Nordre Aker Budstikke

Summer på mange millioner:

Slik mener politiet koronabedrageriet gikk utover tilfeldige personer

35-åringens handlinger skal ha medført at folk mistet bostøtten sin på grunn av uriktige innberetninger, ifølge politiet. Foto: Christian Fredrik Borg (Illustrasjonsfoto)

Rundt 300 personer ble meldt inn som ansatte i mannens selskaper. Det har ført til store problemer for dem, sier politiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Tirsdag ble det kjent at en 35 år gammel mann er tiltalt for omfattende bedrageri av mange millioner kroner. Mannen, som er bosatt i Nordre Aker, må i august møte i retten.

Ifølge politiet har 35-åringen, som for tiden er varetektsfengslet, utnyttet ordningen for lønnskompensasjon til NAV under koronapandemien.

– Dette er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå. Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse av stønadsordninger som skal hjelpe de som er blitt direkte rammet av pandemien, skrev Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag formiddag.

Saken mot mannen ble avdekket i juli i fjor. Oslo politidistrikts seksjon for finans- og spesiallovgivning har siden etterforsket den i samarbeid med NAV og Skatteetaten.

Meldte inn ansatte som ikke jobbet

Politiadvokat Helge Vigerust sier til Nordre Aker Budstikke at Skatteetaten fattet mistenkte etter at de oppdaget selskaper som registrerte opp mot 40 ansatte som ikke tidligere var ansatt.

– De blir umiddelbart permittert og så går det søknader om dagpenger. De reagerte på at dette er personer som meldes inn med arbeidsforhold noen måneder før, men ingen av dem har jobbet i firmaet, forklarer han.

Vigerust sier at det ikke var registrert lønnsutbetalinger eller forskuddstrekk til de nyoppførte ansatte. De ble permittert umiddelbart.

– Skatteetaten så videre på hvor pengene ble betalt ut. Man så at pengene ikke gikk til selskapet. De ble spredd ut til forskjellige konti, tatt ut kontant, overført til utlandet eller brukt til kjøp av kryptovaluta.


Mannen utnyttet kompensasjonsordningene til NAV under pandemien, ifølge politiet. Foto: Berit Roald / NTB

Nytt forhold etter løslatelse

I juli i fjor ble utbetalingene til selskapene stanset.

– Han ble fengslet første gang juli i fjor i en av sakene og løslatt i september, klargjør politiadvokaten.

Politiet etterforsket saken videre. Samtidig ble den utvidet fra å gjelde ett til elleve selskaper. I februar ble mannen fengslet på nytt.

– Har han begått straffbare handlinger fra september til februar?


– Ja, det er et NAV-bedrageri for ham personlig. Vi mener det er en uriktig søknad, svarer Vigerust.

Politiet har beslaglagt totalt rundt en million kroner i saken. Rundt 200.000 av disse ble funnet på mannens bopel i Nordre Aker.

– Utnyttet stjålne identiteter

– Ifølge tiltalen er ordningen utnyttet ved at over 300 stjålne identiteter er registrert som arbeidstakere i totalt elleve selskaper. Disse fiktive arbeidstakerne er meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon, opplyste politiet tirsdag.

På grunnlag av de uriktige opplysningene i søknadene har NAV utbetalt til sammen rundt ti millioner kroner.

– Veldig mange av dem har fått problemer som følge av innberetninger. Vi har vært borti saker hvor folk har mistet bostøtte fordi de plutselig står som arbeidstaker. Vi har hatt et samarbeid med NAV og Skatteetaten om å få reversert disse innberetningene, sier politiadvokat Vigerust til Nordre Aker Budstikke.


Så vidt han vet, har NAV og Skatteetaten rettet og korrigert uriktige innberetninger.

– Ser politiet fellestrekk ved de 300 personene?

– Nei, for oss ser det veldig tilfeldig. De har et navn som de har i en eller annen sammenheng. Så har man samlet og brukt dette. Vi har sett at noen navn har vært kredittsjekket, og det mistenker vi er for at man skulle verifisere at navn og person er riktig.

Etterforsker flere saker

35-åringen nekter ifølge politiet straffskyld.

– Han har vært i langt avhør over flere dager og forklart seg godt om bakgrunnen for sak. Han har erkjent ett forhold, men nektet å svare på spørsmål om detaljer. Det foreligger ingen tilståelse for noen av forholdene, utdyper politiadvokaten.

Oslo politidistrikt og Økokrim etterforsker flere liknende saker som gjelder koronabedragerier.

– Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet, meddelte de i en pressemelding tirsdag.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...