Nordre Aker Budstikke

Slik reagerer lokalmiljøet på parkforslaget i Nydalen

Torger Kjeldstad i aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen, under en markering med støttespillere og politikere i september i år. Foto: Christian Fredrik Borg

En park som er 32 prosent mindre enn Birkelunden er ikke godt nok, mener aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen. Lokalpolitikerne understreker at siste ord ikke er sagt, og Venstre i bystyret vil nå vekke liv i sitt private parkforslag fra 2019.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2021 kl 12:55

NYDALEN: Mandag ble det klart at styringsgruppen, bestående av representanter fra Plan- og bygningsetaten (PBE), Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), Bymiljøetaten (BYM), Avantor og OBOS har kommet frem til en felles anbefaling for utformingen av en park i Nydalen.

Bakgrunnen var at byrådet i fjor leverte en bestilling til PBE og EBY om et planalternativ som kan gi en så stor park som mulig i Nydalen.

Gruppen har vurdert en rekke ulike alternativer for park, både med hensyn til plassering, størrelse og form. Resultatet er en L-formet park som går over både Avantors tomt i Sandakerveien 113-119 og OBOS' tomt i Sandakerveien 121, og som er på 11,5 mål, pluss en tilliggende barnehage med uteområde på 2 mål. I tillegg anbefales det en aktivitetspark i den delen av trykkeriet som ligger nærmest parken.

– Mange ønsker en park for alle i Nydalen, som er stor, grønn og med naturpreget vegetasjon og med kupert terreng og vannspeil. Ønsket er en grønn lunge med plass til fysisk aktivitet, ro og kultur, i tråd med tilbakemeldingene i medvirkningsprosessen om ny park i Nydalen, skrev Plan- og bygningsetaten i pressemeldingen mandag ettermiddag.

Styringsgruppen anbefaler:

  • At det foreslåtte parkarealet på 11,5 daa svarer ut bestillingen til PBE fra byrådsavdeling for byutvikling. Tilgrensede parkarealet er det foreslått et uteareal for barnehage, som er på 2 daa, noe som gir et nytt byrom på totalt 13,5 daa.
  • At to alternativer til sykkeltilrettelegging legges ut til offentlig ettersyn. Ett alternativ er sykkelløsning i Gunnar Schjelderups vei og det andre alternativet er en sykkelforbindelse fra Heiloveien, som underordner seg parken og inngår i parkarealet.
  • At plangrepet er godt fordi den foreslåtte parken kobler sammen omkringliggende nettverk av grønnstruktur og forbindelser for gående og syklene.
  • At forslagsstillerne og kommunen jobber videre med utformingen av innholdet i parken basert på beboernes behov og ønsker, som er identifisert gjennom medvirkningsprosessen, og de avklarte kommunale behovene.
  • At det er et godt grep at bebyggelsen rammer inn parken. I videre prosess må det jobbes med variasjon i høyder, materialbruk og farger som er med på å bryte opp bebyggelsen.
  • At det sikres noe utadrettede virksomheter, aktivitetstilbud og barnehage i bebyggelsen mot parken.
  • At det jobbes videre med hvordan den foreslåtte bebyggelsen møter parken og overgangen og kantsonene, og sikre disse kvalitetene i planforslagene.
  • At begge planforslagene sendes ut på offentlig ettersyn og til politisk behandling samtidig.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Bydelsutvalget

Bydelsutvalgene både i Nordre Aker og Sagene har tverrpolitisk gått inn for en park på minimum 15 mål i Nydalen. Bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen er derfor klar på at det som ble presentert mandag ikke er godt nok.

BU-leder bente M. Larsen (Ap) og MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG). Foto: Privat

– I bydelsutvalget Nordre Aker er det tverrpolitisk enighet om en park i Nydalen på minst 15 mål. Forslaget om en L-formet park med 11,5 mål er ikke godt nok for en stadig voksende befolkning i Nydalen, sier Larsen til Nordre Aker Budstikke.

– Beboerne i Nydalen trenger et stort grøntområde for rekreasjon, lek og fysisk aktivitet. Det handler om god livskvalitet og helse i et ellers fortettet område av bydelen vår, legger hun til.

Leder av miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i bydelen, Julie Myhre Barkenæs (MDG), lover at siste ord ikke er sagt i denne saken.


– Vi vil fortsetter å jobbe for 15 mål rektangulær park og for at parken som skal bygges skal planlegges godt med de kvaliteter beboerne og området trenger. Når forslaget legges ut til offentlig ettersyn får vi igjen muligheten til å påvirke, sier hun.

