Nordre Aker Budstikke

Snøkaos, eller vinteridyll?

Skiløper i Kapellveien i morgentimene tirsdag. Foto: Ann Kristin Solvang (Leserfoto)

Plutselig har vinteren kommet kastende over oss. Men det er jo ikke noe nytt!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2018 kl 13:32

OSLO: Snøkaos er kanskje et av dagens mest brukte ord.

Bilene snør inne. Fortauene er ikke brøytet. Bussene sklir av veien. Det er dramatisk.

Men det er ikke særlig uvanlig her på våre breddegrader. Vinter har vi jo hatt noen år. Den pleier liksom å komme på disse tider. Og gjerne flere ganger i sesongen. Kanskje har du allerede glemt at det lavet ned mengder med snø, og skapte en hel dag med kollektivkaos helt i slutten av mars 2015?

Nesten vår: Grefsenveien 26. mars 2015. Grøss. Det kan skje igjen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Vel, det er bare å glede seg. For vinteren er ikke over på noen måneder ennå.


I dag har kollektivtransporten tidvis stått i stampe. Og det er ingen lysere utsikter i ettermiddag.

(Visste du at «snø er nedbør i form av hvite eller halvgjennomsiktige krystaller av is, oftest kittet sammen til snøfiller […] Fallhastigheten til snø er så lav som 0,5–2,0 m/s, under snøfall i sterk vind vil derfor snøfillenes horisontale bevegelse dominere […] Overgangsformen mellom snø og regn kalles sludd. Hagl og kornsnø er nedbør i form av is uten krystallform.» Kilde: snl.no)

Det er ikke gøy å reise når det sånn som dette.

Idyll?

Bildet helt øverst i artikkelen er sendt inn av Ann Kristin Solvang, og er fra Kapellveien i morges. Her har man trolig grunn til å være misfornøyd med brøytingen, men oppfinnsomheten er stor.

Det vil si, oppfinnsom og oppfinnsom. Skibruk er jo ikke noe nytt. Ifølge Store Norske Leksikon viser minst 4000 år gamle helleristninger i Alta i Finnmark og på Rødøy i Nordland skibruk. Den eldste skien man kjenner til er fra Kalvträsk i Västerbotten i Sverige, aldersbestemt til perioden 3623–3110 før vår tidsregning. I Norge er de eldste skiene som er funnet fra Drevja i Vefsn i Nordland, aldersbestemt til 3343–2939 før vår tidsregning.


Uansett: Det er utvilsomt idyllisk å gå på ski til jobben, er det ikke?

Manglende brøyting

Men vi skal ikke bli helt sentimentale her heller. For klart er det irriterende når krystallisert vann snur hverdagen på hodet.

«I flere år har jeg undret meg over hvorfor snørydding i Oslo er så dårlig, særlig i boliggatene,» skriver SV-medlen Berit Riise Kåvik i dagens avis. Les hele innlegget hennes her.

Hvordan har morgenen din vært? Send inn bilder!

Hvordan har du opplevd snøværet? Som kaos, eller vinteridyll? Send oss gjerne en oppdatering og bilder til tips@nab.no eller via vår Facebook-side, slik at vi kan dele med leserne!

LES OGSÅ:


Bussene står på tvers i gata

«I flere år har jeg undret meg over hvorfor snørydding i Oslo er så dårlig, særlig i boliggatene»

Det er ditt ansvar å måke frem søppelkassa

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...