Nordre Aker Budstikke

Solemskogen 110 år

Stor jubileumsfeiring

BRANTELARS: Kristian E. Blien som Brantelars, Hannah B. Søbye som trollharen og Håvard Pedersen. FOTO: Jan Aril Garsjø

Stor jubileumsfeiring med blant annet gammeldags skogbruk, laftekunst, huldrehistorier, og lokalhistorisk rundtur .

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2013 kl 07:39

SOLEMSKOGEN: Velformann på Solemskogen, Tore Faller, forteller om en strålende forrige lørdag, «mellom to regnværsdager».

- Det ble felt trær med stokksag og øks, barka og kvista. Trærne ble kjørt fram med hest med bøyledrag av hestekaren Øyvind Nordby. Viggo Pettersen demonstrerte laftekunsten og skogvokter Håvard Pedersen fortalte huldrehistorier så han trollbandt både store og små, kan velformannen fortelle til avisen

Lokalhistorisk rundtur

Selv innledet Tore Faller til en «lokalhistorisk rundtur», med bakgrunn i hvordan samfunnet på skogen oppsto for 110 år siden.

- Som del av fortellingen var det små tablåer der vi ble kjent med to av de første nybyggerne, Kaia og Johan Olsen, og som ble spilt av Janne og Trygve Kolstad. Og det ble besøk av Solemskogens grunnlegger Anton Tschudi, spilt av Johan Olav Bjerke. Så var det ut på historisk vandring i området. Kvelden ble avsluttet med en stor jubileumsmiddag, forteller Faller.


Ifølge velformannen regnes området «Solemskogen», som området som avgrenses av Grytebekken opp fra Monsetangen, til Store Gryta opp til parkeringsplassen, så bort til de tre puttene og ned bekken til Kringla, og så Kringlebekken ned til Monsetangen.

Venter på reguleringsplanen

Og det er mye å fortelle fra Solemskogen, blant annet: «Solemskogen etableres som et boligområde, med noen hytter, i 1903. En rekke begrensninger legges på befolkningen på Solemskogen helt fra 1908. Det foretas oppkjøp, tvangsflytting, riving, eksproprieringer og en rekke andre metoder for å fjerne bebyggelsen på Solemskogen.

I 1950 foreslås det at Solemskogen skal evakueres. Historien viser at det har vært restriktive perioder og mindre restriktive perioder i over 100 år....» fra hjemmesiden til vellet.

I 2011, etter godt over 10 års arbeid blir reguleringsplanene for Solemskogen - og Sørbråten - endelig vedtatte av byrådet. De har siden ligget til stadfestelse hos miljøverndepartementet.


- Vår siste oppdatering er at reguleringsplanen skal være ferdig behandlet i Miljøverndepartementet i god tid før valget, det er i hvert fall de signaler vi har fått fra departementet, sier Faller.

LES OGSÅ: SKILØYPA GÅR JO IKKE GJENNOM HAGENE VÅRE

- Vi har håp om at Solemskogen-beboerne kan får gjennom sitt krav om blant annet en akseptabel størrelse på husene våre. Vi tror på at den ferdige planen vil være et framtidsretta og godt byråkratisk håndtverk, der offentlig synsing blir erstattet av en mer faktabasert, faglig og ikke minst juridisk tilnærming til virkeligheten, ifølge Faller.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...