Aksjonsgruppa

Torger Kjeldstad, talsperson for Aksjonsgruppen ja til stor park i Nydalen, peker på at man har kommet et stykke på vei i retning park, fra slik utgangspunktet fra grunneierne så ut i 2017. Forslaget er imidlertid langt fra godt nok til å dekke behovet for en fremtidig Nydalen-/Storo-befolkning på 10.000 innbyggere, mener han.

Aksjonsgruppas Peter Erik Kolstad (t.v.) og Torger Kjeldstad, med Heidi og Malene, og BU-leder Bente M. Larsen i midten. Bak er skolekoret fra Fernanda Nissen skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Parken Birkelunden på Grünerløkka er på 17 mål. Det er en liten park, en av Oslos små parker, der den ligger mellom Sofienbergparken, Olaf Ryes plass og Akerselva. Det kameratene fra PBE, Avantor og OBOS nå foreslår er en park som er 32 prosent mindre enn det. For 10.000 mennesker, sier Kjeldstad, og fortsetter:

– I tillegg blir den redusert av sykkelvei, barnehage og tilkomst for utrykning. I Nydalen finnes det ingen andre grøntområder til å avlaste, der den ligger inneklemt fra marka i nord av Ring 3, og befolkningen må søke ned mot Sagene for å finne grøntarealer. Sagene er en folkerik bydel, og har minst parkareal per innbygger i Oslo. Det er fullt der.


Han sier Aksjonsgruppas oppfordring til byrådet og bystyret når de skal behandle saken, er å pålegge PBE og EBY å utrede alternative finansieringsmodeller for en stor park i Nydalen.

– Gjennom aktiv påvirkning fra bydelesutvalget, både i Sagene bydel og i Nordre Aker bydel, samt fra Aksjonsgruppen Ja til stor park i Nydalen, er vi kommet et stykke på vei, men vi er på ingen måte i mål. Forslaget er ikke godt nok, og er kun det byggherrene Avantor og OBOS kan avse uten at det koster hverken dem eller kommunen noe. Nå er vi kommet til et nytt utgangspunkt som kan benyttes som basis for videre forhandling mot etablering av en Stor park i Nydalen, sier Kjeldstad.

Sandakerveien 113-119, med trykkeriet i nummer 121 til venstre i bildet. Det er på disse tomtene byrådet har bestilt et planforslag med stor park. Nå svarer etatene og grunneierne med en park på 11,5 mål, samt uteområde til en barnehage på 2. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Venstre

Venstre leverte i 2019 et privat forslag om at det skulle etableres en park på omtrent 15 mål, den skulle realiseres gjennom reguleringsplanene for de to tomtene i Sandakerveien, og det skulle stilles rekkefølgekrav, slik at parken ble etablert før bygging kunne starte. Bystyret valgte å utsette både denne og et liknende innbyggerinitiativ inntil det endelige planforslaget for Sandakerveien 113-119 kom opp. Bystyrerepresentant Haakon Riekeles (V) synes ikke anbefalingen fra etatene og utbyggerne holder mål.


– Parken som foreslås er fortsatt for liten og for oppstykket. 13,5 dekar holder ikke for å dekke det store behovet i Nydalen. Nydalen fortjener mer, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Venstre-politiker Haakon Riekeles. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi mener relativt små grep kan gi en mye bedre løsning. Hvis man på Sandakerveien 113-119 enten kun bygger langs Gunnar Schjelderup vei, eller fjerner nederste del av bygningsrekkene som går ned mot parken, så frigjør det betydelig arealer til park, påpeker han.

Riekeles mener det ikke kan være utbyggeres krav til lønnsomhet som bestemmer hvor stor parken blir. Med mange andre planlagte utbygginger i nærområdet, som vil nyte godt av denne parken, må man kunne få finansiering for en større park enn dette. Likevel er det som har kommer frem ikke bare negativt, mener han.

– Det er også en del som er bra med forslaget. Det gjelder blant annet en innvendige aktivtetspark i delen av trykkerihallen som vender ut mot parken, og at man legger opp til utadrettede virksomheter, aktivitetstilbud og barnehage i bebyggelsen mot parken. Men det betyr ikke at vi skal la bebyggelsen spise så mye av den potensielle parken, sier Riekeles.

Venstres vil nå be om at partiets forslag om stor park fra 2019, og som har ligget i byutviklingsutvalget i flere år i påvente av avklaringer, nå skal behandles.

– Det er viktig at bystyret kan gi føringer for hva som skal utredes og fremmes til offentlig ettersyn i en så viktig sak. Hvis bare dette alternativet er på høring blir vi fort stilt sjakk matt, sier han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...