Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Slik verner du deg mot innbrudd i ferien

ADVARER: Politiet, ved politioverbetjent Stig Vasbø, ber folk ta forholdsregler mot innbrudd. Nå står sommerferien for tur for mange. Foto: POLITIET/ARKIVFOTO

– Flere tenker nok tanken at de kan bli utsatt for innbrudd, men fortsatt legger veldig mange igjen smykkene på nattbordet når de drar på ferie, ifølge politioverbetjent Stig Vasbø.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER/OSLO: Nesten litt vanskelig å tro at folk fortsatt lar verdifulle smykker og andre dyrebare eiendeler bli liggende fremme på bord og benker hjemme, når de drar på ferie eller borte kortere perioder.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Er folk virkelig fortsatt så naive?

– Ja vi opplever at mange ikke gjemmer bort, eller tar med verdifulle eiendeler når de forlater boligen. Dette gjør det jo mye enklere for innbruddstyvene. Selv om alarmen går, så rekker de å rase gjennom huset før vekterne kommer, og raske med seg det som ligger lett tilgjengelig, sier Stig Vasbø, politioverbetjent ved Etterretning og Vinningsavsnittet på Majorstuen politistasjon.

Alarm kan være greit av andre årsaker også.

Tyvene flyttet inn

– Selv om det gjøres innbrudd der det er alarm, så er jo alarmen med på å jage tyvene ut igjen. Vi har jo tilfeller med boliger uten alarm, og hvor folk kommer hjem fra ferie og oppdager at boligen ikke bare er rundstjålet, men i tillegg har tyvene flyttet inn i boligen så lenge, sier Vasbø.

Heldigvis så er antall innbrudd i hovedstaden kraftig redusert de siste årene.

Fra 300 til ett om dagen

– Takket være økt innsats mot vinningskriminalitet, så har antall innbrudd i Oslo på ti år, gått ned fra på det verste 300 innbrudd i måneden, til ett om dagen. For noen år siden flommet det inn i landet østeuropeiske kriminelle bander. Det har vi fått kraftig begrenset, sier Vasbø.

Han fortsetter.

– Ikke minst er også straffenivået økt, fra kanskje 90 dager for ett innbrudd, til nå rundt ett år. Og vi vet at ryktene går i de kriminelle miljøene: Gjør du innbrudd her, så blir du som regel tatt. I tillegg; returnerer du til Norge etter utvisning er strafferammen ett års fengsel, sier Vasbø.

Synes du det er lite synlig politi - eksempelsvis i Nordre Aker, så forsikrer Vasbø om at de følger godt med.

LES OGSÅ: Borettslag med egen bilpool

Sivilt politi følger med

– Selv om det ikke stadig er synlig politi, for eksempel Grefsen, så er også sivilt politi ute og følger med, sier politioverbetjenten.

Ferien er rundt hjørnet for mange. Politiet ber igjen folk om å ta forholdsregler.

– Vår erfaring er at noen kriminelle gjør skikkelig «research» før de velger å forsøke seg på innbrudd, mens andre rett og slett bare går fra hus til hus og kjenner på utgangsdørene om de er åpne. Er de det går de rett inn i huset og tar det som ligger lett tilgjengelig, forteller Vasbø.

Altså viktig å lukke alle vinduer, og å låse utgangsdøra - alltid. Og når man skal på ferie; gjem eller ta med verdisakene. Sett gjerne også på noe lys, og dander så det ikke er så tydelig at man faktisk ikke er hjemme.

LES OGSÅ: Mariann var hjemme da tyvene slo til

– Snakk med naboene

– Snakk med naboene, få de som er hjemme til å følge litt ekstra med, og få noen til å ta inn posten og avisen. Og ha søppelsekken i søppelkassa, oppfordrer Vasbø.

I tillegg oppfordrer han folk til å sørge for å ha sporingsaktiviteter på verdifulle eiendeler og bilder, kontroll på serienummer på elektroniske gjenstander, og bilder av verdifulle gjenstander. Det gjør det ikke minst lettere å lokalisere eiere etter pågripelse av gjerningsmenn med tyvegods.

Det som står utendørs og i boder, bør også låses inn. Lett omsettelige ting som høytrykkspylere, griller og bildekk er også på lista til tyvene.

Seks innbrudd i Nordre Aker

– Vi erfarer også at flere og flere har installert videoovervåking i boligen og på eiendommen. Det har gjort at vi har kunne identifisere og pågripe enda flere kriminelle. Slik overvåking gjør vårt arbeide mye enklere, sier Vasbø.

I Nordre Aker har det skjedd seks innbrudd i bolig siden 1. april.

LES OGSÅ: Innbruddsraid i Grefsen-sameie

– Fem grove tyverier fra villaer, og ett fra leilighet. Det har vært forskjellige måter tyvene har kommet seg inn på. Alt fra å bryte opp vindu i luftestilling, fjernet listverk, brutt opp dør og knust vindu. Flesteparten av disse innbruddene har vært i Nydalen og Loftshus, forteller Vasbø.

LES OGSÅ: Fikk bilde av innbruddstyven rett på mobilen

– Lukket og låst

Det er ikke noe krav fra forsikringsselskapet at verdigjenstander skal låses inn.

– Vårt eneste krav er at ytterdører og vinduer skal være lukket og låst for å hindre tyveri, men vi anbefaler å ikke legge verdigjenstander steder som er synlig for tyvene, sier Kjersti Hillestad, produktutvikler i Gjensidige.

LES OGSÅ: Sykkelen gratis på T-banen hele dagen

Hun fortsetter.

– Noen velger også å oppbevare verdigjenstander i bankboks eller safe i huset, men dette er ikke et krav i fra oss, men en smart løsning, sier hun.

LES OGSÅ: Kjelsås før Lyn-kampen: – Man skal vær på vakt mot skadde dyr

– Gjennomsnittsutbetaling gått opp

Ifølge Gjensidige har antall skader (forsikringssaker/innbrudd) gått ned, men gjennomsnittsutbetaling har gått opp.

– Tyvene er blitt mer og mer proffe, og ser seg ofte ut enkelte områder og planlegger tyveriet i en lengre periode. Derfor kan en forholdsregel være å ikke legge dyre gjenstander lett synlig for folk utenfra, men ha de steder som gjør at det er vanskelig og tar lang tid å finne, sier Hillestad, og minner om tyverialarm for å hindre eller begrense tyveriet.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...