Nordre Aker Budstikke

Slik er smittesituasjonen på skolene nå

Selvtesting på skole i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB (Illustrasjonsfoto)

Torsdag kveld er minst 176 elever ved skoler i Nordre Aker smittet med koronavirus. Å pålegge skolene strengere tiltak, sitter imidlertid langt inne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2021 kl 23:26

NORDRE AKER: Torsdag kveld orienterte bydelsoverlege Tom Sundar bydelsutvalget (BU) om koronasituasjonen i bydelen, i det første fysiske møtet utvalget har hatt siden koronapandemien brøt løs for 19 måneder siden.

– Fra å være den bydelen som hadde lavest forekomst av korona i over et år, gikk vi tidligere i høst til å være den bydelen med høyest 14-dagers forekomst av korona. Det var en veldig spesiell situasjon. Startet rundt 10.-15. august, i forbindelse med skolestart, innledet han.

I forbindelse med fadderukene var det et utbrudd på BI med totalt 113 smittede, men dette har flatet ut nå, og så har det vært en klynge på cirka 30 smittede studenter på UiO for to uker siden. Disse er nå ute av isolasjon. Bydelsoverlegen roser både UiO og BI for å ha håndtert smittesituasjonene på en god måte, og har gode rutiner på å ivareta smittevernet.

For øyeblikket er smittetrykket 1043 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. I snitt har det vært 40 nye tilfeller hver dag i Nordre Aker disse to ukene, med en topp 31. august, da det ble registrert 61 smittede på ett døgn. 4. september var antallet nede i 27 nye smittede, mens siste topp var på 55 den 6. september. Bydelsoverlegen tror vi nå har nådd toppen, og håper antallet vil flate ut og avta fremover.

Skolene

Under møtet opplyste Sundar at det nå er smitte på mange av grunnskolene, men at det er jevnt fordelt, uten store utbrudd.

På spørsmål fra Nordre Aker Budstikke om hvordan smitten er fordelt, utdyper bydelsoverlegen at det på Engebråten er 16 smittede elever fordelt over flere klasser på 10. trinn. På Morellbakken er det fire smittede på 8. trinn, 15 på 9. trinn og seks på 10. trinn, og på Berg skole er 17 elever på 6. trinn smittet, fordelt over flere klasser. Her har skolen valgt å gå over til hjemmeundervisning på trinnet, opplyser han.

På videregående er det per torsdag kveld registrert 84 smittede elever på 1. trinn på Blindern vgs., og 34 på 2. trinn. Skolen har selv valgt å gå over til hjemmeundervisning for aktuelle klasser, ifølge bydelsoverlegen.

Nydalen vgs. har per torsdag 25 smittede elever på 1. trinn og 27 på 2. trinn. Her har skolen foreløpig ikke gått over til hjemmeundervisning, men bydelsoverlegen er i dialog med skolen.


– Det skal sies at både på Blindern og Nydalen ser smittetallene ut til å ha flatet ut de siste dagene, understreker Sundar.

Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsoverlegen sier at ingen av skolene har blitt pålagt å gå over til hjemmeundervisning. Der det skjer er det skolenes egen avgjørelse. Skolene driver nå på grønt nivå, og å innføre tiltak på et strengere nivå, eller å sette enkeltskoler over på gult nivå, sitter langt inne hos bydelsoverlegen.

– Det er en veldig stor forskjell på smittesituasjonen i samfunnet nå, og slik den var i fjor. Da var heller ingen vaksinert.

Onsdag kveld var 81,2 prosent av befolkningen i Nordre Aker over 16 år vaksinert, og fire av fem innbyggere i bydelen er fullvaksinerte. Denne uken vaksineres 16- og 17-åringer i bydelen, og så langt har 49 prosent av denne gruppen fått vaksine. Neste uke starter vaksineringen av 12- til 15-åringene.

Mye aktivitet

Bydelsoverlegen sa i BU-møtet at hoveddelen av smitten skjer utenfor skolen, det var i alle fall slik inntrykket var i august.

– Det var et høyt aktivitetsnivå med mye fritidsaktiviteter i forbindelse med gjenåpning av samfunnet. Det tror jeg er én grunn. Rett og slett at det er mye aktivitet, og da blir det også mange møteplasser og mulighet for mingling, utdypet han.

Osloelever utfører selvtesting. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB (Illustrasjonsfoto)

En annen grunn er høy testaktivitet:


– Vi ser at hver dag nå er det mellom 500 og 600 tester fra Nordre Aker. Det er veldig bra. Før sommeren var det nede i 2-300 hundre. Vi har nok hatt en økning i bruken av tester. Jo flere tester, jo flere positive resultater får man.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...