Nordre Aker Budstikke

Slik er Nydalen t-banestasjon nå

De innvendige arbeidene på Nydalen t-banestasjon er endelig ferdige. Stasjonen har blant annet fått nye rulletrapper med bedre kapasitet – og ny kunst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2016 kl 17:36

NYDALEN: Fredag 1. juli var endelig de innvendige arbeidene på Nydalen t-banestasjon ferdige, og inngangspartiet mot syd-øst og BI ble gjenåpnet.

På grunn av uforutsette problemer med de nye rulletrappene ble åpningen, som først var planlagt til 1. april i år, utsatt. Først til 30. april, men det skulle altså ta enda to måneder før arbeidene var ferdige.

Rulletrappkunst

Da Nydalen t-banestasjon åpnet i 2003, fikk den mye oppmerksomhet for rulletrapp-installasjonen «Tunnel of Light».

Det var arkitekt Kristin Jarmund som designet stasjonen og installasjonen den gang. Den bestod av 1800 lysrør og 44 høyttalere, og endret seg med årstidene. På grunn av tekniske utfordringer fungerte imidlertid ikke kunstverket som forutsatt, ifølge Sporveien. Det er årsaken til at kunsttunnelen nå er historie.

Se video av rulletrappen og «Tunnel of Light» under. Video av den nye rulletrappen som åpnet 1. juli 2016 ser du øverst på denne siden:

Se også: Løren t-banestasjon: Kan bli Oslos nye kunstattraksjon

«Vilt og vakkert»

Ny kunst i taket. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Denne gang er det kunstneren Ole Jørgen Næss som har bidratt med utsmykking av stasjonen.

Da Ole Jørgen Næss ble innstilt som kunstner for utsmykking av stasjonen, het det i innstillingen:


«Med sitt kraftfulle og vitale formspråk, i spennet mellom "vilt og vakkert", vil verket bli et spektakulært og interessant supplement til stasjonens arkitektur samtidig som det vil fremstå med en sterk og klar, egen identitet.»

(Se video av kunsten øverst i saken, og stor bildeserie ved å trykke her!)

Næss' kunstverk befinner seg i taket over rulletrappløpet mot syd-øst (BI). Elementer av verket er også å se andre steder på stasjonen.

Men det er ikke bare nytt kunstuttrykk stasjonen har fått.

LES OGSÅ: Derfor ble Nydalen stasjon forsinket

Økt kapasitet

Det er nå tre rulletrapper opp mot BI. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De to gamle rulletrappløpene var ikke nok til å ta unna trafikken til og fra stasjonen i rushtiden. Derfor gikk begge rulletrapper oppover om morgenen. Skulle du ned på perrongen måtte du ta trappene til hjelp.

Dette er nå bedret ved at stasjonen har fått to egne rulletrappløp oppover, og et tredje ned til plattformen.

«Aktiviteten og trafikken i Nydalen har økt betydelig de siste årene. Det, sammen med et generelt oppgraderingsbehov er bakgrunnen for at Sporveien 2. februar 2015 etablerte en større ombyggingsarbeid for Nydalen stasjon. Begge inngangspartiene skulle oppgraderes og fornyes for å kunne møte skjerpede bygningskrav og et voksende antall reisende i årene som kommer» skriver Sporveien i en pressemelding.


Oppgraderingen av det vestlige løpet (opp i Torgbygget, mot Akerselva) ble ferdigstilt i august 2015. Her er det etablert ett nytt trappeløp, eksisterende trapp er pusset opp og det er bygget en ny heis. Torgbygget og de utvendige delene av stasjonen står først ferdig til høsten.

Detaljer fra rulletrappen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...