Nordre Aker Budstikke

Her har Liv mange barndomsminner:

– Skvatt nesten, da jeg leste at huset skal flyttes

– Her har jeg mange opplevelser fra mine barne- og ungdomsår, sier Liv om Kjelsåsveien 114-116. Foto: Tiril Haga

Liv fikk komme på besøk; en siste tur innom huset før det flyttes.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2021 kl 09:42

KJELSÅS: Den mye omtalte sveitservillaen i Kjelsåsveien, eid av kommunale Boligbygg, skal etter planen tas ned og flyttes til sør-øst på eiendommen mot Myrerskogveien.

Lokale krefter ønsker at sveitservillaen skal bli samlingssted i nærmiljøet, med kultur og kafé, under navnet «Villa K».

Sveitservillaen i Kjelsåsveien. Foto: Tiril Haga

Boligbygg har store planer på eiendommen i Kjelsåsveien 114-116: Det hvite murbygget som tidligere inneholdt kontorer og seniorsenteret Kuben 62+, skal rives og det skal bygges omsorgsboliger.

Det gamle kontobygget (Kuben) skal rives, og sveitservillaen skal flyttes ut mot Myrerskogveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Barndomsminner

Da Liv Syverstad, som nå bor i Fredrikstad, leste dette ble hun veldig overrasket.

– Jeg skvatt nesten, da jeg leste at huset skal flyttes, sier Liv.

Livs besteforeldre bodde nemlig i tredje etasje i sveitservillaen, og hennes mor og tanter vokste opp der. Da bodde de også over den tidligere politistasjonen i første etasje:

Liv har også vokst opp på Kjelsås, og gikk på gamle Kjelsås skole som før lå i Kjelsåsveien, rett ved sveitservillaen.


Den første skolen som lå på Kjelsås ble ferdig i 1881. Skolen var en tredelt skole med plass til 40 barn. Den var plassert i Kjelsåsveien 111 like ved dagens helse- og sosialsenter, og ble senere brukt til lærerbolig for ansatte på den nye Kjelsås skole (det vi i dag kaller Gamlebygget). I 1905 ble elevene, på grunn av skolesammenslåing, overført til nybygde Grefsen skole., står det om skolens historie på Kjelsås skoles hjemmeside.

– Jeg har mange opplevelser fra mine barne- og ungdomsår her. Jeg gikk ofte innom huset her, da jeg gikk hjem fra skolen. Opp til tre ganger i uka. Da var det kortspill, prat og mye lek, forteller Liv.

Leiligheten besteforeldre bodde i hadde også veranda.

– Trikken bråkte like mye da, blir hun minnet på, når trikken kjører forbi under besøket.

Endringer

Før villaen skal flyttes, får Liv lov til å ta en siste tur innom. Boligbygg har sagt ja til et innslipp, med lokalavisen på slep. Noen ting er endret, mens andre ting er akkurat sånn som det var da Liv var ung.


– Det er veldig rart og artig å se hva som har blitt beholdt. Veldig morsomt å se at det gamle rekkverket i trappen fortsatt er her, mener Liv, som forteller at hun pleide å rutsje ned på gelenderet fra tredje etasje og ned til første.

Nå har hver etasje fått et toalett. Slik var det ikke den gang.

– Alle doene var nede i tilbygget og hver leilighet hadde egen utedo. Så måtte du tisse, måtte du gå ned. Men jeg var så liten at jeg fikk lov til å tisse i vasken på kjøkkenet noen ganger, som jeg rakk akkurat opp til.

Hun forteller at i det tidligere tilbygget var de tørkeloft og rulle.

– Hun ene yngre søsteren til min mor skulle alltid kjenne og ta på alt mulig rart, så hun klarte å få den ene fingertuppen inni rullen så den ble flat!


Liv var mye ute i eplehagen og lekte da hun var yngre. Da gikk hagen helt ned trikkelinjene.

– Jeg synes disse rommene virket så store, men da var jeg jo liten, sier Liv i det hun går inn i leiligheten hvor hennes besteforeldre Margit og Herman Hansen, moren Ella Margrethe og hennes søstre bodde.

Se Liv vise rundt i det som en gang var besteforeldrenes leilighet:

– Mye politi rundt meg

Hun forteller at det var tre andre familier som også bodde i huset den gang. To familier i andre etasje og to i tredje. Hun var blant annet god venn med sønnen til politikonstabel Erik Thomassen, Dag, som bodde i andre etasje.

– Vi var omtrent jevngamle og lekte mye sammen ute i hagen og på politistasjonen. Vi synes jo det var veldig spennende, men fikk streng beskjed om at vi ikke måtte røre noen ting, bare se.

I tillegg til at Liv selv jobbet 25 år i politiet, på politihuset på Grønland i Oslo, jobbet også hennes far som politi. Han var politi på Bryn stasjon.

– Ja, jeg har hatt mye politi rundt meg!

Liv ble glad for å se at trappegelenderet hun pleide å rutsje ned på når hun var yngre fortsatt var behold i huset. Foto: Tiril Haga

Et godt samhold

Liv, hennes søster og foreldre flyttet til Lachmanns vei i 1950, fra Godlia ved Bryn. Foreldrene hennes giftet seg i 1942. Bryllupsfesten ble holdt i sveitservillaen med familie og venner.

– Jeg har ikke vært her siden det ble solgt, så det er en god stund siden, sier Liv.

Hun forteller at hennes mor var god venninne med datteren i nabohuset, Sol. Ekteparet Madsen bodde i det de kalte borgen, og hvor det var mye moro som foregikk.

– I 1920-30-årene så var det moteriktig å drive med seanser. Ekteparet Madsen hadde flere av disse oppe i tårnrommet på huset deres. En dag bestemte min mor og Madsens datter Sol å skremme de som var der. Da kledde de seg ut med store laken og gjemte seg i svingen av trappen der, mimrer Liv.

Hun forteller om et godt samhold i nabolaget.

– Nå har det blitt flere store villaer her og tettere. Men det var mye forskjellig som foregikk i nabolaget den gangen også.

Kjelsåsveien 114-116. Foto: Tiril Haga

Nå som huset etter hvert skal flyttes, håper Liv på at det kan bli et bydelshus.

– Dette er ikke et dårlig hus, det er stort og virker som det i godt hold. Selv om det var koseligere her før, avslutter hun.

Huset har også vært utsatt hærverk og innbrudd, etter at det ble stående tomt for en tid tilbake.

Kanskje kan Liv komme tilbake om en stund, ta seg en kaffe og en matbit i samme hus, men på andre siden av eiendommen?

Planene

For resten av eiendommen i Kjelsåsveien 114-116, har Boligbygg som nevnt store planer. Men prosjektet er forsinket, ifølge Boligbygg.

– Prosjektet er i rute når det gjelder de planmessige og prosjektrelaterte forholdene, men vil bruke noe lengre tid enn planlagt på kvalitetssikringsarbeid, sa Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg, til Nordre Aker Budstikke i desember i fjor.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...