Nordre Aker Budstikke

Ungdomsfylla:

Slik lurer 13-åringer foreldrene, og drikker seg «dritings»

Det er stort press allerede på ungdomsskolen om festing og alkohol, sier to mødre. Politiet mener det blir verre på videregående. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO/ARKIV

Gjemmer alkohol i hagen, stjeler fra foreldrene, og drikker midt på dagen. – Vi er dypt sjokkerte over det vi ser og hører om festing blant mindreårige, sier opprørte foreldre til to 14-åringer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2015 kl 14:37

OSLO: Halloween-helgen ble virkelig en skrekkhelg på mange måter. Ikke bare endte et ungdomsarrangement i Sørkedalen med politiaksjon og oppfordring til foreldre om å komme og hente fulle mindreårige.

I tillegg tvitret politiet også om ungdomsfester ute av kontroll, i privathus.

I VG har debatten rast denne uken: En far ber vestkantforeldre skjerpe seg, mens forfatter Alexia Bohwim slår tilbake om at det slett ikke er verre på vestkanten enn andre steder.

– Hjelper ikke med foreldre hjemme

Skjermdump fra saken på nrk.no fra 2. november.

Lenger ned i denne saken forteller leder ved ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, Anne Merete Ansok, at altfor mange unge har etablert et drikkemønster med fester hver helg.

For kort tid siden møtte Nordre Aker Budstikke mødrene til to fjortenåringer, som representerer både vest og øst i Oslo. De ønsker kun å fortelle anonymt, av hensyn til sine barn. Mødrene forteller hva de opplever, ser og hører som foreldre til to fjortenåringer, som lever som fjortenåringer flest.

De forteller om høyt drikkepress allerede fra 8. klasse.


– Tro det du leser og det er faktisk mye verre enn det. Vi er dypt sjokkerte over det vi ser og hører om festing blant mindreårige. I 8. klasse begynner det for alvor. Vi har flere ganger opplevd at barna våre har vært på hjemmefester, som i utgangspunktet skal være i kontrollerte former uten alkohol, men som ender i fyllekalas. Med foreldre hjemme i annen del av huset, sier mødrene.

Gjemmer alkohol ute

– Det er nemlig alltid alkohol med i bildet på fester for 13- og 14-åringer også. Selv om det ikke drikkes inne i huset, der foreldrene er tilstede, så har de for eksempel alkoholen gjemt ute i hagen, eller i nabolaget. Og går så inn og ut av festen for likevel å få drukket alkohol!

Tro det du leser og det er faktisk mye verre enn det

Mødrene har inntrykk av at alkoholen i stor grad stjeles hjemme.

– Det går mye «bobler» som de rapper hjemmefra. Ellers i rusbrus som de blant annet får eldre søsken til å kjøpe.


LES OGSÅ: Advarer mot «sprit-taxier» som selger dop til ungdom

– Heftig chatting

I tillegg merker de høyt stress hos barna, flere dager før helgen. 'Hvor er festen?' 'Hvor skjer det til helgen?'

– Vi merker og ser godt den heftige chattingen på sosiale medier om «hvor det skjer til helgen». Livredde for å gå glipp av noe som skjer i helgen, eller å bli holdt utestengt. Dette blir garantert ungene veldig stresset av.

De forteller også om finurlige måter å finne steder å feste på for mindreårige.

Går til tomme hus

– Det er bare å starte festen tidlig nok. Barn med skilte foreldre og tilgang til to boliger, kan for eksmpel være hos mor, dra hjem til far som er bortreist for helgen. Feste der frem til innetid hos mor. Eller hvis venninner skal overnatte hos hverandre, fordi den enes foreldre er bortreist. Da har det skjedd at de låser seg inn hjemme til venninnens tomme hus, har fest, og så rekker jentene likevel å være hjemme til innetid der de skal sove.


Men «fjortisfylla» skjer ikke bare på ettermiddag og tidlig kveld.

– Vi vet at på en skolefridag tidligere i høst, så drakk to 13-åringer seg dritings hjemme. De kastet opp og ble edru før foreldrene kom hjem fra jobb!

Mødrene forteller også om utfordringer for å få felles foreldrefront mot fjortisfylla.

LES OGSÅ: Elever ruser seg i skoletiden

Er ikke felles foreldrefront

– Mange foreldre er ikke lydhøre for å snakke om at deres mindreårige barn drikker og fester. Det er vanskelig å få til en felles front mot fjortisfylla. Mange foreldre er ikke interessert, eller tror det aller beste om barna sine. Eller så gir de vel rett og slett blaffen!

For barna skal jo få kose seg.

– Vi har jo hørt fra fjortisforeldre at det er viktig at barna får kose seg i helgen, «vi har jo også vært unge» – underforstått være sosiale på fest med alkohol, sier mødrene.

LES OGSÅ: Denne kvelden debuterer ungdom med rusmidler: Politiet sender ut advarsler til ungdomsskoleforeldre

Store grupperinger

De to understreker at det må være klinkende klart at det på ingen måte er greit og akseptabelt at 13- og 14-åringer fester og drikker i helgene.

