Nordre Aker Budstikke

Fra disko-bursdag til voksende bedrift:

Slik lagde Mariken (21) sitt eget klesmerke

Mariken Lund (21) har opprettet sin egen bedrift. Foto: Nora Dingstad

– I klesbutikker finner du klær i størrelse small, medium og large, men selv om jeg er en medium, betyr ikke det at de klærne passer min kropp, sier Mariken S. Lund bak klesmerket ELSK the studio.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2021 kl 14:29

NYDALEN: På et halvt år har Mariken Lund (21) gjort koronahobbyen sin om til klesmerket ELSK the studio. For henne handler det ikke om pengene:

– Det viktigste er jo at jeg trives med det jeg gjør, og at det kan være noe positivt for samfunnet. Jeg vil gjerne bidra, både når det gjelder bærekraft, men også til å inspirere andre.

Sydde disko-antrekk på en time

Marikens sykarriere begynte for tre år siden da hun manglet et antrekk til en disko-bursdag.

– Én time før jeg skulle i bursdagen, var jeg i byen med en venninne og vi kom over en stoffbutikk. Jeg visste at mamma hadde en symaskin på loftet, fra 1995. Jeg tenkte at jeg bare måtte sy noe raskt. Jeg kjøpte et rosa paljettstoff på tilbud. Det ble noe enkelt, men det funket ganske bra, forteller Mariken.

Marikens sy-karriere begynte for tre år siden da hun skulle i disko-bursdag. Foto: Mariken Lund


Etter et par års pause tok hun igjen opp syingen, som en koronavennlig hobby.

– Nå i høst tok jeg syingen opp igjen, fordi jeg ville sy klær jeg hadde lyst på og som passet min kropp. Jeg ville også lære meg noe nytt, fordi det var korona, og sying er jo en koronavennlig hobby. Nyttårsforsettet for 2021 var å lære meg å sy, sier hun.

Mariken fikk gode tilbakemeldinger av venner og familie, samt gjennom sosiale medier, på det hun lagde. Hun byttet ut mors 25 år gamle symaskin med en nyere modell, og opprettet enkeltmannsforetaket og klesmerket ELSK the studio.

Her selger hun egensydde klær, og jobber med promotering gjennom sosiale medier. Noen av innleggene hennes på video-delingsplattformen TikTok har blitt sett nesten 230.000 ganger, ifølge Mariken.

@elskthestudio

##smallbusiness ##fyp ♬ original sound - badboygargar

Bærekraft i fokus

Bedriften skal ha fokus på bærekraft, være miljøvennlig og mangfoldig.

– Jeg har lagt merke til at det finnes mange gode bærekraftige løsninger i samfunnet, for eksempel «too good to go» når det kommer til matsvinn. Det finnes mange fine klesmerker som også har fokus på bærekraft. Jeg vil vise at man kan produsere fine klær som er bærekraftige også her i Norge. Det er viktig for meg at ingen mennesker eller dyr blir utnyttet i produksjon eller klesbedriftens prosesser.

ELSK the studios bærekraftstiltak

 • Bruker resirkulerbar emballasje og takkekort, ikke plastikk
 • Tilbyr henting på Majorstuen, evt. hjemlevering på sykkel eller til fots i nærområdet
 • Kvalitet over kvantitet
 • Produserer og syr selv i Oslo
 • Inkluderende når det gjelder mennesker, størrelser, etnisiteter, etc
 • Inspirerer andre til å ta bærekraftige valg
 • Inspirerer og jobber for å være et forbilde for bærekraftig livsstil

Klær som passer alle

Marikens design er tidløst, og det er viktig for henne at klærne kan brukes av alle, uavhengig av størrelse og kroppsfasong.


– I klesbutikker finner du klær i størrelse small, medium og large, men selv om jeg er medium, betyr ikke det at de klærne passer min kropp. Kanskje klesplagget er litt for stort i midjen, men trangt rundt lårene eller motsatt. Derfor lager jeg klesplagg med størrelser som skal passe mange ulike kroppsfasonger, og jobber for at klærne skal være justerbare, så man selv kan bestemme hvordan de skal sitte, forteller hun.

Videre forteller hun at ELSK the studio også tilbyr tilpassede størrelser. Designeren kan også røpe at det kommer en ny kolleksjon om ikke lenge. Disse plaggene vil i likhet med de allerede tilgjengelige klesplaggene bli oppkalt etter hennes egen familie og venner.

– Jeg fokuserer på kvalitet over kvantitet. Akkurat nå selger jeg et skjørt, Victoria skirt, og en tilhørende topp, Ida topp. I tillegg selger jeg en annen topp, Live topp, og noen scrunchies av restmaterialer. Det kommer også en ny sommerkolleksjon i slutten av juni, forteller hun.

Business-modell som funker

Mariken, som studerer business og administrasjon med tillegg i markedsføring og innovasjon, ved Pacific Lutheran University i Washington, hadde lenge hatt et mål om å starte opp egen bedrift, men tenkte at det var en komplisert prosess.


– Jeg har alltid hatt en stor drøm om å lage mitt eget klesmerke, og forstod at jeg måtte tenke annerledes og etablere en annen business-modell siden jeg ikke hadde mye kapital. Jeg fant ut at å starte enkelt med meg selv og en symaskin er en god business-modell som funker for ELSK the studio.

Nå når hun er så godt i gang kan hun ikke se for seg å slutte.

– Jeg syns det er veldig gøy og veldig givende, og man setter pris på hver eneste bestilling. Det er hyggelig å se at det har slått så godt an og at jeg får mange fornøyde kunder. Jeg ser frem til å fortsette å utvikle forretningsmodellen og klesmerket ved siden av studier, både fordi det er givende og bærekraftig. Jeg vurderer også å skaffe hjelp, enten fra en liten bærekraftig fabrikk i kanskje Portugal, der de fokuserer mye på bærekraftighet, eller en systue på Majorstuen. Jeg ser for meg at jeg fortsetter sånn som nå, men at jeg gradvis ekspanderer.

Mariken Lunds beste tips til deg som vil starte egen bedrift:

 • Gjør det enkelt
 • Det er lov å prøve å feile
 • Man lærer på veien
 • Ikke vær hard med deg selv
 • Hør podcaster, de er gode kunnskapskilder! Drivkraft, E-commerce success, framgångspodden, framgångsakademin og Shopify Masters er å anbefale.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...