Slik gikk det med kjøpesentrene i koronaåret

Thon-sentrene i Nordre Aker: Storo storsenter og Amfi Ullevaal. Foto: Tiril Haga / Karl A. Kjelstrup
Annerledesåret 2020 ble annerledes også for Storo Storsenter. Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard er likevel fornøyd, til tross for en nedgang i omsetningen på det hun mener er første gang på ti år.
Publisert: 08.01.2021 kl 15:25
Sist oppdatert: 08.01.2021 kl 15:29
STORO/ULLEVÅL: – Vi har hatt en totalomsetning på drøyt 2,7 milliarder kroner. Det er en nedgang på cirka én prosent fra i fjor. Med tanke på hvor spesielt dette året har vært, så er det et resultat jeg er veldig fornøyd med, sier senterdirektør Unni Merethe Aasgaard på Storo.
Så vidt hun kan huske i farten, er dette første gang storsenteret har redusert omsetningen fra et år til et annet etter at ombyggingen var ferdig i 2010.
Best for de små
Olav Thon-gruppen, som Storo storsenter er en del av, har summert opp året som gikk. Konklusjonen er at omsetningen i deres 79 norske kjøpesentre har økt med fem prosent. De små sentrene, hvor matvarehandelen utgjør en større andel av totalen, har klart seg best. Slik er det også lokalt.
– Vi definerer oss selv som et nærsenter og kan nok sies å være blant de største av de mindre sentrene i gruppen, sier senterleder Vilde Holte Lerbak på Amfi Ullevaal på Ullevaal stadion.
Med en omsetning på noe over 700 millioner er de omtrent en fjerdedel av storesøsteren på Storo.
Omsetning for Thon-sentrene
Storo Storsenter:
2020: 2.713 millioner
2019: 2.742 millioner
Endring: -1,1%
Rangering blant alle Thon-sentre: 5
Amfi Ullevaal:
2020: 756 millioner
2019: 676 millioner
Endring: +11,8%
Rangering blant alle Thon-sentre: 24
(Kilde: Utvikling Brutto omsetning kjøpesentrene eid / forvaltet av Olav Thon Gruppen)
Alle overlevde
– Men vi har klart oss litt bedre, og kan notere oss for en liten omsetningsøkning. Og aller mest gledelig; alle våre leietakere er med oss inn i det nye året. Vi har ikke hatt noen konkurser i koronaåret 2020, sier Holte Lerbak.
På Storo har én av omkring 140 leietaker måttet gi seg, ifølge Aasgaard.
Store forskjeller
På begge sentra er det store forskjeller fra bransje til bransje. Noen har bokstavelig talt gjort stor butikk på pandemien, mens det for andre har vært veldig tungt.
– Mat og drikke har hatt et veldig godt år. Vinmonopolet hos oss har økt omsetningen med 45 prosent fra i fjor, sier Aasgaard.
– Hus og hjem, mange måtte innrede hjemmekontor mens andre har hatt tid til oppussing, og sport, mange har god tid til idrett og friluftsliv som krever utstyr, har også hatt et godt år, sier Holte Lerbak på Ullevål.
Noen sliter tung
– Men så er det andre som har slitt, sier Aasgaard.
– Det gjelder selvfølgelig serveringsbransjen, som i perioder har vært nedstengt eller måtte drive med redusert kapasitet, men også klær og sko. Med hjemmekontor har behovet for å fornye seg vært mindre enn vanlig. Det har nok også slått negativt ut hos frisører, hudpleiere og andre service- og tjenesteytere, sier Aasgaard.
Mindre julehandel
Den lille omsetningsnedgangen på Storo kunne vært unngått hvis julehandelen hadde vært på nivå med fjoråret. Men i desember, som selvfølgelig er en måned med stor handel, var omsetningen 3,8 prosent lavere enn i fjor.
– Mye av det skyldes nok økt netthandel, tror Aasgaard.
Og det reiser selvfølgelig et stort spørsmål: Hvordan blir verden etter pandemien?
– Ja, vi er veldig spente på om den får varig innvirkning på våre handlevaner, eller om vi faller tilbake i det gamle mønsteret når vi en gang kan legge bort munnbindene. 2021 blir et spennende år, vi håper det blir bedre enn det vi er ferdige med, sier Aasgaard.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!