Slitasje på sykkelfeltene etter få måneder. Men det blir bedring
Nordbergveien fikk sykkelfelt på store deler av strekningen mellom rundkjøringen på Tåsen og Sognsveien sent i høst. Allerede er mye av malingen slitt bort. Er det meningen? spør en av våre lesere.
Publisert: 03.02.2020 kl 15:25
Sist oppdatert: 03.02.2020 kl 15:32
NORDBERG: I februar i fjor ble det varslet at det skulle anlegges sykkelfelt i Nordbergveien, mellom Rolf Wickstrøms vei Sognsveien. Planene innebar å etablere én- og tosidig sykkelfelt i Nordbergveien mellom Rolf Wickstrøms vei/Kaj Munks vei og Kongleveien, og tosidig sykkelfelt mellom Borgestadveien og Sognsveien. I oktober startet arbeidet, som resulterte i rød sykkelasfalt i den nedre delen av veien, blant annet forbi Tåsen skole, i fjor høst.

I den nedre del av Nordbergveien, mot Rolf Wickstrøms vei, er det lagt rød asfalt. Men også her er malingen langs kanten delvis slitt bort. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
I resten av veien ble det malt opp hvite striper som sykkelfelt i asfalten.
Flasser av
Da 2019 ble 2020, og sykkelfeltet i Nordbergveien kun var et par måneder gammelt, begynte malingen å flasse bort. En av våre lesere skrev til oss i januar:
– Det går børstebiler opp og ned, tre ganger i hver retning for å holde sykkelfeltet gullanes reint. Flere ganger per uke. Brøyting har det jo ikke akkurat vært mye av. Mulig at det er forårsaket av en kombinasjon, men hva sier det uansett om kvaliteten på veimerkingen? Samt miljøforsøplingen? spør hun.
Vi har tidligere skrevet om den hyppige feiingen av Nordbergveien, som skjer fordi den driftes som en hovedvei. Det kan du lese mer om her.
Vi spurte Bymiljøetaten tidligere denne måneden om de er enige i antakelsen om at det er de ivrige feiebilene som er syndebukken her. Vi spurte også om dette i tilfellet en slitasjetype som oppleves også andre steder i byen – og hvor hyppig man normalt sett planlegger å male opp igjen/vedlikeholde slike sykkelfelt. Til slutt spurte vi om det var forventet at sykkelfeltene i Nordbergveien skulle være utsatt for såpass mye slitasje få måneder etter at de ble malt opp.
Til dette svarte pressekontakt Monica T. Olsen i Bymiljøetaten i en e-post:
– På grunn av begrenset kapasitet ble veimerkingen i Nordbergveien lagt på et mindre gunstig tidspunkt (sen høst), noe som medfører dårlig vedheft til asfalten. Da slites oppmerkingen fortere. Sykkelfelt legges normalt med rød asfalt. I Nordbergveien har vi ventet med å legge rød asfalt til etter de at er ferdige med gravearbeid som skal gjennomføres der nå i vinter.
På spørsmålet om feiebilenes rolle, svarer hun:
– Kostebilene sliter normalt ikke veldig mye på veioppmerking, da de har lette koster. Det er verre med brøytebiler, som har tunge stålskjær som skal skrape ned til bakken.
I løpet av våren
Dermed startet vi jakten på å finne ut hva slags gravearbeider som er planlagt i Nordbergveien. Bymiljøetaten opplyste at dette er det Vann- og avløpsetaten (VAV) som står for. Vi kunne imidlertid ikke finne noe om et nært forestående gravearbeid på Oslo kommunes kart «Arbeider i gata».
Hos Vann- og avløpsetaten kunne de opplyse at det trolig er snakk om et prosjekt i Nordbergveien mellom Tåsen og Odd Hassels vei.
– Prosjektet i Nordbergveien er utsatt til ca. 2025 da Statnett skal legge en ny regionalkabel i blant annet Nordbergveien. Siden risikoen ved arbeid nær regionalkabelen er så høy, så har vi besluttet å sette vårt tiltak på vent, er svaret vi etterhvert får fra VAV.
Dermed vender vi tilbake til Bymiljøetaten, for å høre om VAVs utsettelse påvirker tidspunktet for når Bymiljøetaten igangsetter arbeidet med å legge rød asfalt.
Til det er svaret at det blir lagt rød asfalt i Nordbergveien i løpet av våren, men at oppstart ikke er avklart ennå.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!