Nordre Aker Budstikke

Svarer om smitteutviklingen og tiltak på skolene

Smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen. Foto: Lise Åserud/Berit Roald (NTB) / Christian F. Borg (NAB)

I lys av smittesituasjonen i Oslo, der mye av smitten er på skoler og blant de yngste, har vi spurt kommunen om det vil komme nye tiltak. Og hva vil de si til dem som nå er bekymret?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2021 kl 15:48

OSLO: Bydel Nordre Aker har det høyeste smittetrykket blant bydelene i Oslo. Onsdag er smittetrykket oppe i hele 875,9 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, viser Oslo kommunes koronastatistikk. Det siste døgnet er det satt ny smitterekord i bydelen med 63, det høyeste dagstallet noen gang. Totalt har dermed har 466 personer fått påvist covid-19-smitte i bydelen de siste to ukene.

For Oslo totalt er smittetrykket nå 566,7 per 100.000 de siste 14 dagene, i følge tall fra VG. Totalt er 4022 smittet i hovedstaden denne perioden.

Tirsdag ba byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om råd fra de nasjonale helsemyndighetene om kommunen bør sette inn flere tiltak. Helseminister Bent Høye sier onsdag at det ikke vil være behov for nye nasjonale innstramminger.

56 prosent av smittetilfellene de siste to ukene i Oslo er blant innbyggere under 20 år, den siste uka er andelen 59,5 prosent. Det har vært smitteutbrudd ved flere skoler i byen. I helgen var 128 elever bekreftet smittet ved Foss vgs. på Grünerløkka. Granstangen skole på Furuset gikk mandag over til gult nivå og hjemmeundervisning fordi hele skolen, unntatt to klasser, var i karantene.

Nordre Aker Budstikke kjenner til at det er smittetilfeller ved flere skoler i bydelen.Bydelsoverlege Tom Sundar i Nordre Aker sa mandag:


– Vi har også registrert en del smittetilfeller ved flere skoler og utdanningsinstitusjoner, men de er spredt over flere klasser og trinn. Bildet totalt sett er preget av at smitten er jevnt fordelt i små tall i de enkelte skolemiljøene, sa bydelsoverlegen.

Testregime

Tidligere denne uka stilte Nordre Aker Budstikke flere spørsmål til byrådet og helsemyndighetene om hvordan de mener situasjonen bør håndteres. Her kan du lese svarene:

– Når over halvparten av nye smittetilfeller nå er i gruppen under 20 år, er det aktuelt å gjøre tiltak i Osloskolen? I tilfelle hvilke?

– Vi endrer nå testregimet til regelmessig screening for alle elevene i grunnskolen og videregående skole. De skal da testes fast med huritgtest 2-3 ganger per uke. Elevene skal teste seg selv, eller at foreldrene gjør det. De som da tester positivt må i isolasjon og ta PCR-test. De andre elevene trenger ikke å gå i karantene, men fortsetter bare med de faste testene. Dette vil spare teststasjonene for mange tester, og gjøre smittesporingsarbeidet mindre omfattende på skolene. Ansatte som er beskyttet trenger heller ikke å gå i karantene, svarer smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, i en e-post via Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap. Han utdyper:

– Man tenker seg da at alle elvene på alle trinnene i skolen testes med egentesting enten hjemme eller på skolen. Foreldrene tester hjemme for de på barneskolen, og vi må legge opp til testing to ganger per uke for de under 13 år, og tre ganger per uke for de over. Da vil de ha et testregime som er ganske nærme det som nå brukes i stedet for karantene. Vi tenker derfor at nærkontakter på skolen ikke trenger å gå i karantene når en blir positiv, fordi de vil fanges opp av de hyppige faste testene hvis de også blir smittet. Da vil elevene slippe fravær på skolen på grunn av karantene.

Gult nivå

– I forbindelse med at en skole (Granstangen) nå går til gult nivå, kan det bli aktuelt å endre trafikklyset for hele Osloskolen, eller for enkeltskoler/bydeler med høy smitte?

– Gult nivå er aktuelt dersom det er mye smitte på enkeltskoler eller i enkeltbarnehager. Det har allerede skjedd på noen skoler og avdelinger i barnehager for en kortere periode for å få oversikt over smittesituasjonen. Det er en avgjørelse som fattes lokalt i samarbeid mellom skoleledelsen og bydelsoverlegen, svarer Hagen, og legger til at slike avgjørelser vil basere seg på helsefaglige vurderinger lokalt.

