Nordre Aker Budstikke

Skrev roman – fikk eget øl

Forfatter Yngve Kveine bak baren i Nydalen Bryggeri og Spiseri. Mest til ære for fotografen, men Asfaltøl kan han ta sin del av æren for. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Boka «Lyden av asfalt» ble en suksess. Nå har kjelsåsforfatteren også fått eget øl, oppkalt etter boka. Så klart «Asfaltøl» – og det smaker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2016 kl 14:08

NYDALEN: I hvert fall ifølge Nordre Aker Budstikkes utsendte selverklærte ølekspert, som kort oppsummerer.

– God smak, mellomting mellom "vanlig øl" og de litt tyngre ølsortene. En god øl!

Lyden av asfalt

Han kan smile, kjelsåsmannen, kommunikasjonsdirektør og forfatteren Yngve Kveine (38), i baren på Nydalen Bryggeri og Spiseri.

Debutboka Lyden av asfalt, utgitt høsten 2014, har blitt en suksess, trykket i 7000 eksemplarer, de fleste av disse allerede solgt og lest. Av Tigerforlaget beskrevet som en usminka roman om å vokse opp i Oslo øst, til lyden av Jokke & Valentinerne. Som Yngve selv gjorde i Groruddalen.

Og rost av forfatterhelter som blant annet Tom Egeland og Ingvar Ambjørnsen.


– En sjarmerende, gjenkjennelig og vemodig roman for alle oss som har vokst opp i Groruddalen – og alle som lurer på hvordan det var, ifølge førstnevnte.

– En tekst med trøkk! Morsom. Rå. Rørende, mener Ambjørnsen.

Yngve Kveine på Kjelsås med debutboka, fra tidligere anledning. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

LES OGSÅ: Yngve Kveine - Om det å være forelska i stedet du bor

Heller ikke hvem som helst som står bak tegningene på coveret til boka, men broren til Jokke, Christopher Nielsen. Det er de samme tegningen som var på coveret til første plata til Jokke og Valentinerne – Alt kan repareres.

Asfaltøl

Men altså, nå også med Asfaltøl, med hint av svevestøv?

For å gjøre en kort historie enda kortere.

– Sjefen for St. Hallvards Bryggeri, som nettopp også ligger i Groruddalen, Anders Roede, leste boka til Yngve. Jeg er nabo av Yngve og i styret til bryggeriet, og anbefalte boka. Anders ble så begeistret for romanen, og det endte med at vi faktisk satte i gang produksjonen av en ny øltype, Asfaltøl, oppsummerer Bård Seiersnes på bryggeriets vegne.

Glade gutter i bryggeriet i Nydalen, fra venstre forfatter Yngve Kveine og Bård Seiersnes fra St. Hallvards bryggeri. Men bare for en titt, for det er ikke her Asfaltøl'et lages, men kan nytes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Bryggeriet har også andre ølsorter oppkalt etter byorginaler fra hovedstaden: Hermansenøl, Andersenøl, eller hva med Svingdegøl?

LES OGSÅ: Yngve Kveine - Jokke var vår gud!

Men nå handler det om Asfaltøl.

– Og vi er så heldige at vi fikk bruke Christophers tegninger på ølflasken også, presiserer Yngve.

Han fortsetter:


– Klart dette er gøy! St. Hallvards er en spennende bedrift. De gjør sin greie. Det kjenner jeg meg godt igjen i.

– Ingenting spytta ut

Og klart det i tillegg er moro å prøvesmake.

– Smaken er det fagfolk som har æren for. Men prøvesmakinga har vært det morsomste med hele greia. Ingenting er spytta ut underveis. Resultatet er jeg strålende fornøyd med. Ølet har blitt en Vienna lager, og har polstyrke. Den lever. Litt som Oslos gater senere kveldstimer, mener forfatteren.

Han skriver

Ryktene går forresten om en ny bok?

– Tja, det er noe i det. Klart jeg er inspirert av alt det positive med debutboka, og ikke minst at den har blitt solgt i mange tusen eksemplarer. Ja, jeg skriver, men det blir ikke noe oppfølger. Mer sier ikke jeg nå, gliser Yngve.

LES FLERE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...