførstebetjent Johan Benitez på Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon forteller om et så omfattende narkotikamisbruk blant unge i Oslo vest, at politiet ikke har mulighet og ressurser til å følge opp alle konkrete brukerspor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2017 kl 10:25

NORDRE AKER: – Omfanget er urovekkende, sier politiførstebetjenten ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen, som har ansvar for bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner.

– Kanskje på høy tid at vi nå begynner med et mer ærlig språk. Hva er det vi faktisk ser der ute? sa Benitez i et intervjuet med NRK i fjor høst.

Saken, der han fortalte om en festkultur som omfatter sex og overstadig beruset ungdom som ikke kan gjøre rede for seg, fikk stor oppmerksomhet.

Skoler som fristed

Situasjonen har ikke bedret seg, ifølge politiførstebetjenten. For kort tid siden fortalte Nordre Aker Budstikke om narkotikaomsetning i tilknytning til et ungdomsmiljø ved Tåsen, som også var under kartlegging og oppfølging av politiet og Bydel Nordre Aker.

Men dette er langt fra unikt, ifølge politiet, som mener den stadig tilbakevendende legaliseringsdebatten har deler av skylden.


– Dessverre lener nok mange unge seg på de som får slippe til i media og populærkulturen, som ufarliggjør bruken av hasj og marihuana. Vår etterforskning avdekker at det er urovekkende mye mye hasj- og marihuanabruk blant unge i Oslo, også i skoletiden ved de videregående skolene. Skolene har blitt fristeder for bruk, kjøp og salg av narkotika, forteller Benitez.

LES OGSÅ: – Snakk med ungene om rus allerede på barneskolen

Resurssterk ungdom med skjult misbruk

– Og vi snakker ikke bare om typiske problemskoler på østkanten. Akkurat det samme skjer på vestkantskolene. Her er det ikke marginaliserte ungdommer som har havnet utenfor, men ressurssterke ungdommer. Det gjør at de kan opprettholde et narkoforbruk over lengre tid, ofte uten at det er synlig for foreldre og omgivelser, sier Benitez.

Det er bruk av hasj og marihuana som er politiets bekymring. Saker med andre narkotiske stoffer i ungdomsmiljøene, som MDMA og LSD, er mer sjeldne.

Der ikke uvanlig å røyke tre, fem eller opptil 15 ganger i uka, ifølge politiet. At skolekompiser avtaler å møtes før skolestart, for å ta seg en "mornings" – altså røyke hasj – er slett ikke uvanlig på en vanlig videregående skole på vestkanten.


Benitez forteller om så mange brukersaker, saker som involverer narkotikabruk, kjøp eller salg, at politiet ikke har ressurser til å følge opp alle sakene.

– Vi har ikke kapasitet til å forfølge alle brukersakene vi kommer over gjennom etterforskningen og kartleggingen av ungdomsmiljøene, sier han.

Her er utdrag fra chatter politiet har beslaglagt i forbindelse med etterforskning. Ungdommene som har sendt meldingene er 16 år gamle:

Vil du være med å mekke nå?


Vi skal fyre masse etterpå, blir jævli lættis.

Hvis du og kompisen legger inn 700 får dere 11 g

Jeg har snakket med han og det er bra shit.


Hvis det ikke er bra selger vi det og tjener masse penger.

Bro - vi kjøper shit til deg nå - bli med ...vi mekker

LES OGSÅ: 16-åring i marihuana-rus: - Jeg er så lei av champagne

– Meld fra tidlig

Men selv om politiet er skviset på ressurser, så ønsker de mer enn gjerne at foreldre tar kontakt, dersom de mistenker at de unge misbruker narkotika.

– Det ønsker vi gjerne. Vi vil gjerne hjelpe, og hvis foreldre tar kontakt om mistanke eller påviselig narkobruk av den unge, så betyr ikke det at vi automatisk anmeldeler og lager en sak ut av det. Vi kan også råde foreldrene om hva de kan gjøre ved mistanke og/eller narkobruk av unge, vi jobber jo både tverretatlig og tverrfaglig, sier Benitez.

Gjennom SaLTo, Oslo kommune og Oslopolitiets samarbeidsmodell for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge, kan ungdom med rusproblemer hjelpes til riktig avvenningsprogram.

