Slik skal barnehagekapasiteten i bydelen tas ned
Bydel Nordre Aker skal avvikle kapasitet tilsvarende fire avdelinger i ulike barnehager fra høsten. Administrasjonen sier det skal skje uten av noen må bytte barnehage.
Publisert: 19.01.2021 kl 11:14
Sist oppdatert: 21.01.2021 kl 08:14
NORDRE AKER: I sitt siste møte i 2020 vedtok bydelsutvalget å legge ned fire avdelinger i ulike barnehager i Nordre Aker. Bakgrunnen var et pålegg fra byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap fordi bydelen har overkapasitet. Totaltsett har Oslo kommune full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt i bydelene.
Bydelsdirektøren foreslo å legge ned Gulldalen barnehage på Kjelsås, men det skapte sterke reaksjoner. Lokalpolitikerne stanset forslaget, og ba om en grundigere utredning. Det viste deg at ytterligere fem barnehager kvalifiserte til nedleggelse, og 17. desember skulle bydelsutvalget velge hvilken som skulle avvikles.
Det ønsket ikke lokalpolitikerne, som igjen ba bydelsdirektøren utrede nedeleggelse av enkeltavdelinger, inntil fire, i ulike barnehager.
For Bydel Nordre Akers del ville avviklingen av én barnehage gi enn budsjettmessig innsparing på 600.000 kroner i 2021, mens avvikling av enkeltavdelinger ikke hadde noen økonomisk gevinst. Bydelsutvalget (BU) vedtok derfor å omdisponere 610.000 kroner da de vedtok bydelens 2021-budsjett i desember.
Les mer om vedtaket her:
Les også:
Skapte reaksjoner
Selv om gleden var stor i Gulldalen barnehage, skapte vedtaket reaksjoner andre steder i bydelen. Foreldreutvalget i Korsvolltoppen barnehage sendte en klage på bydelsutvalgets vedtak, like før jul. De mente at det nå skaper usikkerhet i flere barnehager, og vil påvirke langt flere barn, ansatte og foreldre, enn om bare én barnehage legges ned.
De stilte også spørsmål ved om vedtaket egentlig er et svar på bestillingen fra byrådsavdelingen, all den tid det ikke ikke gir en innsparing for bydelen, men likevel gir et dårligere barnehagetilbud i Nordre Aker. De var også kritiske til saksgangen, som de oppfattet som tilfeldig.
Klagen kan du lese her:
Fjerner 72 plasser
Avdelingsdirektør i Oppvekst- og familieavdelingen, Trine Køhncke Urholt, sa til Nordre Aker Budstikke før jul at det er lov for bydelsutvalget å fatte vedtak om omdisponering av økonomiske midler innenfor den tildelte rammen, og at arbeidet med hvordan avviklingen skal finne sted ville starte like over nyttår.
Nå foreligger bydelens svar på klagen. Når Nordre Aker Budstikke spør om status i saken, henvises vi til svaret.
Oppdraget bydelen har fått fra byrådsavdelingen er avvikling av 72 ekvivalenter (storebarns-plasser), tilsvarende fire avdelinger.
– Oppdraget fra byrådsavdelingen tar utgangspunkt i premisset om at antallet barnehageplasser i Nordre Aker skal reduseres slik at ressurser kan benyttes i andre bydeler, men la ingen føringer om økonomisk effekt lokalt, skriver avdelingsdirektør Urholt og bydelsdirektør Øyvind Henriksen i brevet.
Slik skal det gjøres
– På bakgrunn av vedtak fattet i Bydelsutvalget 17.12, arbeider bydelsadministrasjonen nå med å finne en fremgangsmåte for å avvikle kapasitet tilsvarende 72 ekvivalenter i ulike barnehager.
Det arbeides utfra føringen om at reduksjon av plasser skal gjøres i områder der det også etter avvikling vil være god kapasitet, skriver de videre.
Løsningen bydelsadministrasjonen arbeider med er å fastsettes et redusert antall ledige plasser ved oppstarten av årets hovedopptak.
– Denne løsningen vil sikre at ingen barn med plass pr. i dag vil måtte bytte barnehage som følge av reduksjonen, skriver bydelslederne.
Hvilke barnehager dette vil gjelde, tar utgangspunkt i historisk søkermasse, samt en vurdering av den samlede kapasiteten i området etter avvikling.
Hvilke barnehager som er aktuelle, vil være klart i løpet av februar, og innen søknadsfristen for hovedopptaket som er 1. mars.
Vil bli informert
Urholt og Henriksen skriver i brevet at samarbeidsutvalgene i de barnehagene som får et redusert antall plasser, og dermed tilsvarende redusert bemanning, vil bli orientert om dette så snart en plan foreligger.
Når det gjelder reduksjonen av ansatteressurser i barnehagene som får lavere kapasitet fra høsten av, skriver de at det skal gjøres så skånsomt som mulig.
– Så langt det er mulig benyttes naturlig avgang, eventuelt tilbud om ny jobb i en annen kommunal barnehage. Arbeidet vil gjøres i henhold til avtaleverk i Oslo kommune, står det i brevet.
Videre er alle områdestyrere i bydelen gjort kjent med prosessen og vedtaket i bydelsutvalget 17. desember. Disse opplyser til bydelsadministrasjonen at samarbeidsutvalgene i barnehagene skal ha blitt informert om saken, og den planlagte behandlingen.
Ikke lovstridig
Som svar på kritikken i brevet fra Korsvolltoppen skriver bydelsadministrasjonen:
– Bydelsutvalgets vedtak i sak om reduksjon av kapasitet barnehageplasser er etter bydelsdirektørens vurdering i tråd med gjeldene lov, forskrift og reglement for bydelene. Bydelsdirektøren kan ikke se at det foreligger saksbehandlingsfeil i denne saken (herunder saksfremlegg og stemmeavgivning), heller ikke grunnlag for bydelsdirektøren å anke vedtaket inn for bystyret.
Nordre Aker Budstikke spurte i desember om bydelsadministrasjonen hadde mottatt flere klager eller henvendelser etter vedtaket i BU. Urholt svarte da at hun ikke var kjent med det.
På spørsmål om det har kommet henvendelser i ettertid, svarer hun:
– Enkelte foreldre har henvendt seg med spørsmål muntlig, til noen av barnehagene og til bydelsadministrasjonen. Barnehagekontoret sendte derfor ut en felles informasjon til alle foresatte i kommunale barnehager i starten av januar om at ingen skal måtte bytte barnehage på grunn av reduksjonen i kapasitet høsten 2021. Det blir som sagt bare frigjort færre ledige plasser i hovedopptaket.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!