ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Til sammen 30 vannførermenn:

Snart jubileum – drømmen er Tonya Harding på Eventyrisen!

Fra tidligere vedlikehold og vanning av isen, i regi av Vannførerlaget. Foto: PRIVAT

Historien foreller om et vannførelag som raskt vokste til 30 "vannføre menn", etter idéen om at det kanskje kan være lurt å dele på oppgavene. Lørdag feires 25-årsjubileet!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.12.2021 kl 17:10

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ULLEVÅL: I år kan Eventyrplassen Vannførelag feire 25 års innsats for speilblank is – på Eventyrisen, som innbyr til lek og aktiviteter.

– Å se så mange glade barn på isen skaper like stor glede blant medlemmene i Eventyrplassen Vannførelag, vårt motto er: Et isfritt samfunn er et kaldt samfunn, sier Vannførelagets president gjennom 25 år, Ole Geir Johansen.

Han fortsetter:

– Det var utrolig deilig at vi fikk lagt is på plassen igjen vinteren 2021 etter at året før ble en nedtur uten tilstrekkelige kuldegrader for islegging. Da er det litt bittert at pandemien i år hindret oss i å samle flere hundre barn og voksne til det tradisjonsrike skøytekarnevalet.

Vannførerlaget på tur - her på Vatnajøkul – Islands nest største isbre. Foto: PRIVAT

ANNONSE

Det fortelles at Johansen har vært president i Vannførelaget - helt siden laget ble etablert en tirsdagskveld i kjelleren på salige Café Abel. Siden har tirsdagen vært «hellig» for lagets medlemmer. Da er det sosial vannsamling med strupefukting og løsing av verdensproblemer. De som deltar på tirsdagskveldene, utgjør per definisjon vannstyret og er alltid beslutningsdyktige.

Fra tidligere års skøytekarneval på Ullevål-isen. Foto: PRIVAT

Historien

Før Vannførelaget bokstavelig talt kom på banen, ble Eventyrplassen vannet seint og tidlig av noen få ildsjeler som sørget for skøyteglede til hele nabolaget. Noen kom på tanken om at det går an å dele oppgaven på flere for å fordele belastningen.

Syv herrer syntes ideen var god, og dermed ble Vannførelaget en realitet. Siden vokste laget raskt til godt over 30 vannføre menn i – den gang og fortsatt – sin beste alder.

Dagens vanning foregår ved at medlemmene er delt inn i en turnusordning med en ansvarlig vanneleder for hver dag.

ANNONSE

Lenge ble plassen måkt og vannet alle dager bortsett fra tirsdag og lørdag. Men de siste årene har den faste troppen fått tirsdagshjelp av lagets ferskeste tilskudd, Vannførelagets UngdomsFylking (VUF). De representerer framtiden og er om lag en generasjon yngre enn de opprinnelige medlemmene, altså rene ungdommen på rundt førti.

Ullevål-isen - i regi av Vannførerlaget. Foto: PRIVAT

Det er ingen som vet sikkert hvor lenge folk har gått på skøyter på Ever’n, men deler av Hagebyens bebyggelse er over 100 år. Da er det ikke urimelig å anta at skøyter har vært i bruk på plassen i like mange år.

Lysten

Det sosiale, det uformelle, åpne og inkluderende fellesskapet er grunnleggende for Vannførelaget.

– Det beste grepet helt siden starten har vært å holde oss strengt til «lystprinsippet», sier president Johansen, og fortsetter:

ANNONSE

– Vi sørger for å ha en lystbetont og lystig ramme rundt alt vi driver med. Det vi gjør, gjør vi med glede.

I tidligere år var sommerfesten et fast innslag på Eventyrplassen med servering av helgrillede lam i pita, salater, pølser og kaker, og med besøk av brannvesenet slik at unge og eldre fikk prøve slangetrykket. Om kvelden var det samling for voksne i innleid sirkustelt.

– Det valgte vi å slutte med, fordi det ble vanskelig å finne datoer før skoleferien som ikke kolliderte med noe annet på den tiden. Men skøytekarnevalet har vært fast tradisjon i alle år – med sørgelig unntak av de to siste.

– Høydepunkter?

– Noe av det største er at vi faktisk kan feire 25 år i isens, vannets og skøytegledens tjeneste. At vi har holdt det gående så lenge, kan tilskrives en fin miks av interesse for å gjøre noe for nærmiljøet og ikke minst gjøre noe for oss selv. I dette ligger også at det er en glede og ære å få lov til å vanne plassen.

ANNONSE

Isen må pleies. Foto: PRIVAT

Drømmen om Tonya på isen

– Hvordan markeres jubileet?

– Vi hadde sett fram til å arrangere et skøyekarneval etter det olympiske prinsippet «best ever», men det fikk vi dessverre ikke mulighet til. Vi har allerede hatt en jubileumstur, som selvsagt hadde Island som mål.

– Hvilke ønsker og planer har laget for framtiden?

– Vårt sterkeste ønske for framtiden er selvsagt vintere med stabil kulde, slik at så mange som mulig skal få glede av isen på Ever’n i kommende år. Det forutsetter at laget får hjelp til å få verden og klimaet på rett spor. Alternativet er å anlegge kunstis, men de tankene er lagt på is inntil videre.

– Det må være tillatt ved et jubileum å drømme stort, smiler president Johansen, og fortsetter:

– Tonya Harding har i alle år vært lagets høye beskytter, og den store drømmen for oss alle er å kunne hente Tonya til et skøytearrangement på plassen. Tenk å få se henne opptre på Eventyrisen! Men noen drømmer skal kanskje få forbli drømmer.

Vinter-OL på Lillehammer 1994: Den amerikanske kunstløperen Tonya Harding i aksjon under friløpet. Løpet ble ødelagt pga den høyre skøytelissa som røyk i garderoben før løpet. Hun forsøkte å skjøte den, men den røk igjen under konkurransen. Hun fikk gå om igjen og ble nr. 8 sammenlagt. Foto: Lise Åserud / NTB

Markeringen av jubileet blir 4. desember, på skøyteplassen, så gjenstår å se når det har vært kaldt nok - og lenge nok - til at isen igjen er på plass i regi av Vannførerlaget.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE