Nordre Aker Budstikke

Slipp verden inn, og få et vennskap for livet

To vertsbrødre lager mat sammen. Foto: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Youth For Understanding etterlyser hjerterom til to utvekslingselever som trenger et sted å bo i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Oslo kommune ønsker at flere elever i hovedstaden skal reise på utveksling i løpet av tiden på videregående skole.

– Verden er mer global enn før, og det er også arbeidslivet. Disse elevene vil ha behov for å snakke med kollegegaer og jobbe på flere språk, sa skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Nordre Aker Budstikke i sommer.

Gjennom programmet OsloskolenUT skal informasjonen om utvekslingsmulighetene ble bedre, fortalte hun.

Trenger familier NÅ

Men når flere osloelever skal ut i verden, må også norske familier bli flinkere til å åpne hjemmene sine for utenlandske ungdommer.

Den 10. august kom det en ny gruppe utvekslingselever fra Youth For Understanding til Gardermoen, klare for et eventyrår i Norge. To av elevene mangler fortsatt permanente vertsfamilier for utvekslingsåret.


Elevene kommer fra hele verden, og skal gå et år på norsk videregående skole og lære om norsk språk og kultur. Utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding (YFU) etterlyser spontane familier med hjerterom og husrom som kan ta imot en gutt fra Tyskland.

Inboundkoordinator i YFU, Ida Nyrud, fortellerr at situasjonen er vanskelig.

Ida Nyrud i YFU.

– Det er utrolig vanskelig for en 16-/17-åring å ikke vite hvor han skal bo eller hvem han skal bo hos, i tillegg til å komme til et fremmed land. Vi ønsker å gi elevene en god opplevelse og det er tøft for en 16-/17-åring å slå seg til ro, få seg venner og få en god start på utvekslingsåret når eleven bor i en midlertidig familie og vet at han må flytte på et tidspunkt, sier Nyrud.

Elevene organisasjonen fortsatt mangler familier til er to gutter fra Tyskland. Den ene bor i en midlertidig familie i Oslo og håper at han kan få bli i området.

LES OGSÅ: Les et av årets mest delte innlegg: «Hemmeligheten bak et langt og godt ekteskap»

Ingen perfekte familier

Vertssøsken spiller brettspill. Foto: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Nyrud tror det er flere grunner til at få norske familier velger å være vertsfamilie:

– Vår største utfordring er at norske familier er for strenge med seg selv. De tror at de må ha et perfekt hjem og et hav av fritid der de kan legge opp et omfattende program for eleven. Den perfekte familien finnes ikke. Helt vanlige familier er mer enn bra nok, sier hun.

Elevene kommer for å oppleve norsk hverdagsliv med korpsøving eller fotballtrening, lekser ved kjøkkenbordet, snømåking, klesvask og fredagstaco – alt som inngår i hverdagen til en vanlig familie.


– Eleven er et medlem av familien, ikke en gjest, presiserer Nyrud.

– Grip sjansen!

– Det viktigste en vertsfamilie må ha er et ønske om å gi en elev et godt år i Norge, fortsetter hun.

YFU følger opp vertsfamiliene og hjelper dem med spørsmål de måtte ha underveis. Vertsfamilier er både enslige og par, med og uten barn.

– Det er nok av familier i alle varianter, som har alle forutsetninger for å bli gode vertsfamilier, de må bare gripe muligheten og ta sjansen på et annerledes år, sier Nyrud, og håper at det finnes noen som tar kontakt i Oslo området.

Er du interessert i å vite mer kan YFU kontaktes via organiasjonens nettsider.


Vertsfamilie med utvekslingsstudent på tur. Foto: YOUTH FOR UNDERSTANDING

Utvekslingsstudenter i Nordre Aker

Nordre Aker BUdstikke har flere ganger skrevet om vellykkede utvekslingsopphold. For åtte år siden besøkte vi en erfaren utvekslingsfamilie på Solemskogen.

I fjor besøkte vi familien Sande, som da deres egen datter reiste på utveksling til Australia, åpnet huset for en utvekslingsstudent fra Thailand.

I august skrev vi om Nordberg-jenta Mariann, som i flere år hadde en sterk drøm om å reise på utveksling. I høst reiste hun på et to år langt utvekslingsopphold til Wales.

Og i februar om kompisene med bakgrunn fra Lyn, Korsvoll og Koll, som reiste på utveksling som del av Idrettens fredskorps.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...