– Det er viktig å ta kontakt tidlig. Vår erfaring er at når foreldre henvender seg til oss, så avdekkes ofte et mye større og hyppigere bruk, enn det foreldrene kunne forestille seg. En enkel sjekk ved mistanke om narkobruk er å be om en urinprøve. Skulle ungdommen nekte det, kan det være grunn til mistanke.

Ungdom som gjennom etterforskning av narkotikasaker kommer i politiets søkelys, risikerer hjemmeransaking. Politiførstebetjenten forteller om foreldre som blir sjokkerte, når politiet står på døra med narkohund en tidlig morgen, og vil inn og ransake sønnen eller datterens rom.

– Men foreldre er også forskjellige. Ikke alle bryr seg like mye, noen blir veldig skuffet, mens andre nesten får sjokk.

LES OGSÅ: Ungdomsfylla: Slik lurer 13-åringer foreldrene, og drikker seg «dritings»

Samarbeid med skolene

Politiet ønsker også lærere og rektorer mer på banen.

– Vi tilbyr blant annet symptomkurs for lærere – hva de skal se etter for å avdekke narkomisbruk på skolen. I tillegg er det viktig at rektor og lærere har en klar policy på hva som skal skje, hvis det blir avdekket bruk, salg eller kjøp av narkotika på skolen. I et tilfelle, hvor en elev ble tatt på fersken i å røyke hasj på skolen, ble vedkommende bare sendt hjem, med varsel til foreldrene. Men rektor tok ikke kontakt med oss. Det likte vi særdeles dårlig, forteller Benitez.

Benitez trekker fram Oslo Handelsgym som eksempel. Der har skolen utarbeidet en egen instruks på hvordan lærere og rektor skal forholde seg ved mistanke om rusbruk, eller kjøp og salg av narko ved skolen.

– De gjør det lettere for lærerne å vite hva de skal gjøre hvis de mistenker elever for å bruke narkotika i skoletiden. Slike retningslinjer burde alle andre skoler også ha, roser han.

Neste uke skal det avholdes et møte mellom politiet og rektorene ved de videregående skolene i bydelene i vest, nettopp for å snakke mer om narkobruk, salg og kjøp i skoletiden.

LES OGSÅ: Morellbakken: - Nå har det eksplodert her også

Én av fire har prøvd hasj

I forrige uke åpnet Oslo bystyre for kameraovervåking i skoletiden på skoler i Oslo.

— Politiets narkohunder skal ikke sjekke hver enkelt elev eller klasserom. Men vi ønsker at politiet går inn med hunder i skolegården for å søke etter stoff når elevene er inne i klasserommene, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, til VårtOslo denne uka.

Benitez legger ikke skjul på at slike tiltak er noe han ønsker velkommen.

– Vi kan jo ikke godta at skolen skal være et fristed for narkobruk, kjøp og salg. I kjølvannet av dette følger ofte også vold og trusler. Narkotika handler jo også veldig mye om penger.

NOVA-undersøkelsen Ung i Oslo fra 2015 viste at 24 prosent av 3. klassingene på videregående i Nordre Aker hadde prøvd hasj eller marihuana. Der går det også fram at bruken av cannabis er høyere i de vestlige bydelene enn den er i Oslo øst. Nyere tall vil bli presentert først til neste år.

LES OGSÅ: «Mange utrolig naive foreldre der ute»: – Lettere å få tak i hasj, enn alkohol

Hvem vil du være?

Benitez har besøkt flere videregående skoler i sin krets med et foredrag han kaller «Hvem vil du være?».

– Vi opplever av og til at ungdom flirer av oss når vi kommer for å snakke om narkotika. De har mange argumenter for legalisering, og ser nok ikke farene ved å bruke det, sier Benitez, som mener måten å nå fram på er å snu problemstillingen.

– Vi må heller spørre hvilke konsekvenser de tror det kan få for dem og for videre karriere. Mange, særlig blant guttene, ønsker seg til Forsvaret, men er du tatt for narkotikabruk er døra til Forsvaret lukket. Vi prøver å få ungdommene til å reflektere over konsekvensene, og ta stilling til hvem de vil være.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...