– Vurderes det tiltak p.t?

– Fredag forrige uke ble det åpnet for at 16- og 17-åringer, dvs. innbyggere født i 2004 og 2005, kan registrere seg for vaksinasjon i Oslo. Enkelte bydeler har allerede startet med å tilby vaksinen til innbyggere i denne aldersgruppen, og vi åpner opp for drop-in over hele byen fra 6. september. For disse ungdommene i gruppen 15-17 anbefales at de anskaffer seg Bank-id. Da kan de registrere seg for vaksine og bruke koronasertifikatet senere, sier Hagen.

Vaksinering av 16-17-åringene

Oslo kommune skal ifølge smittevernoverlegen motta mange vaksinedoser i uke 37, og med denne leveringen vil kommunen kunne vaksinere alle innbyggere født i 2004 og 2005 på relativt kort tid.

I Bydel Nordre Aker åpnes det for drop-in-vaksinasjon for ungdom født i 2004 og 2005 tirsdag 7. september, skriver bydelen på sine nettsider. Alle innbyggere i bydelen født i 2004 og 2005 kan registrere seg for vaksine, og man vil deretter bli kontaktet via SMS med informasjon om time. Ungdom født i 2005 som enda ikke har fylt 16 år må ha samtykke fra foreldre.

– Kan man vente på at 16- og 17-åringene blir vaksinert for å se an om det hjelper, eller må noe gjøres tidligere?

– Det nye testregimer for elever på alle trinn vil føre til at smittede fanges raskere opp. Samtidig gjør vaksinen at de som er vaksinerte har mindre sannsynlighet for å bli alvorlig syk, og vi ser at vaksinerte også smitter i mindre grad andre, sier Hagen.


Deltavirusets smittsomhet sammen med den store kontaktflaten i skole/fritidsaktiviteter gjør at det er forventet at mange som vil bli smittet i nærmeste fremtid, ifølge smittevernoverlegen.

– Det er sannsynlig at Covid-19 vil komme og gå som smitte i barnegruppene på samme måte som de andre infeksjonene som det blir mer av hver høst, vinter og vår. Da vil det variere hvor mange som blir syke i de ulike perioder.

Byråden: Barna applauderte - så eksploderte det

– Foreldre vi har vært i kontakt med er bekymret for om det nå er forsvarlig å sende barna på skolen. De opplever at barna nå "ofres" istedenfor at man prioriterer vaksinering av yngre kull. Hva vil du si til dem?

På dette spørsmålet viser byrådsavdelingen til en Facebook-post skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) publiserte tirsdag kveld. Der skriver hun:

«Jeg tenker på alle som står til knes i smittehåndtering, alle som jobber fletta av seg for at ikke ting skal komme helt ut av kontroll. Jeg tenker på dem som hadde gleda seg til en normal skolestart, og på alle sinte og fortvilte ungdommer som føler seg svikta, som akkurat nå sitter i karantene eller i isolasjon på rommet sitt, uten å kunne være nær sine nærmeste. Dette er en vanvittig vanskelig situasjon. Vi var så glade for grønt nivå. Barna applauderte - skoler og barnehager likeså. Så eksploderte det.

Hva gjør vi? Tester og vaksinerer. Foreløpig har vi ingen klare råd utover det, men de kommer forhåpentligvis snart. For nå er det blitt voldsomt. Folk jobber som gale, de står i eviglange køer og mange er redde - igjen. Det var ikke sånn det skulle bli, vi skulle jo normalisere? Men vi gjør så godt vi kan, skoler er blitt rene teststasjoner, massetesting rulles ut og rektorer jobber som smittesporere, som helter. Vi setter også enkeltskoler på gult nivå, stenger dem helt til og med, når det trengs. Og rundt omkring sitter familier i karantene og ungdommer i isolasjon. Uten å vite om det er grunn til bekymring. For det sier ingen rett ut.

Nå trengs det større tydelighet fra regjeringa. Folk sier de føler seg forlatt. Ungdommen føler seg svikta. Det går på tilliten løs. Mens vi avklarer hva som skal skje videre, vil jeg si takk. Rope det. Til ungdommen som har ofra så mye for oss som er eldre, og som nå ofrer på nytt. Takk til foreldre og til heltemodige ansatte og ledere i skoler og barnehager og i helsevesenet, og i administrasjoner rundt omkring. Folk som knapt gjør annet enn å få test- og smittesporinga og informasjonen til å gli. Dere er fantastiske, alle sammen.»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...