Nordre Aker Budstikke

Slik kan Sogn-tomta se ut om syv år

Perspektivillustrasjon av konsept 2 (gult viser skole med flerbrukshall, oransje sykehjem med barnehage, lilla næring, hvitt bad og grønt bolig). ILLUSTRASJON: EBY

Det er behov for, og plass til, skole, idrettshall, sykehjem, barnehage og nytt bad i Sognsveien 80, mener Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Det vil trolig koste over 1,5 milliarder kroner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2017 kl 10:07

ULLEVÅL/SOGN: Det kommer frem i Konseptvalgutredningen (KVU) Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) har laget på bestilling fra byrådsavdelingen for byutvikling.

I dag holder Blindern vgs. til i deler av det gamle Sogn-komplekset. Her er også Sogn bad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utredningen omfatter de kommunale eiendommene Sognsveien 80 og 90, samt et tilliggende areal som i dag brukes til parkering. I sin anbefaling foreslår EBY at dagens karakteristiske, og monumentale bygningsmasse rives.

Et grovt kostnadsoverslag viser at tiltakene EBY anbefaler vil kunne koste mellom 1,4 og 1,8 milliarder kroner. Anlegget kan stå ferdig allerede i 2022, men 2023-24 er nok mer realistisk, ifølge KVU-en.

Grovt antatt kostnadsvurdering av tiltakene EBY anbefaler i Sognsveien 80.

Midt i smørøyet

Utviklingen av Sognsveien 80, som tidligere huset Sogn videregående skole, har vært diskutert helt siden det ble klart at den videregående skolen skulle flytte (Sogn vgs. flyttet i 2013).

LES OGSÅ: Slik ble Sognsveien 80 presentert som mulighetenes tomt på et folkemøte i 2008

Det har vært nevnt boliger for studenter og eldre, Universitetet i Oslo og andre utdanningsinstitusjoner har snust på lokasjonen, og det har vært pekt ut som gunstig plassering for et nytt områdebad i Oslo vest, blant annet på grunn av at området har god kollektivdekning fra øst og vest. Byrådet har imidlertid ikke prioritert et slikt bad den kommende tiårsperioden.

Stort område

Tomten er på totalt 55,7 mål, og har i dag en bygningsmasse på omlag 62.000 kvadratmter. Halvparten av den eksisterende bygnignsmassen har siden 2014 og 2015 vært i bruk av Blindern videregående skole (som har leieavtale til 2025) og en avdeling fra Etterstad videregående skole (til 2019). I tillegg til at Sogn bad er lokalisert på tomten (Oslo Idrettslag Svømming har en driftsavtale frem til 2020).


Blindern videregående skole holder til i deler av bygnignsmassen. Skolens tilbud skal utvides. Det bør skje på samme område, mener EBY. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Med en utnyttelse på 250 prosent, antas det i KVU-en at tomten kan bebygges med ca. 137.000 kvadratmeter (BTA). I arbeidet med KVU-en har EBY kartlagt alle fremtidige kommunale arealbehov som kan antas å passe på tomten. Disse krever ifølge KVU-en ca. 50.000 kvadratmeter.

«Den resterende del vil kunne utnyttes i sambruk med den kommunale utbyggingen og/eller som en utnyttelse adskilt fra det tomteareal som brukes til kommunale formål,» heter det videre. Det vil også være plass til boliger og næring på tomten, slik illustrasjonen øverst i saken viser.

Kommunale behov

Følgende kommunale behov er avdekket i arbeidet med KVU-en:

  • Skole. Øke antall elevplasser på skolen med tre parallelle klasserekker på ungdomstrinnet og å videreføre kapasiteten til Blindern videregående skole i en 8-13-skole, samlokalisert med Den tyske skole og Den franske skole. Totalt utgjør det en skole på 1470 elevplasser, hvorav 870 er kommunale. (Les mer om skoleplanene her)
  • Fleridrettshall i tilknytning til skolen.
  • Sykehjem/omsorgsboliger. Heldøgnstilbud for eldre med 100 plasser.
  • Barnehage med 4-6 avdelinger.
  • Badetilbud i Oslo vest, opp mot størrelsen på et bydelsbad (25m x 12,5/21m)
  • Ny og utvidet kapasitet for Byarkivet.


På bakgrunn av disse behovene har Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) vurdert tre konsepter, der de konkluderer med at området er best egnet for skole med fleridrettshall, sykehjem, barnehage og bad. Det understrekes også at det vil være viktig å åpne bekkeløpet som går gjennom tomten, og legge til rette for lokale gang- og sykkelveier.

Sogn bad i Sognsveien 80. Det foreslås å bygge et nytt bad på tomta. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Verneverdig bebyggelse?

Neste fase vil innebære en endelig avklaring om størrelse, funksjon og vedtak om finansiering for de anbefalte tiltakene, ifølge EBY. Parallelt med dette kan plan- og reguleringsprosessen starte opp, skriver EBY i KVU-en.

Et hinder for utviklingen kan ifølge KVU-en være at Byantikvaren har gitt tilbakemelding om at eksisterende bygningsmasse kan ha kulturhistorisk verdi, og ønsker at hele eller deler av anlegget vurderes bevart ved utvikling av tomten. Dette selv om den samme antikvaren tidligere har uttalt at dagens bygningsmasse ikke har verneverdi.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...