Nordre Aker Budstikke

– Snakk med ungene om rus allerede på barneskolen

Vestkantfylla - fra den nye brosjyren til SaLTo - Oslo kommune.
ILLUSTRASJON: ARNT OVE FOSS/KRUTTLAPP

– Jo oftere og tidligere, jo lettere er det å ta opp temaet på en naturlig måte, ifølge SaLTo, som har laget en helt ny brosjyre til foreldrene. Om nettopp det å snakke med barna.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 14:06

NORDRE AKER: SaLTo, samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge, lanserer denne uka en helt ny brosjyre, utarbeidet sammen av SaLTo Ullern og Nordre Aker.

– Den retter seg mot foreldre som kan være med og utsette rusdebuten til barna sine, forteller SaLTo-kordinator i Bydel Ullern, Tonje Tovik .

Tirsdag kveld ble brosjyren lansert ved Øraker skole. Foreldre og elever i åttende klasse var på plass, i tillegg SaLTo-koordinatorene og politiet.

LES OGSÅ: Foreldre - nå må dere våkne opp!

– Jo oftere og tidligere, jo lettere

Pia Fossum er SaLTo-kordinator i Nordre Aker. Hun utdyper.


– Når vi oppfordrer barneskole foreldre til å snakke med barnet sitt om rus, så tenker vi først og fremst på 7.trinn foreldre, som har barn i alderen tett opp mot debut alder for å prøve alkohol.

Fossum fortsetter.

– Forebygging handler om å avverge en uønsket handling, og å snakke med barna sine om utfordringer de vil møte på. Forebygging kan gjøre de i stand til å ta gode valg når situasjoner oppstår. Vi oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om rus, jo oftere og tidligere, jo lettere er det å ta opp temaet på en naturlig måte.

LES OGSÅ: Om unge, rus, tyverier og trakassering: Nå har det eksplodert her også!

SaLTo-kordinator i Ullern bydel Tonje Tovik med ryggen til, og Pia Fossum - SaLTo-kordinator i Nordre Aker, her fra møtet ved Øraker skole tirsdag kveld, hvor også politiet var tilstede. Foto: FREDRIK ECKHOFF

Huskeliste

Men det er kanskje ikke alltid lett å snakke med barn og unge om rus. Det er en av grunnene til å SaLTo har laget brosjyren. Blant annet med huskeliste for den gode samtalen, og med råd og tips om hvordan foreldre kan snakke med ungdom om rus.

– Undersøkelsen Ung i Oslo 2015, viser at tenåringene har et generelt godt forhold til foreldrene sine, og de ser opp til dem. Derfor må foreldre bruke påvirkningskraften de har og snakke om alkohol og rusmidler, oppsummerer Tovik fra SaLTo-arbeidet.

Fra den nye brosjyren til SaLTo og Oslo kommune. Foto: ARNT OVE FOSS/KRUTTLAPP

Grenser og argumenter

Videre at ved å snakke jevnlig om rus og hva som skjer på festene, forventinger og hvor grensene går, bidrar foreldrene til refleksjon og hjelper tenåringene til å sette grenser for seg selv.


– I tillegg, ved å snakke med ungdommene, så hjelper vi de med flere argumenter til å stå imot rus- og sexpress når de er sammen med venner på fest.

LES OGSÅ: Elevene fra videregående skole vil hjelpe barna til å finne treningskompiser

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...