Slik vil Høyre løse ballbinge-konflikten

De nye ballbingene står i skolegården til Kringsjå skole: fra venstre daglig leder i Lyn, Sjur Skridshol, daglig leder i Lyn Fotball, Christian Aubert, styreleder Benedicte Stiff og Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
For at Lyn skal få bruke ballbingen de bygget på dugnad, lover byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg å betale tilbake spillemidlene, dersom Høyre overtar byrådsmakten etter valget.
Publisert: 22.08.2019 kl 17:20
Sist oppdatert: 22.08.2019 kl 17:52
KRINGSJÅ: Vinteren 2018 sto tre nye ballbinger ferdige i skolegården på Kringsjå. Planene om å oppføre de tre banene startet som et samarbeid mellom Lyn og Kringsjå skole allerede i 2015.
Men da bingene ble tatt i bruk, ble det klart at bruksplanen, som allerede var inngått mellom idrettslaget og daværende rektor på Kringsjå, og som Bymiljøetaten i Oslo kommune ikke hadde innsigelser mot, likevel ikke oppfylte Kulturdepartementets krav til nærmiljøanlegg finansiert av spillemidler.
Lyn hevder det aldri var meningen å bygge et nærmiljøanlegg, men et tilbud for klubben og skolen, og at dette var klargjort overfor Bymiljøetaten.
– Hadde dette blitt opplyst tidligere ville klubben funnet andre måter å finansiere ballbingene på, uttalte Sjur Skridshol, daglig leder i Ski- og Fotballklubben Lyn, til Nordre Aker Budstikke.
Finansieringen
Halvparten av kostnadene til ballbingene ble finansiert gjennom spillemidler – i alt 757.000 kroner. Lyn mener Bymiljøetaten godkjente at spillemiddelfinansiering samsvarte med den bruken Lyn og skolen ønsket.
Ytterligere 692.500 kroner ble hentet inn av Lyn og FAU på Kringsjå skole gjennom momskompensasjon og støtteordninger fra Norges Fotballforbund, Sparebankstiftelsen og Olav Thon-stiftelsen. De resterende 77.000 kronene ble i hovedsak dekket av SFK Lyn. Bingene ble oppført på dugnad av idrettslaget.
Ville kreve tilbake verdien av dugnaden
Det var da Kringsjå skoles nye rektor påpekte at bruksavtalen ga for lite tid til uorganisert idrett, at kommunen sendte saken til avgjørelse i Kulturdepartementet. Der ble det konkluderte med at Lyn måtte redusere sin brukstid betraktelig for at anlegget skulle kunne regnes som et spillemiddelfinansiert nærmiljøanlegg.
Dermed trakk Lyn seg fra prosjektet, og krever tilbakebetalt verdien av dugnadsinnsatsen, omlag 270.000 kroner.
– Alle forstår at vi aldri hadde gått med på å bygge og drifte anlegget dersom Lyn ikke skulle få god bruksrett til banene, sa også Skridshol til Nordre Aker Budstikke i fjor høst.
Slik vil Høyre løse floken
Med et forestående lokalvalg lover nå Høyre å rydde opp i saken for Lyn, dersom partiet kommer i posisjon.
– Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) uttalte i Nordre Aker Budstikke i fjor høst: «Er det noe jeg kan bidra med for å få løst denne fastlåste konflikten, så skal jeg gjerne hjelpe til med det.» Åpenbart har hun ikke klart å løse konflikten, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.
– Blir det byrådskifte etter valget er dette noe av det første jeg vil ordne opp i. Dette er et trist eksempel på hva som skjer når gode intensjoner slår hverandre i hjel, og alle går tapende ut av saken, sier Solberg.
Han mener byrådet kunne ha løst dette ganske enkelt for lenge siden:
– Ved å betale tilbake spillemidlene som kommunen søkte om på sviktende grunnlag, og som ble brukt til å finansiere ballingene som ligger i skolegården, sier Solberg.
– Slik jeg forstår dette ble Lyn i realiteten satt sjakk matt da kommunen søkte om penger uten å informere klubben om restriksjoner som følger tildeling av spillemidler.
Presisering: Ettersom Lyn oppgir at de vil være fornøyde med å få bruke to av ballbingene, foreslår Høyre å tilbakebetale ca. 500.000 kroner av de totale spillemidlene som ble brukt for å finansiere bingene på Kringsjå.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!