– Greit nok at det sikkert også skjedde «i gamle dager», men nå virker det jo å være helt ute av kontroll. Og det er ikke bare noen få som «skeier ut», men store grupperinger av veldig unge som fester og drikker seg dritings i helgene. Alle slags unge. Også idrettsungdom.

Og bildene florerer på sosiale medier.

– Vi har jo sett bilder for eksempel på Instagram av veldig unge som poserer med alkohol, for det er tøft. Til og med unge som ikke er de som drikker og fester mest, passer på å posere med alkohol, fordi de ikke vil være utenfor. Hvordan få barna til å forstå at det ikke er kult å være dritings i helgene, det er for «loosere» og dem som ikke har annet å foreta seg i helgene.

Fyll overalt

Det må ikke bli 'normalt' at fjortiser drikker seg dritings i helgene, ikke er det lov heller.

– Voksne som unnlater å melde fra om mindreårige som drikker gjør ikke 'jobben' sin. Den ene nevnte VG-kommentaren omhandler 18-åringer. Men det er veldig stor forskjell på 18-åringer og 13- og 14-åringer. Den andre snakker om vestkantfylla og at det er så mye verre der? Fylla for fjortiser skjer overalt den! hevder mødrene.

De er glade for at politiet tvitrer om slike hendelser som den i Sørkedalen og ellers Halloweenhelgen.

– Det virker tror vi, når politiet oppfordrer foreldre til å komme og hente ungene sine, sier mødrene.

Nordre Aker Budstikke har også nylig omtalt den nye facebooksiden til Ungdomsavsnittet til Majorstuen politistasjon, og som politiet oppfordrer både foreldre og unge til å følge.

Vår erfaring er dessverre at skoleball på 10. trinn og for eksempel Halloweenfester med ungdomsskoleelever, ikke er alkoholfrie, selv om arrangementet er tenkt å være det

Politiet: – Altfor mange med etablert drikkemønster

Leder ved ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, Anne Merete Ansok, kommenterer at det er altfor mange unge som har etablert drikkemønster med fester hver helg, og som gjør at de som begynner å drikke alkohol, raskt møter press og forventninger om at alkohol er vanlig.

– Noen starter i 8. klasse, men vårt inntrykk er at det er mer vanlig med fest og russtart i 9. og 10. klasse. For politiet er det viktig å skape gode holdninger, som bidrar til at alkoholdebuten utsettes så lenge så mulig. Vi er tydelige på at alkohol absolutt ikke hører hjemme blant ungdomsskoleelever, sier Ansok, og legger til:

– Men vår erfaring er dessverre at skoleball på 10. trinn, siste skoledag på 10. trinn og for eksempel Halloweenfester med ungdomsskoleelever, ikke er alkoholfrie, selv om arrangementet er tenkt å være det, og foresatte eller andre er til stede.

Hun presiserer at det ikke er sånn at alle ungdommer drikker alkohol. Det er mange flere som ikke drikker enn de som drikker, blant ungdomsskoleelevene.

– De aller fleste drikker ikke

Andel ungdom som svarer at de har vært «tydelig beruset» det siste året, fordelt på bydel og skoletrinn. Fra Nova-undersøkelsen «Ung i Oslo 2015».

I den omfattende NOVA-undersøkelsen Ung i Oslo 2015 svarer 40 prosent av alle unge på ungdomsskole og videregående i Nordre Aker at de har vært «tydelig beruset» det siste året. Tilsvarende tall for de vestlige bydelene Vestre Aker, Ullern og Frogner ligger mellom 41 og 46 prosent. Totalen for Oslo er 26 prosent, og litt høyere for jenter enn gutter.

Brutt ned på skolenivå svarer imidlertid bare 12 prosent av ungdomsskoleelevene at de har vært tydelig beruset, mot 70 prosent av videregåendeelevene. Mens resultatene for videregående i nabobydelene kun ligger et par prosentpoeng over Nordre Aker, svarer langt flere av ungodomsskoleelevene i Vestre Aker, Ullern og Frogner – henholdsvis 20, 21 og 23 prosent – at de har vært beruset.

– Dette er viktig for foreldre å merke seg, når barna argumenterer at dette er vanlig, og at alle gjør det. For selv om det forekommer, og man ikke mener å bagatellisere skadevirkningene, er det de aller fleste som ikke drikker alkohol på disse alderstrinnene, sier Ansok.

Ansok ber likevel foreldre være forberedt på at det kan skje, og ta tak i de tilfellene som oppdages.

– Da unngår man at foreldre ikke får med seg at noen lurer seg til å drikke, og blir stående som ansvarlig arrangør av en fest hvor det drikkes alkohol på dette aldersnivået. Det å gjemme alkohol ute, er noe politiet er kjent med, særlig på juleball og andre fester på offentlig sted. De fleste skoler har gode rutiner for å følge opp, der foreldrevakter er ute blant elevene, og følger med hva de gjør, sier Ansok.

