Nordre Aker Budstikke

Sollerudstrandas «Gutta på tur»

Gutta på tur: Fra venstre: Sean, Maikis, Kevin, Mats, Magnus (lærer), og Daniel, ved flotte Langdalsvann. Foto: Jens Barsnes

Ikke mange skoler med orrhane og rådyrkarbonade som ingredienser til skolekjøkkenet?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2015 kl 20:57

MARIDALEN/NORDMARKA:: Sollerudstranda skole har også avdeling i Maridalen, med base ved gården Vaggestein. Denne uka er en spennende uke for ungdomsskoleelevene.

I vår årlige «høstingsuke» skal vi forsøke å skaffe oss ingredienser til et måltid bestående av mat vi henter inn fra nærområdet, nemlig Maridalen og Nordmarka. Målet er å skaffe nøtter, bær, sopp, fisk og vilt til et nydelig fredagsmåltid, sa lærer Mats Horni til Nordre Aker Budstikke, mandag.

Naturen som klasserom

– Vi kommer for det meste til å befinne oss i «Sanderterrenget», et jaktterreng som Solemskogen jeger- og fiskerforening leier av Løvenskiold. Naturen er et utmerket klasserom, la Horni til.

Målet er at elevene skal lære naturfag i naturen, samtidig som det skal gi elevene motivasjon til skolehverdagen.

Les mer her hvordan de foregående dagene i uka har gått.


SE FLERE BILDER HER

Onsdag

Nordre Aker Budstikke følger prosjektet gjennom uka. Lærer Magnus Kultorp forteller om onsdagen.

– Vi oppholdt oss i området mellom Ørfiske og Langdalsvann, nord for Movann stasjon. To av elevene padlet kano og fisket i Ørfiske hele dagen. Desverre uten hell, det ble ikke noen fisk på de to, sier Magnus.

Det ble også bærplukking.

– Vi andre tok beina og bærspannet fatt og plukket oss innover stien mot Langdalsvann. Vi plukket 3 liter tyttebær og 5 liter blåbær. Vi prøvde fiskelykken i Langdalsvann, også her uten fangst.

Pai fredag

Sammen har de nå blitt enige om i hvert fall hva desserten skal være på fredag.

– Vi blitt enige om at det skal bli blåbærpai til dessert på fredagen. Det vil bli laget tyttebærsyltetøy som serveres til skogsfuglmåltidet. I morgen (journ. anm. torsdag) skal elevene lage syltetøy, mens et par elever fortsetter jakten på skogsfugl, sier Magnus.

Torsdag

Lærer Mats Horni forteller fra torsdagen.

– Vi delte gruppa i to ved frokostbordet. Noen skulle jakte andre skulle sanke og forberede desserten til morgendagens festmåltid. Litt av et gruppearbeid!


Han forteller videre at jegerne dro nordover i retning Tømte. Til tross for magre rapporter fra småviltjegere og turfolk skulle det finnes noe skogsfugl der.

SE FLERE BILDER HER

– Vi fristet lykken. Zeen, Sean og Kevin meldte seg ivrig på jegergruppa. Det tok ikke lang tid før vi kom i kontakt med fugl. En rugde lettet fra lyngen, og Zeen var oppe med hagla. Smellet fra hagla brøt stillheten i den tåkete skogen, forteller Horni.

Bom, men lykkelig rugde

Han fortsetter.

– Dessverre for Zeen, og for oss alle som er avhengig av litt kjøtt til måltidet vårt, så ble det et bomskudd. Rugda derimot var lykkelig for å slippe å havne på middagsbordet


– Jeg føler at jeg burde ha truffet den. Da hadde det blitt middag, sa Zeen.

Kanskje hjalp det at lærer Mats trøstet med at det å jakte handler først og fremst om gode naturopplevelser. Utbytte er en ren bonus.

Tyr til fryseren

Etter en rast med bål og kaffe til læreren, ble det gjort nye jaktforsøk.

– Et par orrfugl tok til vingene etter fint fuglearbeid fra skolehunden Ulf. Dessverre lettet de utenfor skuddhold. Vi måtte konkludere med at vi måtte ty til fryseren for å skaffe kjøtt til middagen. Et lite nederlag, men i et relativt magert år med fugl er det greit å spare de som finnes i skogen, mener jegerne.

Sankerne dro i området rundt Vaggestein for å sanke nøtter til en blåbærpai.

– Det ble noen håndfuller med hasselnøtter. Elevene som ikke var på sanking renset bær og kokte blåbær- og tyttebærsyltetøy. Gaute fikk en idé om å samle inn nyper til nypete. Rådyrkarbonade og en orrhane er tatt opp av fryseren. Vi gleder oss til skolekjøkken i morgen, fredag!

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...