Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Slik kan du bli enda bedre på (rulle) ski

Illustrasjonsbilde - Simen Hegstad Krüger fra Lyn ved tidligere anledning. Foto: ILLUSTRASJON/LYN SKI/NORDRE AKER BUDSTIKKE ARKIV

Med små sensonerer plassert på kroppen, avdekkes hva du eventuelt gjør feil under skigåingen - den såkalte timingen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2016 kl 08:44

SOGN: Norges Idrettshøyskole forteller om ny forskning og nye resultater - Nordre Aker Budstikke har fått tillatelse til å gjengi artikkelen i sin helhet:

Skøyteteknikkene i langrenn består av komplekse bevegelser som varierer mye fra utøver til utøver.

Ved hjelp av sensorer kan forskere måle hvor store bevegelsene er og på hvilke tidspunkt de skjer i forhold til hverandre. Dette kalles “timing” og er svært viktig i komplekse teknikker som i langrenn.

LES OGSÅ: Lenger du etter snø og ski - nå henter de deg og kjører deg til løypa

Bevegelsessensorer

– Ved hjelp av små, lette bevegelsessensorer som er strategisk plassert på skiløperens kropp og utstyr, kan vi måle små tekniske variasjoner underveis i en treningsøkt, sier stipendiat og forsker Håvard Myklebust ved Norges idrettshøgskole.

– Vi har vist at tekniske endringer som ellers er vanskelig å avdekke, påvirker prestasjonen.

LES OGSÅ: Maridalen er Norges største utendørs treningsarena - slik vil de gjøre det mer sikkert å ferdes der

Også ute

Han legger til at metoden er ekstra nyttig fordi den kan brukes ute i naturlige omgivelser, som snø, og kan dermed gi enda mer verdifulle data. I avhandlingen sin foreslår han også hvordan de kan utvikle metoden videre slik at trenere og utøvere kan ta den i bruk.

28 utøvere testet

Til sammen 28 utøvere bidro til innsamling av data og enkelte ble fulgt i et helt år. Målingene ble utført både på snø og på rulleski.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...