LES OGSÅ: Petter: – Mange utrolig naive foreldre der ute. Lettere å få tak i hasj, enn alkohol

Gode foreldreavtaler og tett oppfølging

– Gode foreldreavtaler, og tett oppfølging, avverger dette på en god måte. Et godt råd er å si tydelig fra til andre foreldre hva man ønsker å få vite, om ens eget barn ruser seg. Mange kvier seg for å si fra når man hører snakk om at 'den og den' drikker, men alle foreldre ønsker selv å bli oppringt om andre voksne eller politiet påtreffer sitt barn beruset, ifølge Ansok.

Et godt råd her er å tenke på andres ungdommer. Selv om ens eget barn ikke tar alkohol hjemme, kan det være fristende for andre som er på besøk å forsyne seg.

– Begrens tilgangen til alkohol når du har egne eller andres ungdommer i hus, det er en fin regel. Og vær tydelig på at du ikke serverer andres barn alkohol. Mange opplever at foreldre tillater eller i noen tilfeller skjenker alkohol til egne og andres barn. Som foreldre må man stille krav til andre. Man skal føler seg trygg at ens eget barn ikke skjenkes av andre vokse når de er på besøk hos venner, understreker Ansok.

Politiets erfaring er også at det kan være et problem å skape gode foreldrenettverk og felles retningslinjer på ungdomsskolen. Mange har byttet skole, og de gode foreldregruppene fra barneskolen er oppløst.

Mange opplever at foreldre tillater eller i noen tilfeller skjenker alkohol til egne og andres barn

Blir ungdom over natten

– Mange opplever at disse skoleårene går raskt, og at barna blir ungdommer nærmest over natten. Da er det lett å komme bakpå og være uforberedt på de utfordringene som kommer. Vårt inntrykk er at de fleste foreldre tror godt om egne barn, med rette. De fleste ungdommer har gode vaner og gode holdninger og klarer seg bra. Men det er alltid noen som skiller seg ut.

Når det gjelder festing, og det som har vært tema i det siste, er det ifølge avsnittsleder Ansok i politiet gjerne alle typer ungdommer som starter tidlig med rus, ikke bare de med utfordringer på mange områder. Men de er gjerne mer utsatt når rus også blir et tema.
Ansok understreker videre at det er viktig å skille mellom grensesetting blant de yngste og de eldste ungdommene.

LES OGSÅ: Ungdom blir snillere, men flere sliter psykisk

Lite nyansert debatt

– Debatten som har rast i det siste har dessverre vært for lite nyansert når det gjelder alder og modenhet. Det er en grunn til at det er 18- og 20-årsgrense for kjøp av alkohol, og vår erfaring er at skadevirkningene og konsekvensene er større jo yngre man er, sier Ansok.

Vårt inntrykk er også at de fleste foreldre ikke gir blaffen, men bryr seg og er bekymret når de oppdager at deres barn fester i så ung alder

Hun mener at de som opplever at ungdomsskoletiden preges av fest og fyll, dessverre vil møte store utfordringer når de går over til videregående skole: Når barna som nybakte voksne skal feire russetiden.

– Klarer man å holde igjen og begrense alkoholdebuten, er man et godt stykke på riktig vei. Det kan være noen grupper som utpeker seg, men de aller fleste drikker ikke som 13-åringer. Det er et viktig budskap til de som faktisk utøver og utsettes for press i disse grupperingene.

LES OGSÅ: Nordberg-ungdom krever beklagelse fra far etter kritikk av festkultur i vest

Gjelder hele byen

Ansok tror mødrene Nordre Aker Budstikke har snakket med har har rett i at dette er utfordringer som rammer alle deler av byen, selv om statistikken sier at det drikkes i gjennomsnitt mer på vestkanten.

– Vårt inntrykk er også at de fleste foreldre ikke gir blaffen, men bryr seg og er bekymret når de oppdager at deres barn fester i så ung alder. Men mange er rådville i hvordan de skal håndtere det. Der kan vi i politiet gi råd og tilby bekymringssamtaler og foreldreveiledning, og bidra til å informere om hvordan tilstanden er i deres lokalmiljø.

For foreldrenen har en viktig jobb, sier Ansok.

– Foreldrene er til syvende og sist de beste forebyggerne, som sitter med nøkkelen til hvordan man begrenser alkoholinntaket til sin ungdom. Det krever bare litt kunnskap, litt felles foreldreinnsats og samarbeid med skole, bydel, og politi. Da kommer man veldig langt, sier hun.

– Mange foreldre tar ansvar

– I debatten som har vært har mange enkeltstemmer vært ute og kritisert foreldrene, noen ganger med rette, andre ganger for generelt, sier Ansok.

Politiet opplever riktignok at mange foreldre tar ansvar.

– Vi ønsker å heie på disse, slik at de lykkes i å stå i mot de utfordringene som fest og rus gir. Uten foreldrene med på laget lykkes heller ikke politiet. Da stiller de også opp og henter ungdommer som har havnet på feil sted, og en fest utarter seg til fyll og bråk, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...