Nordre Aker Budstikke

Slik skal barnehagekapasiteten i bydelen tas ned

Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bydel Nordre Aker skal avvikle kapasitet tilsvarende fire avdelinger i ulike barnehager fra høsten. Administrasjonen sier det skal skje uten av noen må bytte barnehage.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2021 kl 08:14

NORDRE AKER: I sitt siste møte i 2020 vedtok bydelsutvalget å legge ned fire avdelinger i ulike barnehager i Nordre Aker. Bakgrunnen var et pålegg fra byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap fordi bydelen har overkapasitet. Totaltsett har Oslo kommune full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt i bydelene.

Bydelsdirektøren foreslo å legge ned Gulldalen barnehage på Kjelsås, men det skapte sterke reaksjoner. Lokalpolitikerne stanset forslaget, og ba om en grundigere utredning. Det viste deg at ytterligere fem barnehager kvalifiserte til nedleggelse, og 17. desember skulle bydelsutvalget velge hvilken som skulle avvikles.

Det ønsket ikke lokalpolitikerne, som igjen ba bydelsdirektøren utrede nedeleggelse av enkeltavdelinger, inntil fire, i ulike barnehager.

For Bydel Nordre Akers del ville avviklingen av én barnehage gi enn budsjettmessig innsparing på 600.000 kroner i 2021, mens avvikling av enkeltavdelinger ikke hadde noen økonomisk gevinst. Bydelsutvalget (BU) vedtok derfor å omdisponere 610.000 kroner da de vedtok bydelens 2021-budsjett i desember.

Les mer om vedtaket her:

Les også:

Skapte reaksjoner

Selv om gleden var stor i Gulldalen barnehage, skapte vedtaket reaksjoner andre steder i bydelen. Foreldreutvalget i Korsvolltoppen barnehage sendte en klage på bydelsutvalgets vedtak, like før jul. De mente at det nå skaper usikkerhet i flere barnehager, og vil påvirke langt flere barn, ansatte og foreldre, enn om bare én barnehage legges ned.

De stilte også spørsmål ved om vedtaket egentlig er et svar på bestillingen fra byrådsavdelingen, all den tid det ikke ikke gir en innsparing for bydelen, men likevel gir et dårligere barnehagetilbud i Nordre Aker. De var også kritiske til saksgangen, som de oppfattet som tilfeldig.

Klagen kan du lese her:

Fjerner 72 plasser

Avdelingsdirektør i Oppvekst- og familieavdelingen, Trine Køhncke Urholt, sa til Nordre Aker Budstikke før jul at det er lov for bydelsutvalget å fatte vedtak om omdisponering av økonomiske midler innenfor den tildelte rammen, og at arbeidet med hvordan avviklingen skal finne sted ville starte like over nyttår.


Nå foreligger bydelens svar på klagen. Når Nordre Aker Budstikke spør om status i saken, henvises vi til svaret.

Oppdraget bydelen har fått fra byrådsavdelingen er avvikling av 72 ekvivalenter (storebarns-plasser), tilsvarende fire avdelinger.

– Oppdraget fra byrådsavdelingen tar utgangspunkt i premisset om at antallet barnehageplasser i Nordre Aker skal reduseres slik at ressurser kan benyttes i andre bydeler, men la ingen føringer om økonomisk effekt lokalt, skriver avdelingsdirektør Urholt og bydelsdirektør Øyvind Henriksen i brevet.

Slik skal det gjøres

– På bakgrunn av vedtak fattet i Bydelsutvalget 17.12, arbeider bydelsadministrasjonen nå med å finne en fremgangsmåte for å avvikle kapasitet tilsvarende 72 ekvivalenter i ulike barnehager.

Det arbeides utfra føringen om at reduksjon av plasser skal gjøres i områder der det også etter avvikling vil være god kapasitet, skriver de videre.


Løsningen bydelsadministrasjonen arbeider med er å fastsettes et redusert antall ledige plasser ved oppstarten av årets hovedopptak.

– Denne løsningen vil sikre at ingen barn med plass pr. i dag vil måtte bytte barnehage som følge av reduksjonen, skriver bydelslederne.

Hvilke barnehager dette vil gjelde, tar utgangspunkt i historisk søkermasse, samt en vurdering av den samlede kapasiteten i området etter avvikling.

Hvilke barnehager som er aktuelle, vil være klart i løpet av februar, og innen søknadsfristen for hovedopptaket som er 1. mars.

Vil bli informert

Urholt og Henriksen skriver i brevet at samarbeidsutvalgene i de barnehagene som får et redusert antall plasser, og dermed tilsvarende redusert bemanning, vil bli orientert om dette så snart en plan foreligger.


Når det gjelder reduksjonen av ansatteressurser i barnehagene som får lavere kapasitet fra høsten av, skriver de at det skal gjøres så skånsomt som mulig.

– Så langt det er mulig benyttes naturlig avgang, eventuelt tilbud om ny jobb i en annen kommunal barnehage. Arbeidet vil gjøres i henhold til avtaleverk i Oslo kommune, står det i brevet.

Videre er alle områdestyrere i bydelen gjort kjent med prosessen og vedtaket i bydelsutvalget 17. desember. Disse opplyser til bydelsadministrasjonen at samarbeidsutvalgene i barnehagene skal ha blitt informert om saken, og den planlagte behandlingen.

Ikke lovstridig

Som svar på kritikken i brevet fra Korsvolltoppen skriver bydelsadministrasjonen:

– Bydelsutvalgets vedtak i sak om reduksjon av kapasitet barnehageplasser er etter bydelsdirektørens vurdering i tråd med gjeldene lov, forskrift og reglement for bydelene. Bydelsdirektøren kan ikke se at det foreligger saksbehandlingsfeil i denne saken (herunder saksfremlegg og stemmeavgivning), heller ikke grunnlag for bydelsdirektøren å anke vedtaket inn for bystyret.

Nordre Aker Budstikke spurte i desember om bydelsadministrasjonen hadde mottatt flere klager eller henvendelser etter vedtaket i BU. Urholt svarte da at hun ikke var kjent med det.

På spørsmål om det har kommet henvendelser i ettertid, svarer hun:

– Enkelte foreldre har henvendt seg med spørsmål muntlig, til noen av barnehagene og til bydelsadministrasjonen. Barnehagekontoret sendte derfor ut en felles informasjon til alle foresatte i kommunale barnehager i starten av januar om at ingen skal måtte bytte barnehage på grunn av reduksjonen i kapasitet høsten 2021. Det blir som sagt bare frigjort færre ledige plasser i hovedopptaket.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...