Nordre Aker Budstikke

Dette sier bydelsoverlegen om smittesituasjonen

Bydelsoverlege i Bydel Nordre Aker, Tom Sundar. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Smitten i Nordre Ake er nå spredt utover mange barnehager og skoler, og ikke samlet som utbruddsklynger, opplyser bydelsoverlegen. Dermed er det foreløpig ikke aktuelt med strengere tiltak i bydelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Bydel Nordre Aker har nå det høyest smittetrykket i Oslo, med 772,5 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Bak følger Alna og Stovner med 716,9 og 657,3. Smitteøkningen i Nordre Aker tilsvarer 224 prosent på én uke når man ser på 14-dagers-insidensen – altså antall smittede i løpet av to uker, opplyste bydelsoverlege Tom Sundar til Nordre Aker Budstikke mandag kveld.

– Økningen er bekymringsfull, men på den annen side ser vi at det har vært en suksessiv nedgang tre dager på rad (57 på fredag, 48 lørdag og 26 søndag. Mandag ble det registrert 30 smittede, journ.anm.), sa bydelsoverlegen mandag. Han understreker at nedgangen gjennom helgen er positiv.

– Er det aktuelt å innføre eller be om egne tiltak i bydelen?

– Vi i bydelsledelsen følger situasjonen nøye og har løpende kontakt med Helseetaten og Byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester. Ettersom smitten er spredt ut over mange skoler og barnehager, og ikke samlet som utbruddsklynger på noen få steder, er det foreløpig ikke aktuelt å innføre strengere regler enn de nasjonale.

Vaksinering av 16-17-åringene

Sundar sier de lokale helsemyndighetene tilpasser seg de nye reglene og overvåker smittemønsteret lokalt. Bydelsoverlegene har løpende dialog med Smittesporingsteam Vest. De har også kontakt med skoleledere, og så langt det er mulig gir de råd til enkeltpersoner.


– Som nevnt har vi også kontakt med Helseetaten og smittevernoverlegen i Oslo, sier Sundar.

– Med over 60 prosent av de smittede under 20 år, vil vaksineringen av 16- og 17-åringene få høyere prioritet i Nordre Aker for å prøve å få ned smittetallene?

– Ja, vi er i gang med å ringe 16-17-åringene som bor i bydelen for å få satt dem opp på time til koronavaksinering. Til nå har vi prioritert de som skal på utvekslingsstudier i utlandet, men nå åpnes det opp for alle. Vi vil også starte med drop-in for denne gruppen på kveldstid tirsdag, torsdag og fredag fra neste uke.

– Er det per nå smittetilfeller som betegnes som utbrudd i bydelen? Og i tilfellet hvor er disse?

– Det har vært en utbruddssituasjon ved BI, men det var nesten å forvente etter «fadderuken». Antall nye tilfeller der har flatet ut de siste dagene. Vi har også registrert en del smittetilfeller ved flere skoler og utdanningsinstitusjoner, men de er spredt over flere klasser og trinn. Bildet totalt sett er preget av at smitten er jevnt fordelt i små tall i de enkelte skolemiljøene, sier bydelsoverlegen.


– Har smittesporerne kontroll over situasjonen?

– Det har vært noen krevende uker med et etterslep i smittesporingsarbeidet. Smittesporerne har hatt lange dager og har måttet prioritere arbeidsoppgavene etter viktighetsgrad, sier han.

– Barn sjelden alvorlig syke

– I hvilken grad har dere inntrykk av at de som nå smittes blir (alvorlig) syke?

– I svært liten grad hittil, jeg har kun kjennskap til noen få tilfeller av alvorlig sykdom.

Nordre Aker Budstikke har blitt kontaktet av foreldre som er bekymret for om det er trygt å sende barna på skolen slik smittesituasjonen er nå. Vi spør hva bydelsoverlegen vil si til dem?


– Vi har god oversikt over smittesituasjonen, men må fortsatt ta høyde for at smittetallene kan stige. Endringer i karantene- og testregelen skaper nok en del usikkerhet, og det må vi leve med en stund. Fortsatt kan vi alle bidra til å dempe smitten ved å holde avstand og praktisere god håndhygiene. Til slutt vil jeg presisere at barn og unge svært sjeldent blir syke, sier Sundar.

Det presiseres at bydelsoverlegens svar er basert på smittesituasjonen i Nordre Aker slik den var mandag kveld.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...